2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A természet – képekben

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/66204"><img class="image image-preview" src="/files/images/term%201_0.preview.jpg" border="0" width="261" height="202" /></a></span> Huszadik alkalommal adták át Magyarország, és egyben a közép-európai régió legrangosabb természetfotós szakmai megmérettetését lezáró, az Év Természetfotósa díjat. A versenyre benevezett képekből a Magyar Természettudományi Múzeumban rendeztek kiállítást, amely 2012. december 31-éig ingyenesen tekinthető meg a múzeum nyitva tartási ideje alatt.

term%201 0.preview Huszadik alkalommal adták át Magyarország, és egyben a közép-európai régió legrangosabb természetfotós szakmai megmérettetését lezáró, az Év Természetfotósa díjat. A versenyre benevezett képekből a Magyar Természettudományi Múzeumban rendeztek kiállítást, amely 2012. december 31-éig ingyenesen tekinthető meg a múzeum nyitva tartási ideje alatt.

term%201 0.preview Huszadik alkalommal adták át Magyarország, és egyben a közép-európai régió legrangosabb természetfotós szakmai megmérettetését lezáró, az Év Természetfotósa díjat. A versenyre benevezett képekből a Magyar Természettudományi Múzeumban rendeztek kiállítást, amely 2012. december 31-éig ingyenesen tekinthető meg a múzeum nyitva tartási ideje alatt.

radisics 1.thumbnail A naturArt, a Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke, Radisics Milán a kiállítás megnyitásakor visszaemlékezett a kezdetekre is. A pályázatot húsz évvel ezelőtt, 1993-ban azért kezdeményezték, mert akkor volt százéves a Madártani Intézet. Az ünnep alkalmából határozta el tizenhárom kiváló magyar természetfotós, hogy e hihetetlenül összetett, a fotográfia legnehezebb válfajának tartott területen sorompóba hívják a társaikat. Az elgondolás sikerére jellemző, hogy a részvevők száma egyre nő. Tavaly 240, az idén már 315 fotós nevezett be és a pályázatra 3401 kép érkezett. Tizennégy kategóriában lehetett indulni, a beérkezett pályaműveket a szakemberek három lépésben bírálták el, amelyek közül az első kettő az interneten követhető, tehát nyilvános volt – ennek során szűkítették a legjobbnak ítélt fotók körét 104-re.

dunapack.thumbnail Ilyen rangos eseményt ennyi időn keresztül folyamatosan megszervezni, fenntartani nem lehet támogatók nélkül. Amint azt Rafael Sieben és Galambos Attila, a Dunapack két igazgatója elmondta, a csomagolóanyagokkal foglalkozó üzem az első pillanattól kezdve támogatója a pályázatnak – egészen a mai napig. Ők az egyetlen olyan kartongyártók Magyarországon, akik az újrahasznosított papírféleségek teljes skáláját kínálják. A környezettudatos gazdálkodás és működés már húsz évvel ezelőtt is fontos eleme volt a cég tevékenységének. Maguk is indítottak saját természetfotó pályázatot, melynek legjobb képeiből minden évben naptár születik.

eckelers 1.thumbnail Az Év Természetfotósa pályázat névadó szponzora már három éve a GDF SUEZ Energia Zrt. A természeti környezet megőrzése mellett elkötelezett energetikai cégnek köszönhető, hogy az idén is szerepelhetett a kiírásban „A természet energiái" kategória, amelyben ezúttal is igen magas színvonalú verseny alakult ki. Patrick Eckelers, a GDF Suez elnök-vezérigazgatója elmondta: ők komolyan veszik a környezeti és a társadalmi felelősségvállalást. Az egész világon támogatnak jelentős sportversenyeket és kulturális eseményeket. Szeretnék, ha az emberek minél nagyobb száma ismerné fel, mi a jelentősége a természeti erőforrásoknak és hogyan viselkedünk mi magunk ezekkel az erőforrásokkal kapcsolatban.

term%202 0.thumbnail A naturArt – Az Év Természetfotósa pályázat húsz év alatt nemcsak a létjogosultságát bizonyította, de azt is, hogy képes a folyamatos fejlődésre. Az idei megmérettetésre még az előzőnél is magasabb színvonalú anyag gyűlt össze, olyan kiváló kollekció, amellyel a világ egyetlen kiállítóhelyén sem vallanának szégyent az alkotóik. Az idén tökéletes sikerrel debütált a pályázat saját online szavazórendszere, amivel a technikai lebonyolítás tekintetében világviszonylatban is a természetfotós pályázatok élén állnak. Mindemellett az elmúlt években új kategóriákkal is bővült a paletta, a pályázat szabályrendszere pedig mára minden szempontból kiforrottá vált.

term%203 0.thumbnail Az összesen 14 kategóriába sorolt képek között most szerepelnek először külön a fekete-fehér természetfotók. Az elismert szakemberekből álló zsűri (Kármán Balázs, Bánkuti András, Berta Béla, Dombovári Tibor, Forrásy Csaba, Novák László és Vizúr János) már a kezdetektől a versenyt szervező naturArt megbízásából kifejlesztett, online szavazórendszert használta, ez jelentősen megkönnyítette a legjobb képek kiválogatását. Jövőre, a huszonegyedik pályázaton már Európa legnagyobb tudású természetfotósaival mérhetik össze munkáikat a magyar versenyzők, remélhetően újfent bebizonyítva, hogy ők a legjobbak.

term%204 0.thumbnail A 20 éves jubileum alkalmából további meglepetésekkel is előrukkolt a Magyar Természetfotósok szövetsége! A hagyományos rendezvény a kor kihívásának megfelelően az idén először digitalizálódott: a kiállítás anyaga iPad-en is megtekinthető a Pameran alkalmazásban, illetve a magyar felhasználók részére ingyen letölthető az Apple iBook store-ból. A szervezők a naturArt Facebook-oldalán vadonatúj alkalmazással kedveskednek a publikumnak: ott nagyfelbontású változatban, a képaláírásokkal együtt látható mind a 104 kép, amelyekre egy hónapon keresztül szavazni is lehet. A legtöbb szavazatot kapott fotó lesz a pályázat közönségdíjas képe.

szeansz.thumbnail Összesített eredményei alapján Az Év Természetfotósa címet 2012-ben Daróczi Csaba nyerte el, akinek Szeánsz című képéért egyúttal Az Év Természetfotója díjat is odaítélték. Fődíjként átvehette Kiss Jenő makói szobrász kisplasztikáját, pénzjutalmat és a támogatók által felajánlott tárgyjutalmakat. A 18 év alattiak versenyében a legjobb portfolió alapján Az Év Ifjú Természetfotósa címet az idén Kurucz Ádám, 1994-ben született soproni diák kapta. A legjobb búvárfotós elismerést Pohl András érdemelte ki a legjobb víz alatti fotókollekciók versenyében. A kategóriák díjazottjai pénz-, illetve tárgyjutalomban részesültek; a pályázat támogatói ezen túlmenően számos értékes különdíjat is felajánlottak. A díjak összesen mintegy 2 000 000 forint értékűek. A díjnyertes képek kerültek be az Alexandra kiadásában a megnyitó ünnepség alkalmából megjelent „Az év természetfotói 2012" című kötetbe is.

http://etf.naturart.hu

 

 evt

Az év természetfotói – Magyarország 2012

 

 

Szerkesztő : Horváth Árpád
Nyelv : magyar
EAN : 9771785233013
ISBN : 1785233013
Megjelenés : 2012.
Kötésmód : cérnafűzött kötött, védőborítóval
Oldalszám : 168
Méret [mm] : 246 x 248 x 16

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.