2024.augusztus.26. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Győzött a Vegán málnás rakott palacsinta

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/66630"><img class="image image-_original" src="/files/images/00000AGyoztes.JPG" border="0" width="457" height="308" /></a></span>Kicsi a szójabab, de erős, és... finom! Élőben tesztelhettük a növények éltető erejét és kiderült: a növényi alapú italok és élelmiszerek nem csak egészségesek, de ízletesek is!

00000agyoztesKicsi a szójabab, de erős, és… finom! Élőben tesztelhettük a növények éltető erejét és kiderült: a növényi alapú italok és élelmiszerek nem csak egészségesek, de ízletesek is!

00000agyoztesKicsi a szójabab, de erős, és… finom! Élőben tesztelhettük a növények éltető erejét és kiderült: a növényi alapú italok és élelmiszerek nem csak egészségesek, de ízletesek is!

Nagy tömegeket mozgatott meg az egyik növényi alapú italokat és szója bázisú élelmiszereket gyártó cég receptversenye. Szeretnéd megmutatni, milyen otthonosan mozogsz a konyhában? Akkor készíts valami finomat legalább 1 Alpro termék, és egy csipetnyi kreativitás hozzáadásával! – szólt a felhívás. Szeretsz a konyhában kreatívkodni? Számodra élmény a sütés-főzés? – tették fel a kérdést, és megdöbbentett a tengernyi válasz, hogy igen! A 29 beérkezett pályaműre ugyanis kétezernél is több szavazat érkezett. A döntőbe jutott öt étel kiötlője pedig élőben bizonyíthatta rátermettségét a Makifood főzőiskolában megrendezett eseményen. Az „ízutazásra" meghívtak nagy örömömre engem is, és kiderült, hogy a növényi tejtermékek nem csak nagyon egészségesek, hanem rendkívül finomak is!

 a dontőbw jutottakA dontőbe jutottak

A több hétig tartó versenyre összesen 29 pályamű érkezett, és a döntősök szó szerint az ország 5 különböző szegletéből érkeztek. A cég képviselője, Lajtos Gabriella elmondta, őket is meglepte, hogy a részvevők milyen lelkesedéssel és odaadással készültek a versenyre, és hogy növényi alapú termékeik az ország legtávolabbi szegleteiben is ilyen nagy népszerűségnek örvendenek.

 zsurizes%20(1).thumbnail

A valóban kreatív receptek alapján készült – mi másnak nevezhetném – ételkölteményeket, a Chef Maki, Katus Attila, Stiller Tamás chef és Duli Viktória dietetikus alkotta zsűri tesztelte, akik az este folyamán kiválasztották az Alpro receptverseny 5 döntőse közül a fődíjast. De nem csak a gasztro szakemberek, hanem a sajtó képviselői is szavazhattak saját kedvencükre az elkészült öt étel közül. 

 zsurizes%20(2).thumbnail

A zsűri végül a Ligetfalvi Nóra által készített vegán málnás rakott palacsintáját – lásd címképünkön – ítélte a legjobbnak, és Nórát ajándékozta meg a fődíjjal, a brüsszeli hosszú hétvégével. A sajtó munkatársai különvéleményük jeléül a Hajós Ágnesnek szavazták meg a sajtódíjat, aki zöldcitromos yofuban párolt csirkecombokat készített narancsos csicseriborsó-pürével és kecskesajtos sült almával.
a%20(1) 46.thumbnail
A zsűri elnöki tisztjét Maki Stevenson, a Makifood főzőiskola vezetője töltötte be, aki maga is gyakran használja a növényi fehérjeforrásokat, főleg amikor olyan ételeket készít, amelyekben sok tejszín, vaj vagy sajt van. A növényi alapú tejekkel és joghurtokkal ugyanis meg tudja tartani az egyensúlyt, így az általa készített fogások nem lesznek zsíros tejtermékekkel megterhelve. 
a%20(2) 44.thumbnail
"Amikor szója alapú terméket vásárolunk, nagyon fontos elolvasnunk a címkét, hogy 100%-osan génmódosítás mentes legyen a termék. Az Alpro cég termékei ilyenek. Azért is szeretem például a szójatejüket, mert nem érződik benne a szójabab íze, ahogyan más termékekben igen. Nyugodt szívvel adom a 2 éves kisfiamnak is tehéntej helyett és eddig egyáltalán nem panaszkodott az ízére." -állapította meg mosolyogva Chef Maki. 
a%20(3) 31.thumbnail
A növényi italok kapcsán egyébként is fontos kiemelni, hogy legtöbbjük annyi kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej. Továbbá B2, B12 és D vitamint is tartalmaznak, ez teszi őket alkalmassá a tej helyettesítésére. A kalcium a megfelelő csontképzést segíti elő, de a D vitamin tartalom még fontosabb, mivel az segíti a kalcium felszívódását a csontok erősítéséhez. Ennek kapcsán a zsűri másik szakértője, Duli Viktória dietetikus azt is kiemelte, hogy a növényi "tejpótló" készítmények másik előnye, hogy sokszínűen felhasználható termékek. 

