2024.augusztus.26. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Valódi ünnep

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/66671"><img class="image image-preview" src="/files/images/cimlap_7.jpg" border="0" width="193" height="261" /></a></span> Nehéz arra a napra pontos jelzőt találni, ami a főszereplő és a kiadó számára is kettős ünnep. Megjelent a népszerű énekesnő, Zsédenyi Adrienn, Zséda, 2013. évi kalendáriuma és mellé még a CD-je is - mindkettő az Alexandra Kiadónál.

cimlap 7 Nehéz arra a napra pontos jelzőt találni, ami a főszereplő és a kiadó számára is kettős ünnep. Megjelent a népszerű énekesnő, Zsédenyi Adrienn, Zséda, 2013. évi kalendáriuma és mellé még a CD-je is – mindkettő az Alexandra Kiadónál.

cimlap 7 Nehéz arra a napra pontos jelzőt találni, ami a főszereplő és a kiadó számára is kettős ünnep. Megjelent a népszerű énekesnő, Zsédenyi Adrienn, Zséda, 2013. évi kalendáriuma és mellé még a CD-je is – mindkettő az Alexandra Kiadónál.

zseda%201.thumbnail A 2012. évit követően, ez már a második kalendáriuma a szerzőnek, aki a könyv bemutatásakor elmondta: a hétköznapokra szóló, de mégsem mindennapi útmutatót ad az olvasó kezébe. „Utazz velem!", hívogat Zséda, és bizonyára nem bánja meg, aki szót fogad neki. Valóban az utazásokhoz kap hasznos és praktikus, amolyan „barátnős" tanácsokat. Olyanokat, amiket hiába is keresnénk a hagyományos útikönyvekben. Ez sem az! Inkább egy kalendárium, határidőnapló, naptár az egész évre. Helye van benne a hagyományos feljegyzéseknek, de szűkszavúságra is szoktat. A minden napra, órákra beosztott, reggeltől estig végigkísérő zsebnaptár pótlására ugyanis nem alkalmas. A bejegyzéseinket tömören, rövidre kell fogni.

zseda%202.thumbnail „Hogyan utazzunk?" – teszi fel a kérdést mindjárt a könyv elején, és a választ is megadja rá. Kezdi a kézitáskával. Tudjuk: a női kézitáska feneketlen, mindig minden van benne és még a tulajdonosa sem képes semmit megtalálni. Zsédánál természetesen ez nem így van! Felsorol, indokol, mi, miért kap helyet a táskában. Következik az autó, melyről megállapítja: „legnagyobb előnye, hogy szabaddá tesz, bármit magaddal vihetsz…És ez a legnagyobb hátránya is, mert ezért aztán az egész házat bepakolnám a csomagtartóba." Persze nem teszi, helyette inkább ellát tanácsokkal, melyekről látszik, hogy a gyakorlatból szűrte le mindet. A repülővel utazók is bizonyára egyetértenek azzal, hogy „mindig érj ki a reptérre időben. Aki az elsők között van, sokkal kényelmesebben intézhet mindent: sorbaállás nélkül csekkolhat be, jobb helyen ülhet és még egy kis shoppingolásra is marad ideje."

zseda%203.thumbnailA vonattal utazóknak az Európában egyedülálló RailJet szolgáltatást ajánlja- saját tapasztalatai alapján, melyek között az ATM-ek hiánya, a bankkártyával való fizetés nehézségei is helyet kaptak. A hajóút is eltér mindenmás utazástól. A fedélzeti élet – főleg esténként – eleganciát követel, a kikötés utáni kirándulások éppen ellenkezőleg, sportos viseletet. Nem árt, ha ügyelünk a kabinjaink helyére is! Aki viszont az autóbuszos utazást választja, jól teszi, ha több szolgáltatónál is körülnéz, jó előre. Igen komoly eltérések lehetnek az árban és a minőségben is. Némi kis szemfülességre pedig már a csomagjaink elhelyezésekor is szükségünk van. A motorozás szerelmeseinek viszont azt javasolja: az egyik megállónál iktass be mosást. Így kevesebb ruhát kell pakolnod.

zseda%204.thumbnailAz általános jó tanácsok után következő kalendáriumi részben minden hónaphoz társít egy várost, azokkal a programokkal, melyek éppen akkor ott találhatók. Számára Bécs, királyi pompa a romantikusoknak, ahol pedig a nők biciklire is magas sarkúban pattannak – az Párizs. Itt a turisták legtöbbször leragadnak a Sacré-Coeur-bazilika árnyékában, nem sétálnak tovább a Művészek terénél, így nem fedezik fel a szűk kis utcácskákat, melyek megalapozták a környék „művészkolónia" jellegét. Antwerpenről elárul olyan titkot, hogy Rubens gyönyörűen felújított egykori otthona minden hónap utolsó szerdáján ingyen látogatható.

zseda%205.thumbnail Ez az a könyv, melyben a férfiak is találnak maguknak hasznos tippeket, gyakorló anyukaként pedig ki sem hagyhatta volna a kisgyermekkel utazókra vonatkozókat. A nyár például a nagy parádék ideje. Párizsban július 14. a legnagyobb ünnep, a hónap végén Berlinben zajlik a Love Parade, a világ egyik legnagyobb zenés-táncos bulija, augusztus elején pedig a Nothing Hill Carneval, Európa legnagyobb utcai fesztiválja kínál színes, érdekes szórakozást. Helyet kapott a könyv végén még egy igazi útinapló is. Toszkánában Zséda gasztrotúrát tett, bioborászatokat keresett fel és még egy toszkán étel receptjét is megosztja az olvasóval. Salzburgban dirndlt öltött, Portorožban pedig néhány vízi sportot is kipróbált.

zseda%206.thumbnail A könyvbemutató közönségét Zséda dallal is megörvendeztette, hiszen ötödik szólólemezének is ez volt a bemutatója. Ez az album az érzékekről szól, érthető tehát, ha minden eddiginél érzékenyebbre sikerült. Fontos – mondta el róla – hogy egy korszak lenyomata legyen. Az a tíz – tizenkét dal kerüljön egymás mellé, melyek a legjobban jellemzik azokat az éveket. A Hűtlen című dal a férfi – nő kapcsolatát egy különös duettben jeleníti meg, két teljesen különböző stílus találkozik benne. Céltudatosan, hiszen a művésznő a lemez elkészítésekor a munkafolyamatban is aktívan részt vesz. Ott van az első hangok megszületésénél is. Így történhetett, hogy a könyv és a lemez is egyszerre készült el, ma már mindkettő kapható.

 cimlap 7.thumbnail

ZSÉDA 2013

Utazz velem!

ISBN 978-963-357-082-1

Alexandra Kiadó 2012

Szekszárdi Nyomda Kft.

 

 

 

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.