2024.augusztus.26. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nagyértékű adomány a Paralimpiai Csapatnak

10 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/66389"><img class="image image-_original" src="/files/images/p%20(1)_3.jpg" border="0" width="460" height="364" /></a></span>A Brit Nagykövetség és a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány közös adománygyűjtő kezdeményezésének köszönhetően a Chivas Luxury Club segítségével 2012. november 22-én egy Citroën Jumper 33 L2H2 típusú, 11 millió forint értékű akadálymentesített buszt adtak át a Paralimpiai Csapatnak.</p> <p> 

p%20(1) 3A Brit Nagykövetség és a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány közös adománygyűjtő kezdeményezésének köszönhetően a Chivas Luxury Club segítségével 2012. november 22-én egy Citroën Jumper 33 L2H2 típusú, 11 millió forint értékű akadálymentesített buszt adtak át a Paralimpiai Csapatnak.

 

p%20(1) 3A Brit Nagykövetség és a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány közös adománygyűjtő kezdeményezésének köszönhetően a Chivas Luxury Club segítségével 2012. november 22-én egy Citroën Jumper 33 L2H2 típusú, 11 millió forint értékű akadálymentesített buszt adtak át a Paralimpiai Csapatnak.

 

p%20(2) 0.thumbnailA budapesti Brit Nagykövetség és a magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara, mint a „GREAT Britain" kampány magyarországi képviselői, az Irish Business Circle, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Budapest Sportiroda, valamint a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány 2012 januárjában felhívással fordult a sport szeretők táborához. A felhívás célja a jövőben megrendezendő paralimpiai játékokra kijutni szándékozó magyar parasportolók és ifjú tehetségek támogatása volt.

 p%20(3).thumbnail

A 2012-es Olimpiai Játékok és a június 10-én megrendezett 19. K&H olimpiai maraton és félmaraton váltóhoz kapcsolódó érdeklődés felhasználásával kívántak pénzt gyűjteni egy speciális busz vásárlására, mely jelentős mértékben könnyíti meg a paralimpikonok felkészülését a jövőbeni kihívásokra. A kezdeményezéshez az elmúlt fél évben olyan jelentős cégek és szervezetek csatlakoztak, mint a  Chivas Luxury Club, Pernod Ricard Hungary, Citroen Hungária Kft., Vodafone Hungary, Provident, BP, BSI, BNP Paribas, Borsodi Sör, Cetelem, K&H Bank, Interag Zrt/Danubius Holdings, MOL Zrt., Shell, AVIS, Process Solutions és a HOA Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség.

 p%20(4).thumbnail

 „Nagy örömömre szolgál, hogy magam is részese lehettem annak a gyűjtésnek, melyet a Brit Nagykövetség és a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány közösen kezdeményezett, és amelynek célja a magyar paralimpiai csapat és a fiatal tehetséges parasportolók számára felajánlott speciális busz vásárlása volt. A nyári londoni olimpiai és paralimpiai játékok alkalmából ezzel az akcióval is szerettük volna felhívni a figyelmet a fogyatékkal élők jogaira, valamint bemutatni a sport közösségformáló erejét, és azt, hogy hogyan tudja növelni a sport az emberek önbizalmát illetve gazdagítani életüket. S mivel szilárd meggyőződésem, hogy a sport mindemellett a nemzetek közötti kapcsolatteremtést is elősegíti, munkám során a továbbiakban is mindent megteszek e tevékenység támogatásáért. Reméljük, hogy a magyar paralimpiai csapat sikeres londoni részvétele is minél több fiatalt inspirált arra, hogy elkezdjen sportolni. Büszkék vagyunk, hogy az Egyesült Királyságot is a fogyatékkal élők vezető jogvédői között tartják számon. Nagy-Britanniában óriási népszerűségnek örvend a jótékonysági futás. Ha a Robert Burns Nemzetközi Alapítvánnyal együtt tehettünk bármit annak érdekében, hogy hagyományt teremtsünk ennek a brit értéknek Magyarországon is, az már fél siker." – nyilatkozta Őexc. Jonathan Knott, brit nagykövet, a GREAT Britain paralimpiai jótékonysági felhívás védnöke.

 p%20(5) 0.thumbnail

„Örömmel tölt el minket, hogy az Alapítvány újabb sikeres felhívását követően, amelyet a Burns Vacsorán indítványoztunk 2012 januárjában, a célként kitűzött összeget összegyűjtöttük és így most a különlegesen felszerelt minibuszt átadhatjuk a Paralimpiai Csapatnak.

