2024.augusztus.26. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/66599"><img class="image image-_original" src="/files/images/640_8.jpg" border="0" width="275" height="188" /></a></span>3 az 1-ben és benne Báthory Erzsébet musical-opera televíziós premierje, egy családi film az Égbőlpottyant Mikulással és ünnep a Moha Kávéház és Kultúrtérben.</p> <p><strong> </strong>

640 83 az 1-ben és benne Báthory Erzsébet musical-opera televíziós premierje, egy családi film az Égbőlpottyant Mikulással és ünnep a Moha Kávéház és Kultúrtérben.

 

640 83 az 1-ben és benne Báthory Erzsébet musical-opera televíziós premierje, egy családi film az Égbőlpottyant Mikulással és ünnep a Moha Kávéház és Kultúrtérben.

 

2012. december 5-én a Báthory Erzsébet musical-opera televíziós premierje.

A margitszigeti ősbemutatót vetíti felvételről a Duna Televízió.

A magyar történelem egyik leghíresebb alakját, Báthory Erzsébetet rehabilitáló új színpadi mű a Szabad Tér Színház igazgatója, Bán Teodóra ötletéből született meg. A Budapesti Nyári Fesztivál legnagyobb, a Kolozsvári Magyar Operával együttműködésben létrejött produkcióját nagy sikerrel mutatták be 2012. július 13-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. és az MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap közötti megállapodás értelmében a margitszigeti ősbemutatót rögzítette a televízió, amelynek premier-vetítésére 2012. december 5-én, szerdán 23 órától kerül sor a Duna Televízió műsorában.

A különleges előadás, amely ősztől bekerült a Kolozsvári Magyar Opera repertoárjába, egy legendás nőalakot és egy máig vitatott történelmi korszakot dolgoz fel, stílus- és műfajteremtő formában.

A musical és az opera határait átlépő műfaj új utakat teremthet a hazai musical-játszásban: Pejtsik Péter szimfonikus hangzásvilága operai mélységgel finomítja Szomor György intenzív, drámai zenéjét. Miklós Tibor szövegkönyve újraírta a legendát: a történet középpontjában a féltékenység és hatalomvágy által ostromolt nő áll, az anya, a feleség, a szerető, aki Nádasdy Ferenc özvegyeként koncepciós per áldozata lett. A valós történelmi személyek között egyetlen kitalált alak szerepel a műben, Walter nyomozó, aki nyomába ered a fiatal lányok meggyilkolásával vádolt, a csejtei várba élve befalazott Báthory Erzsébet rejtélyes történetének.

A számos irodalmi mű és film ihletőjéül szolgáló történetben egyszerre van jelen a titok, féltékenység, vágy, erotika, szerelem és kegyetlenség – amely Bagó Bertalan erős képi világú, dinamikus rendezésében valósult meg a Margitszigeti Nagyszínpadon, Novák Péter látványos koreográfiájával, Vereckei Rita letisztult díszletében, Kiss Borcsa egyszerre korhű és modern jelmezeivel

A nehéz vokális kihívással járó címszerepet Benedekffy Katalin alakítja, felmutatva a „vérgrófnő" jellemében rejlő kettősséget, érzékenységet és erőt. Nádasdy grófot Zöld Csaba, Thurzó nádort Szomor György alakítja, ál-Caravaggio-ként Miller Zoltán, Walter nyomozó szerepében Szemenyei János látható.

Közreműködik a Tabulatúra régizene-együttes Rossa Levente vezetésével, valamint a Kolozsvári Magyar Opera zenekara, kórusa és tánckara. Vezényel Kulcsár Szabolcs.

A december 5-i televíziós premiert követően az MTVA tervezi a felvétel reprízét és a werkfilm bemutatását, amelynek időpontjáról a későbbiekben értesítik a nézőket.

www.szabadter.hu

www.mtva.hu

 

2012. December 6-tól  lesz látható a hazai mozikban egy igazi karácsonyi, korhatár nélküli családi film az Égbőlpottyant Mikulás. A történet Karácsony előtt néhány nappal kezdődik egy bajor kisvárosban…

A nyolcéves Ben családjával beköltözik nagyapja megüresedett házába. Az új környezetben nagyon magányos, nehezen illeszkedik be. Helyzetét megnehezíti az iskolatársakkal vívott küzdelem, a család életét pedig még inkább megváltoztatja az, hogy édesapja elveszíti munkáját. Kint szürke eső esik, és csak az utal az ünnep közelségére, hogy Ben édesanyja most nyitja meg saját, házi készítésű édességeket áruló boltját…

Niklas Julebukk, az utolsó igazi Mikulás szokásos teendőit, vagyis a kívánságlisták begyűjtését és az ajándékok elkészítését végzi, miközben Waldemar Wichteltod-al is meg kell küzdenie, aki az óriási Diótörők segítségével átvette a hatalmat Karácsonyföldén, és az ajándékozás örömét üzletté akarja változtatni. Julebukk a két, mindig civakodó kobolddal, és a két hűséges angyallal, valamint az utolsó láthatatlan rénszarvassal együtt megszökik, hogy megmentse a Karácsony szellemét.

