2024.augusztus.26. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

20 éves az SMS

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/66638"><img class="image image-preview" src="/files/images/sms_1.jpg" border="0" width="259" height="194" /></a></span>20 éve része az életünknek az SMS. Az első szöveges üzenetet 1992. december 3-án küldték az Egyesült Királyságban, a technológia aztán a feltöltőkártyás modell térnyerésével a következő években gyorsan el is terjedt. 2011-ben közel 10 trillió szöveges üzenetet küldtünk, és ma már egész életünket átformálja az SMS. Kifejlesztésében az Ericsson is hatalmas szerepet vállalt.</p> <p> 

sms 120 éve része az életünknek az SMS. Az első szöveges üzenetet 1992. december 3-án küldték az Egyesült Királyságban, a technológia aztán a feltöltőkártyás modell térnyerésével a következő években gyorsan el is terjedt. 2011-ben közel 10 trillió szöveges üzenetet küldtünk, és ma már egész életünket átformálja az SMS. Kifejlesztésében az Ericsson is hatalmas szerepet vállalt.

 

sms 120 éve része az életünknek az SMS. Az első szöveges üzenetet 1992. december 3-án küldték az Egyesült Királyságban, a technológia aztán a feltöltőkártyás modell térnyerésével a következő években gyorsan el is terjedt. 2011-ben közel 10 trillió szöveges üzenetet küldtünk, és ma már egész életünket átformálja az SMS. Kifejlesztésében az Ericsson is hatalmas szerepet vállalt.

 

Az SMS-t megalapozó eredeti ötlet már 1988-ban létezett, amikor a technológiát az Európai Távközlési Szabványügyi Intézet (ETSI) az első digitális páneurópai szabvány, a GSM alá vonta. Az Ericsson az egyik kulcsszereplő volt a szabvány kialakításában, a fejlesztők erős, megbízható rendszert és hálózatot akartak építeni.

Kezdetben az SMS-sel csupán a fogyasztókat szerették volna értesíteni a hangposta üzenetek érkezéséről. Az első szöveges üzenetet, amit két ember először váltott egymással, 1992. december 3-án küldték, és az állt benne: Boldog karácsonyt!

Bár a szolgáltatást kifejezetten személyek közötti szöveges üzenetek küldésére fejlesztették, mégsem vált azonnal népszerűvé. 1995-ben például egy átlagos mobilfelhasználó havonta 0,4 szöveges üzenetet küldött.

Az SMS, a mobiltelefonnal együtt akkor terjedt el igazán, amikor megjelentek a feltöltőkártyás, azaz előre fizetős (pre-paid) szolgáltatások. Az Ericsson elsők között tette lehetővé az SMS valós idejű díjszámítását, ami csak ezután vált tömegpiaci szolgáltatássá. Ez fontos lépés volt, mert segített a fogyasztóknak, hogy kordában tartsák kiadásaikat, a mobil szolgáltatók  pedig biztosak lehettek benne, hogy megkapják a szolgáltatás ellenértékét. A feltöltőkártyás rendszer elsősorban a feltörekvő piacok alacsonyabb jövedelmű fogyasztói számára volt vonzó, így az első felhasználók is közülük kerültek ki tömegesen.

A szolgáltatások igénybevétele ma már nemcsak feltöltőkártyás konstrukcióban ellenőrizhető, a valós idejű díjszámítással a fogyasztók egészen pontosan nyomon követhetik költéseiket és adatforgalmukat. Sok évbe telt, mire az iparág felismerte az SMS-ben rejlő lehetőségeket, a fogyasztók ma már évente körülbelül 10 trillió szöveges üzenetet küldenek a globális hálózatokon keresztül.

Az Ericsson ConsumerLab 2012-es felmérése szerint az SMS a tinédzserek körében a legnépszerűbb, ők használják leggyakrabban kapcsolattartásra, amikor a személyes találkozás nem lehetséges.

 

 

Tények és számok:

 

  • 1992. december 3-án küldték az első szöveges üzenetet, ami egy karácsonyi üdvözletet tartalmazott.
  • 1995-ben egy átlagos felhasználó havonta 0,4 szöveges üzenetet küldött.
  • Később a valósidejű díjszámítást is bevezették, amely lehetővé tette a feltöltőkártyás előfizetést
  • 1998 decemberében körülbelül 45 ezer feltöltőkártyás felhasználó volt az egész világon.
  • Bevezették a prediktív szövegbevitelt (pl. a T9 megoldás).
  • 2000-ben 17 milliárd szöveges üzenetet küldtek.
  • 2001 körül már a különböző funkciók mozgatták a piacot. A mobiltelefonok kijelzői és akkumulátorai egyre jobbak lettek. A készülékekben megjelent a számológép, ébresztőóra, mobilinternet, fényképezőgép, MMS funkció.
  • 2002-ben 352 milliárd szöveges üzenetet küldtek az Informa Telecoms & Media adatai szerint. Az SMS-szolgáltatást főleg fiatalok, különösen fiatal lányok használták.
  • 2004-ben már 918 milliárd SMS-t küldtek a felhasználók.
  • Az SMS fiatalok közötti terjedésének hajtóereje a valakihez tartozás, a gyors visszacsatolás és a közvetlenség érzése volt. A penetrációnak csak a költségek szabtak határt.
  • A mobiltelefonokon megjelentek a médialejátszók és az összes szolgáltatás minősége javult. A telefon testre szabása előtt nyitottak utat a különböző csengőhangok.
  • A fiatalok új kommunikációs viselkedési formákat alakítottak ki, megerősítve  kapcsolataikat és az egymáshoz tartozás érzését.
  • 2007 után megjelentek a mobiltelefonos alkalmazások.
  • Elindult az SMS-emlékeztetők küldése (pl. a fogorvosnál, fodrásznál előjegyzett időpontokról, jegymegrendelésekről stb.)
  • 2008-ban 2,8 milliárd volt a feltöltőkártyás felhasználók száma, és 4,8 trillió szöveges üzenetet küldtek világszerte.
  • Az Ericsson díjszámítási és számlázási megoldásaival kiszolgált előfizetések száma mára átlépte a 2 milliárdos határt, és még napjainkban is az SMS a második leggyakrabban használt szolgáltatás a hanghívás után.

 

A mobil időjárási szolgáltatás növeli az ugandai halászok biztonságát

www.ericsson.com/news/120510_mobile_weather_service_improves_safety_of_fishermen_in_uganda_244159019_c

http://www.ericsson.com/res/thecompany/docs/corporate- responsibility/2011/mobile_weather_alert.pdf

FrontlineSMS: hogyan változtat meg életeket a szöveges üzenetek küldése

www.ericsson.com/thecompany/stories/100603_frontline_sms_563235564_c

RapidSMS

http://www.rapidsms.org

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.