2024.augusztus.26. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Concerto Budapest karácsonya

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/66611"><img class="image image-_original" src="/files/images/C%20(1)_3.jpg" border="0" width="292" height="216" /></a></span>A Concerto Budapest az ünnepek előtt még készül egy-két csemegével a koncertlátogatóknak. Kipróbálják a Budapest Music Center új épületét, sztorizva kísérik Mendelssohnt vándorlásain, tükröztetik Mozartot a kortárs zenében, a gyerekekkel pedig felfedezik a Tüskevárt és a különböző népek karácsonyi dalait.</p> <p> 

c%20(1) 3A Concerto Budapest az ünnepek előtt még készül egy-két csemegével a koncertlátogatóknak. Kipróbálják a Budapest Music Center új épületét, sztorizva kísérik Mendelssohnt vándorlásain, tükröztetik Mozartot a kortárs zenében, a gyerekekkel pedig felfedezik a Tüskevárt és a különböző népek karácsonyi dalait.

 

c%20(1) 3A Concerto Budapest az ünnepek előtt még készül egy-két csemegével a koncertlátogatóknak. Kipróbálják a Budapest Music Center új épületét, sztorizva kísérik Mendelssohnt vándorlásain, tükröztetik Mozartot a kortárs zenében, a gyerekekkel pedig felfedezik a Tüskevárt és a különböző népek karácsonyi dalait.

 

Igazán káprázatos a fenti ajánlat, melyet az alábbiakban részletesebben is bemutatnék, kezdve a legközelebbi, gyermekeknek szóló programmal és aztán időrendi sorrendben a többit. 

 

2012. december 02. vasárnap 11:00

Dzsopatán és Gasztonfild II. előadás

Magyar Nemzeti Múzeum

Tüskevár – barátság és a csuka

Művészeti vezető: Lakatos György

A Concerto Budapest és Lakatos György közös ifjúsági-családi sorozatának második előadásán mindannyiunk egyik első igazi regényélménye, a Tüskevár lesz a téma. Milyen hangulatok jutnak eszünkbe nekünk, felnőtteknek, ha a Tüskevárra gondolunk? Víz csobban, lágy szellő borzolja hajunkat, susog a sás, halak ugrándoznak – valahol pedig Matula bácsi közeledik. Hát a fiataloknak mit jelent Fekete István regénye? És hogyan lehet a hangulatot zenével felidézni? Megpróbálják egy Bach-korállal, Händel Vízizenéjével, balatoni vagy tiszai népdalokkal…rézfúvósokkal, énekkel és hárfával.

 

2012. december 04. kedd 19:30

Schubert-Haydn ciklus I.                 

Budapest Music Center

A Concerto Budapest koncertje a még épülő Budapest Music Centerben.

A hírekből talán többen is értesültek már róla: márciusban megnyílik Budapest egyik legkülönlegesebb koncertterme, a Budapest Music Center IX. kerületi új zenei központjában. 

Az igazi kulturális ínyencségeket kedvelő közönség már a tél folyamán „belakhatja" az új teret – a Concerto Budapesttel közösen. A december 4-én kezdődő, majd január 19-én, február 8-án folytatódó, egészen áprilisig tartó Schubert-Haydn ciklus alatt ugyanis fokozatosan lehetünk szemtanúi egy hely születésének, koncertteremmé formálódásának, akusztikai kialakításának – miközben a zene teljességéből ez a folyamat semmit sem vesz el, sőt: plusz élményekkel gazdagít.

A sorozat négy alkalma alatt Schubert összes szimfóniája felcsendül – alkalmanként 2-2 – Haydn trombita -, cselló -, zongora -, és kürtversenyével, fiatal szólisták közreműködésével.

A műsor:

Schubert: IV., Tragikus szimfónia, c-moll, D.417

Haydn: Esz-dúr trombitaverseny, Hob. VII.e:1

Schubert: V. szimfónia, B-dúr, D.485

Vezényel: Keller András

Közreműködik: Devecsai Gábor

 

2012. december 11. kedd 19:00

Szereti Ön Mendelssohnt?

Művészetek Palotája Fesztivál színház

Útirajzok – lélekrajzok

Házigazda: Batta András

Vezényel: Keller András

A műsor:

Hebridák – nyitány, op. 26

a-moll, Skót-szimfónia, op. 56 (részletek)

A-dúr, Olasz- szimfónia, op. 90 (részletek)

Szélcsend és szerencsés hajózás – nyitány, Op. 27

Felix Mendelssohn rövid élete alatt csaknem annyit volt úton, mint Mozart. Őt is apja vitte illetve küldte először Európa kulturális szentélyeibe: Párizsba, Londonba, Rómába. Ezzel párhuzamosan Felix utazó virtuózzá vált: zongoraművészként, karmesterként és zeneszerzőként szerepelt városokban, koncerttermekben, zenekarok élén, arisztokrata palotákban, profi és amatőr muzsikus társakkal, sztárokkal, kollégákkal. Szinte állandó vándorlásának oka az volt, hogy Némethonban – elsősorban származása miatt – nem sikerült olyan vezető pozíciót szereznie, amiben mintegy a nemzet zeneszerzőjeként mutatkozhatott volna meg. Irányító szerepe a lipcsei Gewandhaus Zenekar és hangversenyközpontként működő intézmény élén történelmi jelentőségű ugyan, de elhivatottsága, erős német zenei identitása, s nem utolsó sorban zsenialitása többre is alkalmassá tette volna. Vándorlásai során részben az élmények érzékenyen reagáló gyűjtőjeként ismerjük meg – nemcsak zenében, hanem rajzokban és akvarellekben is rögzítette benyomásait. Másrészt a vándorló életforma, az otthontalanság zsidó örökségként nehezedett rá. Így váltak az útirajzok esetenként lélekrajzokká. Ezen a hangversenyen mindkét zenei albumba, a festőibe és a vallomásosba egyaránt belepillantunk. 

 

2012. december 14. péntek 19:00

ConcertoStudio

Concerto Budapest Zeneház – Budapest, IX. Páva utca 10-12.
"Tükröződések" – Mozart – Csalog – Ives

Közreműködik: Csalog Gábor

A műsor:

Mozart: Klarinétkvintett  K.581

Ives: Trió hegedűre, zongorára, csellóra

Csalog: Egy Mozart-útvesztő (klarinétra, vonósnégyesre és cselesztára) 

Mozart: Esz-dúr zongoraötös K.452

A sorozat címe: „Tükröződések", utal Ravel Miroirs című sorozatára, de egyben az egész sorozat műsorszerkesztési elveire is. Minden koncerten különböző korok, stílusok zenéit állítjuk egymással szembe, tükröztetjük azokat – kapcsolódási pontokat, vagy éppen ellentéteket keresve, melyek vonzhatják is egymást. A sorozat harmadik koncertjén Mozart művei tükröződnek egy 20. és egy 21. századi zeneszerző – Ives és Csalog Gábor műveiben.

 

2012. december 16. vasárnap 16:00

Karácsonyi Zenebona

Concerto Budapest Zeneház

Művészeti vezető: Iván Gábor és Lakatos György

Karácsonyi családi koncert játékokkal, közös süti sütéssel, zenés eszem-iszommal. Miközben játékosan készülünk az ünnepekre, felcsendülnek különböző népek karácsonyi dalai – de nem úgy, ahogy a bevásárlóközpontokban halljuk őket, hanem zenekari művekként. Vonósok és ütősök szólaltatják meg a White Christmas-t, fúvósok a Stiele nachtot, és természetesen elhangzik a Hull a pelyhes kis szvit is.

 

http://hu.concertobudapest.hu/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.