A kis csapat éppen Ben városkája közelében ér földet, aki a szomszédban lakó Charlotteval együtt a segítségükre siet. A gyerekek csatlakoznak hozzájuk, Julebukk egy kis varázslattal beindítja az édességboltot, aztán együtt csempésznek havat Karácsonyföldéről, hogy visszahozzák az ünnepi hangulatot a kisvárosba. A végső csatára a gonosszal a mese birodalmában kerül sor…

Anjou Lafayette bemutatja Oliver Dieckmann filmjét: Égbőlpottyant Mikulás

szinkronizált, német, családi filmvígjáték, 107 perc, 2011

Rendező: Oliver Dieckmann

Forgatókönyv: Cornelia Funke regénye alapján, Benjamin Biehn, Robin Getrost, Uschi Reich

Producer: Bernd Krause, Uschi Reich

Fényképezte: Alexander Fischerkoesen

Vágó: Christian Nauheimer

Animáció: Mette Ilene Holmriis, Sam Siahaija

Zene: Niki Reiser, Peter Wolf

Szereplők: Alexander Scheer, Noah Kraus, Mercedes Jadea Diaz, Jessica Schwarz, Fritz Karl, Volker Lechtenbrink, Christine Urspruch.

A film 2012-ben a Munich Film Festival legjobb gyerekszínész, White Elephant különdíját – Mercedes Jadea Diaz és Noah Kraus – valamint a Dubai International Film Festival közönségdíját – legjobb rendező: Oliver Dieckmann – nyerte el.

www.weihnachtsmann-film.de

 

Egyéves a Jazz a Mohában. A Moha Kávéház és Kultúrtér életében egy éve játszik főszerepet a jazz, ahol szinte minden pénteken koncertekkel várják a zenebarátokat. Az elmúlt egy év alatt olyan nevek fordultak meg a Kávéház színpadán, mint például Fábián Juli, Szakcsi Lakatos Béla, Szakcsi Lakatos Róbert, Micheller Myrtill, Sárik Péter, Vukán György, Lukács Miklós és Dresch Mihály. 

A Moha csapata küldetésének érzi, hogy találkozóhelyként és a kulturális események, történések színhelyeként otthont adhasson jazz és egyéb zenei koncerteknek, a Godot filmklubnak, irodalmi esteknek és képzőművészeti tárlatoknak.

Idén ősszel ünnepelt a Moha, hiszen a jazz programok immár egy éve állandó elemei a péntek estéknek, ezzel a Kávéház olyan helyet teremett Budán, ahol igazi jazz zenét hallgathatnak a vendégek. 

Ebből az alkalomból november 23-án a Moha állandó fellépői, a dinamikus, fiatalos hangulatot teremtő Oláh Krisztián trió zenélt. Koncertjük specialitása a spontán improvizáció, amikor a hagyományos koncert több zenész generáció közös rögtönzésébe, örömzenéjébe csap át.

A Moha Jazz sorozat részeként kéthetente péntekenként Berki Tamás kalauzolja a hallgatóságot a hazai jazz élet legkiemelkedőbb művészeinek estjein. A koncertek intim, interaktív, beszélgetős hangulata egyedi színfoltja a budapesti jazzéletnek.

December 14-én Gyárfás István (gitár) és Tommy Vig (vibrafon) zenélnek, az est vendége Mia Kim (USA, Korea) előadó lesz.

A Mohában a jazzen kívül decemberben számos egyéb kulturális program is várja az érdeklődőket. Továbbra is hetente három alkalommal kerül megrendezésre a Godot filmklub, ebben a hónapban a „Táj – lélek – sors", a „Nyugatnémet újhullám", valamint a „NŐK – a képzeletben és a valóságban" témái köré csoportosuló filmekkel.

A december 10-én megrendezett Godot Irodalmi Esten pedig a lélektan kerül középpontba Kosztolányi Dezső regényeit elemezve. Az írók, kutatók beszélgetését tánc performansz teszi még különlegesebbé. 

A Kávéház kiállítóterében jelenleg december 4-éig Zaid S. Sethi, pakisztáni származású fotóművész kiállítása tekinthető meg.

Moha Kávéház és Kultúrtér

1114 Budapest, Bartók Béla út 11-13.

www.facebook.com/MohaCafe

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.