Köszönjük mindenkinek, aki a felhívás mellé állt és adakozott a nemes cél érdekében, de külön köszönet illeti Sztanó Tamást, Mike Kelly-t, Jock MacKenzie-t; és a Brit Nagykövetség részéről Kraus Annát és Szilágyi Georginát, akik időt és energiát nem kímélve támogattak bennünket a szervezésben.

Az Alapítvány továbbá szeretne köszönetet mondani a 26, maratont futó csapatnak, akik a mintegy 630.000 forint összegyűjtésével megadták a kezdő lökést, és azoknak a cégeknek, akik az elmúlt 6 hónap alatt a felhívás mellé álltak és jelentős összeget adományoztak a minibusz megvásárlására: a  BP, a Vodafone, a Chivas Luxury Club, a Process Solutions, a Provident Pénzügyi Zrt., a Cetelem, a BNP Paribas, a Citroën Pasztor, a Citroën Hungária és természetesen a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány.

A felhívást szervező bizottság szintén szeretne köszönetet nyilvánítani további támogatásukért a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamarának, az Ír-Magyar Üzleti Kör Egyesületnek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárának, a Magyar Paralimpiai Bizottságnak és a Budapesti Sporthivatalnak. " – mondta el a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány nevében Douglas Arnott, a bizottság elnöke.

 

A Robert Burns Nemzetközi Alapítvány (Robert Burns International Foundation, RBIF) 2005-ben jött létre a Magyar-Skót Társaság tagjaiból azzal a hosszútávú elkötelezettséggel, hogy professzionális és átlátható módon végezzen adománygyűjtést, annak érdekében, hogy Magyarországon a beteg gyermekek továbbra is megkapják azt a támogatást, melyet az állam nyilvánvalóan nem tud biztosítani számukra.

Az Alapítvány fő tevékenysége támogatások, adományok gyűjtése Magyarországon illetve Közép-Európában élő beteg és hátrányos helyzetű gyermekek megsegítése céljából. 2012-ig az Alapítvány egy millió eurót meghaladó összeget gyűjtött konkrét támogatási felhívások nyomán, valamint magyar gyermek-egészségügyi intézmények számára nyújtott rendszeres támogatások formájában. Az Alapítvány minden évben megrendezi a Robert Burns nevét viselő jótékonysági bált, melyre legközelebb 2013. január 26-án kerül sor a Corinthia Hotelben.

Az RBIF védnökei az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete, Magyarország Egyesült Királyságba akkreditált nagykövete, tiszteletbeli elnöke pedig Sir Alex Ferguson, a Manchester United Football Club vezetőedzője.

 

A Chivas Regal, az ikonikus skót whisky márka a névadója annak a már négy éve szinte hónapról hónapra megrendezésre kerülő, zártkörű klubnak (Chivas Luxury Club), ahol exkluzív helyszíneken, egyedi programokkal várjuk a stílust, valódi értékrendeket és magas minőséget értékelő közönséget. A skót whisky márka szlogenje, a „Live with Chivalry!" égisze alatt 2011/2012 folyamán 9 modernkori lovagot választottunk meg. A Chivas Lovagok egytől egyig olyan személyiségek, akik mind szakmájukban, mind magánéletükben egyaránt sikeresek. Közös jellemzőjük még, hogy a manapság kihalni látszó, lovagias erényeket és értékeket birtokolják és képviselik. Az Ő támogatásukkal 2012 tavaszától minden alkalommal egy nemes cél mellé állhattunk, Pantl Péter hatására az Országos Állatvédőrség Alapítványnak gyűjtöttünk, Sztanó Tamás és Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkárának tevékeny részvételével pedig nyár elejétől, több hónapon keresztül folytattunk adománygyűjtést és segíthettünk a Brit Nagykövetség kezdeményezésében megrendelt speciális, akadálymentesített kisbusz finanszírozásában. Nagyon örülök, hogy eseményeink nem csupán az öncélú szórakoztatásról és szórakozásról szólnak és a Chivas Luxury Club közönsége ennyire fogékony a nemes célok támogatásával kapcsolatban."– tette hozzá Buday Kollárik Tímea, a Chivas Luxury Club főszervezője.

