2024.augusztus.26. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A PANNON FILHARMONIKUSOK 10. BUDAPESTI BÉRLETSOROZATA

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/66623"><img class="image image-preview" src="/files/images/pannon_6.jpg" border="0" width="259" height="98" /></a></span>A pécsi zenekar az egyetlen az országban, amelyik egész sorozattal van jelen a főváros zenei életében. Először 2003/2004-ben lépett fel Budapesten az Olasz Kultúrintézetben. Ma koncertjeinek közönsége 80%-ban bérletesekből áll, valamint a Művészetek Palotájának rendszeres vendége. </p> <p> 

pannon 6A pécsi zenekar az egyetlen az országban, amelyik egész sorozattal van jelen a főváros zenei életében. Először 2003/2004-ben lépett fel Budapesten az Olasz Kultúrintézetben. Ma koncertjeinek közönsége 80%-ban bérletesekből áll, valamint a Művészetek Palotájának rendszeres vendége.

 

pannon 6A pécsi zenekar az egyetlen az országban, amelyik egész sorozattal van jelen a főváros zenei életében. Először 2003/2004-ben lépett fel Budapesten az Olasz Kultúrintézetben. Ma koncertjeinek közönsége 80%-ban bérletesekből áll, valamint a Művészetek Palotájának rendszeres vendége.

 

A Pannon Filharmonikusok 2011-ben ünnepelte fennállásának 200 éves évfordulóját. Alapítója Georg Lickl volt, akinek vezényletével 1811. december 9-én hangzott fel az akkori Zeneművész Társaság első hangversenye. A Pécsi Szimfonikus Zenekar 1984-ben alakult önálló művészeti intézménnyé. Vezetői voltak: Breitner Tamás, Howard Williams, Nicolás Pasqet, Hamar Zsolt és Peskó Zoltán. 2011 őszétől Bogányi Tibor vezető karmester Vass András állandó karmesterrel és Kocsis Zoltán vendégkarmesterrel dolgozik együtt. Műsoraival minden korosztálynak örömet tud szerezni. Rendszeres vendége a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, a Miskolci Operafesztiválnak és a Budapesti Fesztiválzenekar Maraton  sorozatának. A Pannon Filharmonikusok a világ élvonalbeli művészeivel lépnek fel, sikerrel vendégszerepelnek Európában és a tengerentúlon is.

 

A zenekar kitüntetései: 1991-ben elnyerte az Artisjus nívódíját, 1996-ban Pécs város Pro Communitate kitüntetését, 1997-ben Baranya Megye Művészeti Díját, 1998-ban a Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat, 2007-ben a Baranya Megyei Területi Príma-díjat, 2007-től a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program nagykövete volt. A új pécsi Kodály Központ rezidens zenekaraként évi 42 produkciót állít színpadra. A Művészetek Palotájában, Budapesten tizedik évada teltházas koncertsorozatot tart fenn.

 

Az elmúlt tíz év alatt 49 alkalommal hallhatta a budapesti közönség. A 2012/13-as évadban A zongora négy arca címmel hirdette ki bérletsorozatát nemzetközi hírű zongoraművészekkel. Bogányi Tibor karmester több alkalommal lépett fel neves testvérével, Bogányi Gergely zongoraművésszel. Bogányi Tibor gordonkaművészi és karmesteri diplomáját a Sibelius Akadémián szerezte, tanulmányait a Párizsi Konzervatóriumban folytatta, majd Sir Colin Davis és Jurij Szimonov karmesterek mellett dolgozott. 28 évesen nevezték ki a Turkui Filharmonikus Zenekar vezető karmesterévé. 2008 óta a Lapeenranta Városi Zenekar zeneigazgatója. Széles repertoárján szerepelnek szimfonikus- és kórusművek, operák, balettek. A vezénylés mellett hangszeres művészként is fellép.

 

A Pannon Filharmonikusok az idei bérletnyitó hangversenyt a budapesti Művészetek Palotájában 2012. november 16-án tartották. A következő előadáson, 2013. január 18-án Bogányi Gergely zongoraművésszel adnak hangversenyt. A zongora arca második vendége Ránki Dezső lesz 2013. március 8-án, utána e sorozatban Fazil Say lesz a sztárvendég április 12-én. A sorozatzáró koncerten Frankl Péterrel vendégeskednek a fővárosban 2013. május 4-én.

 

Kritikapályázat

A Pannon Filharmonikusok (PFZ) és a Fidelio zenei folyóirat pályázatot hirdet 18-28 éves fiatalok számára a hangversenyeket elemző kritikák írására. Olyan fiatalokat látnak szívesen, akik nem publikálnak rendszeresen valamelyik zenei lapban, de örömmel tennék. Az elvárás: 2-3000 karakter terjedelmű, a Fidelio valamely rovatához köthető művészeti esszé, kritika vagy beszámoló írása, amit 2012. december elsejéig kell beküldeni a kritika@fideliomedia.hu címre. A beérkező írásokból a Fidelio.hu és a Pannon Filharmonikusok által delegált tagokból álló bizottság kiválasztja a legjobb húsz munkát. A húsz kiválasztott részt vehet a PFZ által megjelölt koncerteken. A pályázat részvételi feltétele legalább három hangversenyen való részvétel, amelyekből az egyik pécsi előadás, és azokról kritikák írása.

 

A legjobbak jutalma értékes CD és könyvcsomag. A fődíjas számára a PFZ a következő évadban minden hangversenyére 2 db tiszteletjegyet biztosít, valamint a nyertes a zenekar vendége lehet egy hosszú hétvégére Pécsett. Ehhez ingyenes belépőt kap a Zsolnay Negyedbe és a múzeumokba, egyszer pedig a 2013/14-es évadban a zenekart egyik külföldi turnéjára elkísérheti. A győztest továbbá a Fidelio.hu szerkesztősége a Fidelio Fiatal Kritikusaként fél évig külső munkatársként foglalkoztatja. A pályázat eredményét 2013. július 1-jén hozza nyilvánosságra a www.fidelio.hu weboldal.

 

A pályázat célja a tíz éve megújult Pannon Filharmonikusok koncertjeinek, a klasszikus kritikaírásnak népszerűsítése és ifjú kritikusok felfedezése a szintén tízéves Fidelio számára. A pályázat első fordulójának nyertesei részt vehetnek a PFZ budapesti és pécsi koncertjein, majd az ott készülő kritikák alapján kerülhetnek ki a végső győztesek.

 

DOBI ILDIKÓ

(Eszéki Erzsébet írásának felhasználásával)

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.