2024.augusztus.26. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az öreg autópark miatt népszerűek a minicasco-termékek

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/66698"><img class="image image-preview" src="/files/images/bb_2.jpg" border="0" width="324" height="314" /></a></span>Vezető alkuszi portálok adatai szerint a kötelező biztosításhoz kötött kátyú- és defektbiztosítások mellett a legnépszerűbb kiegészítő termék a minicasco: a kampányban a biztosítást kötők hatoda veszi igénybe ezt a szolgáltatást. Mi az oka a limitált védelmet kínáló casco-termékek sikerének? Külföldön milyen népszerűséget tud elérni egy ilyen termék? Milyen eséllyel téríti meg a teljes kárt egy ilyen biztosítás? Ezekre a kérdésekre ad választ a Genertel alábbi összegzése.</p> <p> 

bb 2Vezető alkuszi portálok adatai szerint a kötelező biztosításhoz kötött kátyú- és defektbiztosítások mellett a legnépszerűbb kiegészítő termék a minicasco: a kampányban a biztosítást kötők hatoda veszi igénybe ezt a szolgáltatást. Mi az oka a limitált védelmet kínáló casco-termékek sikerének? Külföldön milyen népszerűséget tud elérni egy ilyen termék? Milyen eséllyel téríti meg a teljes kárt egy ilyen biztosítás? Ezekre a kérdésekre ad választ a Genertel alábbi összegzése.

 

bb 2Vezető alkuszi portálok adatai szerint a kötelező biztosításhoz kötött kátyú- és defektbiztosítások mellett a legnépszerűbb kiegészítő termék a minicasco: a kampányban a biztosítást kötők hatoda veszi igénybe ezt a szolgáltatást. Mi az oka a limitált védelmet kínáló casco-termékek sikerének? Külföldön milyen népszerűséget tud elérni egy ilyen termék? Milyen eséllyel téríti meg a teljes kárt egy ilyen biztosítás? Ezekre a kérdésekre ad választ a Genertel alábbi összegzése.

 

Idős autóra ma is nehéz jó cascót találni

A kgfb-kampányban már gyakran találkozhatnak az autósok évi 40-50 ezer forintért kínált teljes körű cascóval, ugyanakkor a jelenlegi gazdasági helyzetben sokak számára ez az összeg is magasabb annál, amit az autójuk biztonságára költeni képesek. Ez azonban csak az egyik oka annak, hogy ma is csupán az autósok 20 százaléka köt ilyen biztosítást.

 

„A hazai járműpark jelentősen elöregedett, átlagos életkora immár több mint 12 év. Bár egyre többször találkozhatunk idősebb autókra formált ajánlatokkal, az autó értékétől függően 5-8 év felett egyre kevésbé éri meg cascót kötni, ráadásul még ma is gyakori, hogy a biztosítók eleve kikötnek egy maximális életkort – magyarázza Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója. – A minicasco viszont életkortól független, havi néhány száz forintért elérhető szolgáltatás."

 

Az ilyen jellegű termékek iránti piaci igény más, hasonló problémákkal küzdő országokban is érzékelhető: a Genertel által Szlovákiában is bevezetett minicascót a kgfb-t kötő szerződők 17 százaléka kötötte meg a direktbiztosítónál.

 

Mekkora a védelem?

Egyes szakértők szerint a limitált casco csak nagyon korlátozott védelmet nyújt, limitált összeget fizet és csak autók ütközése esetén térít a károkozó félnek. Érdemes megvizsgálni, hogy a statisztikák szerint milyen esetben, mekkora arányban térít egy ilyen biztosítás.

 

A Genertel kárstatisztikája szerint az összes cascóval térített káresemény leggyakrabban gépjárművek ütközése miatt következik be: az összes kár 41 százalékában ilyen baleset történik. A jelenleg 250 ezer forintos kártérítési limit pedig az ilyen balesetek több mint felében teljes fedezetet nyújt, amint azt az alábbi ábra is mutatja:

 

Gépjárművek ütközése által okozott casco-károk összegeinek megoszlása:

Kárösszeg mértéke

100 eFt alatt

100-200 eFt

200-300 eFt

300 eFt felett

részarány (%)

31,9%

15,6%

10,5%

42,0%

Forrás: Genertel

Ha figyelembe vesszük azt, hogy a minicasco esetében a teljes körű cascónál leggyakoribb 50 vagy 100 ezer forintos önrészt sem kell az ügyfélnek kifizetnie, a statisztika még kedvezőbb képet mutat.

 

„Teljesen egyértelmű, hogy a minicasco jellegű termékek nem nyújtanak akkora védelmet, mint amit a teljes körű cascó, ugyanakkor ma jelentős réteg számára az egyedüli lehetőséget jelenti arra, hogy az autó ne maradjon teljesen casco-védelem nélkül. Ráadásul néhány évesnél idősebb autóknál a törésvédelem hasonlóan kedvező összegért lopásvédelemmel is kiegészíthető, tehát az autóra olcsón mozaikszerűen egyedi biztosítási fedezet szerezhető. Ennek köszönhető, hogy alkuszi partnereink információi szerint a kötelező mellé különböző kiegészítőket is választó autósok 36 százaléka választja a minicascót az idei kampányban" – tájékoztat Csikós Dániel.

Példa: Az idősebb autók számára a részcascók jelenthetik a megoldást

Személygépkocsi: 2006-os VW Passat, benzines, piaci érték:. 2-2,1 millió forint

Üzembentartó havi nettó jövedelme: 200 ezer forint / hó

 

Teljes körű casco: 65 000 forint / év (ügyfélnek nem gazdaságos, a biztosítók többsége nem is kínál ilyet)

Eredmény: Ilyen autóra szinte senki sem köt teljes körű cascót – teljes kockázatot az ügyfél viseli, akár 10 havi jövedelemnek megfelelő összeget veszítve

 

Kiegészítő casco-termékek:

 

Biztosítás

Díj / év

Fedezet

Megtérült kár

minicasco

5 000 forint

Karambol esetén 250 ezer forintig, önrész fizetése nélkül

A káresetek jelentős részében akár a kár teljes mértékéig

kiegészítő lopásvédelem

5 000 forint

2 millió forintig, 20 százalékos önrésszel

 

Önrész levonása után 1,6 millió forint

 

Eredmény: Összesen 10 ezer forintnyi éves díj ellenében védelem a leggyakoribb károkra, akár az ügyfél 8 havi nettó jövedelmének mértékéig megtérülő kárösszeg.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.