2024.augusztus.26. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hűhó

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/66607"><img class="image image-preview" src="/files/images/H%20(1)_2.preview.jpg" border="0" width="262" height="233" /></a></span>A Fabula Rasa 2012. december 6-án megjelenő, negyedik albuma egy különleges vállalkozás, már csak azért is, mert a teljes albumon közreműködik egy másik nagyszerű csapat a Fuor Bones Quartet. Így a lemez egy lényegesen erőteljesebb hangzást képvisel, mint amit eddig tőlük megszokhattunk - egy igazi áttörés. Nagyobb sebességre kapcsoltak, ami új lendületet és dinamikát adott a Hűhón szereplő daloknak.</p> <p> 

h%20(1) 2.previewA Fabula Rasa 2012. december 6-án megjelenő, negyedik albuma egy különleges vállalkozás, már csak azért is, mert a teljes albumon közreműködik egy másik nagyszerű csapat a Fuor Bones Quartet. Így a lemez egy lényegesen erőteljesebb hangzást képvisel, mint amit eddig tőlük megszokhattunk – egy igazi áttörés. Nagyobb sebességre kapcsoltak, ami új lendületet és dinamikát adott a Hűhón szereplő daloknak.

 

h%20(1) 2.previewA Fabula Rasa 2012. december 6-án megjelenő, negyedik albuma egy különleges vállalkozás, már csak azért is, mert a teljes albumon közreműködik egy másik nagyszerű csapat a Fuor Bones Quartet. Így a lemez egy lényegesen erőteljesebb hangzást képvisel, mint amit eddig tőlük megszokhattunk – egy igazi áttörés. Nagyobb sebességre kapcsoltak, ami új lendületet és dinamikát adott a Hűhón szereplő daloknak.

 

Hűhó

Mókus és a Fabula Rasa, és a Fuor Bones Quartet közös produkciója. Ez a találkozás meghatározó állomás mindkét zenekar tagjainak életében. A különböző zenei stílusok integrálódnak az egyes dalokban, így kialakítva azok hangzásvilágát. Az elkészült anyagban benne van az évek során összegyűlt tapasztalat, és az együttzenélés öröme is. A Fabulától megszokott eklektikusság továbbra is jelen van – a már-már metálba hajló alapoktól a drum&bass-en át, a balkáni lüktetésekig, mind fellelhető a lemezen.

 

A dalok szövegének jórészét Müller Péter Sziámi írta. Az éneken és a hangszerelésen erősen érezhető a magyar népdal, a délszláv és a többi balkáni hatás. Sokszor a zenében elrejtett többszólamú hegedűkíséret, kortárs és filmzenés hangulattal fűszerezi meg az egészet, mely szintén a lemez egyértelmű sajátossága. A stílusok keveredése, nem erőltetett, inkább egy egyetemes zenei nyelvet képvisel, és bár hangzásában új, mai és modern, a mögöttes gondolatok továbbra is magukban hordozzák tiszteletüket a különböző népek kultúrái, illetve a nagyformátumú muzsikálás iránt.

ITT vannak, és remélik, hogy zenéjük legalább akkora élményt fog okozni mindenkinek, mint amekkora élmény Nekik volt az új anyag rögzítése…

A lemezbemutató koncert vendége Müller Péter Sziámi.

Ízelítő az új lemez anyagából: 2013. március 20. MüPa.

 

A Fabula Rasát Szirtes Edina „Mókus" alapította 2006-ban.

Az első Budapest Fringe Fesztiválon mutatkoztak be, ahol produkciójukat szakmai különdíjjal jutalmazták. Ezt követően neveztek az amerikai „Songwriter Competiton" versenyre, ahol a beküldött mintegy 15.000 dal közül világzene kategóriában döntősök lettek – a legjobb 15 közé került be a „Furfangos" című szerzeményük.

A 2008-as Fringe Fesztiválon különdíjat nyertek, egy Sony lemezszerződést. Így készült el a „Tesséklássék" című albumuk, ami a 2010. év Fonogram díj világzenei albuma lett!

Országszerte számos fesztiválon, művelődési intézményben és klubban adnak koncertet.

Eklektikus zenei világukat a környező népek folklórjának izgalmas ritmikája és témái ihletik,

melyeket rendkívül mély érzelmi fűtöttség és sokszínűség jellemez. Versmegzenésítéseiket,

népdalfeldolgozásaikat ugyanez motiválja. Mindezt komolyzenei, jazz és népzenei élményeik hatják át, és az őket körülvevő világ hatására modern, elektronikus zenei elemekkel ötvözik.

Dalainkat így leginkább „kortárs folk"-nak, divatos szóval világzenének nevezik.

 

A Four Bones Quartet 2002-s megalakulása óta bejárta Európa számos országát többek között felléptek: Németországban, Ausztriában, Dániában, Angliában, Bulgáriában, Csehországban, Szlovéniában, Romániában. Ázsiában visszatérő vendégek, ahol 2009-ben hat koncertből álló turné keretén belül képviselték Magyarországot. Állandó résztvevői a Múzeumok Éjszakája rendezvénynek, a Sziget Fesztiválnak, de nagy sikerrel koncerteztek a Művészetek Palotájában, a Zeneakadémia Nagytermében, a Szépművészeti Múzeumban és a Francia Intézetben. Az elmúlt években olyan nagyszerű művészekkel dolgoztak együtt, mint Palya Bea, Herczku Ágnes, Szirtes Edina Mókus vagy Gereben Zita. Idén októberben a Sauerland-Herbst 2012 nemzetközi fúvós fesztiválon léptek fel nagy sikerrel.

 

Hűhó

Mókus és a Fabula Rasa, és a Fuor Bones Quartet

2012. december 6. 20:00

Új Gödör Klub, Budapest, Király u. 8-10. (a Central Passage-ban).

 

www.fabularasa.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.