 

A Citroën Hungária Kft. célja minden mozgáskorlátozott és nem mozgáskorlátozott utas számára megteremteni a biztonságos, kényelmes és megkülönböztetésektől mentes utazás feltételeit. Ezért örömmel állt a kezdeményezés mellé és jelentős kedvezményeket adva bocsátotta a Magyar Paralimpiai Bizottság rendelkezésére az akadálymentesített Citroën Jumper 33 L2H2 típusú, 9 személyes, 2.2 Hdi 120 LE motorteljesítményű kisbuszt. Az akadálymentesített kisbusz maximális komfortot, minden utas számára szabad látóteret, és egyenrangú utazási feltételeket biztosít azzal, hogy a flexibilis ültetési lehetőség révén mozgáskorlátozott utasok együtt utazhatnak a többi utassal. A 4 ponton történő rögzítés, a 3 pontú biztonsági öv és az elektronikus rögzítés minden tolószék esetén pedig az extra biztonságot nyújtja a kerekesszékben utazóknak." – mondta Jancsó Gyula, a Citroën Hungária Kft. Flotta Ügyfélkapcsolati vezetője.

 

„Sportolóink versenyeinek előkészítése során mindig az egyik legfontosabb és legnehezebb feladat az utazás megszervezése volt. Támogatóink fantasztikus segítségének, a Brit Nagykövetség támogatásával a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány jelentős anyagi hozzájárulásának, a Chivas Luxury Club hatékony szervezésének és anyagi támogatásának, és a Citroen rendkívül nagyvonalú felajánlásának köszönhetően az eddigieknél sokkal könnyebben tudjuk megoldani versenyzőink utaztatását a környező országokba, és a hazai viadalokra, edzőtáborokba. Külön öröm számunkra, hogy támogatóink nemcsak élversenyzőinkre gondoltak, amikor lehetőséget biztosítottak számunkra a jármű használatára. Kérésük, hogy fiatal tehetséges versenyzőink is használhassák a buszt, tökéletesen illeszkedik a Magyar Paralimpiai Bizottság utánpótlás stratégiájába, melynek egyik kiemelkedően fontos pontja, hogy ígéreteink is az élsportolókéhoz hasonló feltételek között készülhessenek az előttük álló feladatra. Ebbe beletartozik a kényelmes utazás is, ami a busznak köszönhetően számukra is biztosított. Válogatott sportolóink Londonban megmutatták, hogy érdemesek a támogatásra, a kiemelt törődésre. Köszönjük szépen, hogy a magyar közélet számos ismert és elismert személyisége is segítséget nyújtott nekünk, ennek a busznak a megvásárlásához. Jelenlétüknek nagyon komoly üzenetértéke van, reméljük, nemcsak számunkra." – tette hozzá Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

 

Hazánkban 1929-ben foglalkoztak először tudatosan az iskolai testnevelés keretein belül szervezett gyógytorna foglalkozásokon a mozgássérültekkel, ez volt az első lépés a végtag- és látássérültek sportjának kialakulása irányába. A testnevelésórákat követték a kisebb háziversenyek, az első komoly, nemzetközi magyarországi viadal helyszíne Gödöllő volt 1971-ben.

A Magyar Paralimpiai Bizottságot 1997-ben alapították a három fogyatékossági területet – látás-, mozgás- és értelmi sérült – összefogó szervezetek. Az MPB feladata megfelelő szakmai és anyagi hátteret biztosítani a paralimpiai sportágakban a válogatott versenyzők részére annak érdekében, hogy minél jobban fel tudjanak készülni az előttük álló világversenyekre, és azokon a lehető legjobb eredményeket érjék el.

Az olimpiával azonos évben, illetve helyszínen, szintén négyévente megrendezésre kerülő paralimpia a résztvevők számát tekintve a világ második legnagyobb sporteseménye, melyet az egész világon kiemelt figyelemmel követnek a sportrajongók és a médiumok.

A nyári paralimpiák története 1948-ban a London melletti Aylesburyben található Stoke Mandeville Kórházban kezdődött, ahol a londoni olimpiával egy időben az intézetben ápolt hadirokkantak részére íjászversenyt rendeztek a kórház udvarán. Egy-két év alatt mindez komoly nemzetközi versennyé nőtte ki magát, a Stoke Mandeville Játékokat több sportágban rendezték, 1960-ban a római olimpia után ugyanitt bonyolították le az első paralimpiát.

Az 1988-as szöuli olimpia óta rendezik mindig ugyanazon a helyszínen és ugyanazokban a létesítményekben az olimpiai és paralimpiai játékokat.

A 2012. szeptember 9-én befejeződött londoni paralimpián a magyar csapat minden előzetes várakozást messze felülmúlva két arany- mellett hat-hat ezüst- és bronzérmet szerzett. Az előzetes célkitűzés 8-10 dobogós helyezés elérése volt.

 

A sajtótájékoztató keretein belül lehetőségünk nyílt az akadálymentesített kisbusz kipróbálására is. A buszt Sors Tamás, kétszeres paralimpiai aranyérmes úszó vezette.

 

Lantai József 

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.