"Nem tartalmaznak laktózt, azaz tejcukrot, így tejcukor érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Ugyanígy tejfehérjét sem tartalmaznak, tehát így azoknak sem kell lemondaniuk a tejből készült finomságokból, akik tejfehérje allergiában szenvednek. Az ízesítetlen, light változatok energiatartalma a hagyományos tejéhez képest alacsonyabbak, így fogyókúrába is kiválóan beépíthetők" – emelte ki a szakember. 

A verseny rávilágított arra is, hogy ne csak az ismertebb szójatejet használják az ételeikben a háziasszonyok és urak, hiszen a hasonlóan jó élettani hatásokkal rendelkező rizs- és mandulatej, valamint a növényi alapú margarin, joghurtok, és desszertek szintén elérhetőek már a magyar vásárlók részére. A zsűri másik két tagja Katus Attila és Stiller Tamás séf – akik éppen közös receptkönyvükön dolgoznak – cinkos mosollyal hozzá is tették, hogy egy-egy ilyen egészséges alapanyagból készült desszert még a legszigorúbb étrendben is helyet kell hogy kapjon.

 

Az esemény fénypontjaként Chef Maki főzőbemutatót is tartott, és további Alpro-s ételkülönlegességekkel kápráztatta el a nagyérdeműt, illetve arról is beszámolt Duli Viktória dietetikussal, hogy a mindenféle mesterséges anyagot nélkülöző növényi alapú termékek hogyan járulhatnak hozzá egészséges, és ízgazdag mindennapjainkhoz.

 

Néhányat azért megemlítenék Chef Maki különlegességeiből, remélve, hogy Olvasóink is kedvet kapnak a kreatívkodásra. Íme, az ételek, melyek ízvilágban csodálatosak voltak: mini brokkoli és aszalt paradicsom quiche, karfiol és burgonya filo karamellizált hagymás szója joghurt szósszal, vegán mogyoróvajas keksz és aszalt sárgabarack mascarponeval.

Lássuk hát a győztes receptet: Vegán málnás rakott palacsinta

Hozzávalók 4 személyre:
· 1 liter Alpro Szójaital Natúr + Ca
· 0,5 kg liszt
· 1 csapott evőkanál sütő por
· 1 csipet só
· 1 evőkanál cukor
· 3 evőkanál olaj
· 0,5 dl szódavíz/ vagy szénsavas ásványvíz
· Innentől kezdve már a töltelékbe valókat írom: kb. 0.5 – 1 kg málna (ki hogy érzi)

  • erdei gyümölcs öntet (ízlés szerint)
    erdei gyümölcs lekvár (ízlés szerint)
    1 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor
    3 dl Alpro Szójaital Natúr + Ca

    Elkészítés:
    A palacsintatészta hozzávalókat egy tálban csomómentesen elkeverjük. Felmelegítünk egy palacsintasütőt, amit minden palacsinta sütése előtt kissé megkenünk olajjal. A pudingport csomómentesen elkeverjük 3 dl tejjel, de nem verjük fel, hagyjuk, hogy folyékony állaga legyen. Turmixgépbe tesszük és tetszés szerinti mennyiségű málnát teszünk hozzá. A lényeg, hogy összeturmixolt állapotban szószos/pudingos állaga legyen, mint a képen. Ezután elkezdhetjük kenegetni a palacsintákat. Egy réteg a málnás-vaníliás krémből, aztán egy réteg lekvár, majd egy réteg a maradék málnából és így tovább. Tetszés szerint lehet variálni. A tetejére is lehet díszítésnek málnát tenni, illetve oda megy még az erdei gyümölcs öntet. Aztán be a hűtőbe! Hidegen a legfinomabb! Jó étvágyat!

 

http://www.facebook.com/Alpro/app_334897876607251

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.