2024.augusztus.26. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kettőspont:

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/66702"><img class="image image-preview" src="/files/images/KEttősp.jpg" border="0" width="283" height="283" /></a></span>Most sokan az írásjelre gondolnak, de tévednek, én a Kettőspont Egyesület-ről szeretnék egy kicsit írni. Szentendrén, egy kiállítás során találkoztam velük, és már akkor elhatároztam, egyszer megismertetem Őket az Euroastra olvasóival is. Pap Évával beszélgettem.</p> <p> 

kettőspMost sokan az írásjelre gondolnak, de tévednek, én a Kettőspont Egyesület-ről szeretnék egy kicsit írni. Szentendrén, egy kiállítás során találkoztam velük, és már akkor elhatároztam, egyszer megismertetem Őket az Euroastra olvasóival is. Pap Évával beszélgettem.

 

kettőspMost sokan az írásjelre gondolnak, de tévednek, én a Kettőspont Egyesület-ről szeretnék egy kicsit írni. Szentendrén, egy kiállítás során találkoztam velük, és már akkor elhatároztam, egyszer megismertetem Őket az Euroastra olvasóival is. Pap Évával beszélgettem.

 

Az egyesület 2011-ben, a már említett szentendrei kiállításon debütált, mint Kettőspont Egyesület. A baráti-, és szakmai alapon alakult csoport tagjai nem csupán egymás munkatársai, hanem kritikusai is egyben, hosszú távon pedig a gazdasági pillért is igyekeznek majd beépíteni ebbe az együttműködésbe.

Az egyesület tagjaival kapcsolatosan Pap Éva úgy fogalmazott, hogy „két irányból jöttek". Az egyik irány képviselői az iparművészek: Bisztriczky Réka keramikus, Balogh Judit keramikus, fotós, Éles-Varga Erika porcelántervező, Farkas Vajk és Tomay Kati üvegművészek (Ők voltak 2005-ben a Gerinc Egyesület), és a szintén iparművész Elek Anita keramikus. A képzőművész vonalat szobrászok képviselik: Máthé Krisztián, Nagy Edit, Pintér Balázs, Restyánszki Attila, és Pap Éva. Őket – és még néhány művészt – a Szepezdi Művésztelep köti össze, de Nagy Edit, és Pintér Balász a Móri Művésztelepen alkotott, mi több, annak aktív szervezői, kiállítások, fesztiválok házigazdái. Pap Éva a művészteleppel és alapítvánnyal való együttműködésben nagy lehetőséget lát, pályázatokat is készítenek. Fontos azonban elmondani, hogy a műfajok között nincsenek éles határok, azok összemosódnak.

 

Az egyesületről olvasgatva szemet szúr a kismama program. Mivel ez nem egy megszokott, legalábbis én még nem találkoztam vele, így erről is érdeklődtem, igyekeztem bővebb információt szerezni.

„Az ötlet adódott, mivel egyre többen vállalnak közülünk gyereket így 30 körül. A magyarországi művésztelepek nagy része nincs felkészülve arra, ha valaki a gyerekével, családjával együtt érkezne. Van, hogy burkoltan, van, hogy nyíltan, de elutasítják az ilyen igényeket, tisztelet a kivételnek. A másik, ehhez szorosan kapcsolódó nehézség, hogy a pályakezdő művészeket támogató ösztöndíjak (Derkovits, Kozma, Moholy) szigorúan 35 éves korig szólnak. Gondolom, nem kell részleteznem, hogy ez mért hátrányos a kisgyerekes művészeknek.

Úgy látom, hogy különösen fontos lehetőséget adni ebben az életszakaszban az alkotásra, arra hogy a művész, ha egyúttal anya is, kiszakadhasson a hétköznapokból, helye és ideje legyen dolgozni, akár a gyerekével, gyerekeivel együtt is. Ne kelljen azt éreznie, hogy másokat zavar a kicsik jelenléte, megfelelő körülmények közt tudja megoldani a napi teendőket (fürdetés, altatás stb.), biztonságos környezetben tudja a gyerekeit. Ebben a külső technikai feltételek megteremtésén kívül képességeinkhez mérten igyekszünk segíteni  pl. főzés, takarítás, gyerekfelügyelet). Az elmúlt időszak tapasztalata az, hogy magát a művésztelepet kell befogadóvá, családbaráttá tennünk. Tehát nem külön kismamás művésztelepet hirdetni, hanem folyamatos, tematikus művészeti programokat azzal a kitétellel, hogy ez egy kismama-barát hely. A résztvevőktől annyit várunk el, hogy erre tekintettel legyenek." mondta el Éva.

 

Miközben próbáltam elmerülni az információszerzésben a Kettőspont Egyesület-ről észrevettem, hogy a facebook-on is megtalálhatóak, oldaluk mégsem mutat erős aktivitást. Megtudtam, hogy előreláthatólag nem lesz ez mindig így, hiszen tervezik az online aktivitást, de igen sok most a tennivaló, így ez kicsit háttérbe szorult.

 

Az egyesület nagy lehetőségnek tartja azt is, hogy a Balatonalmádiban található műhelyház, ami a Kettőspont Egyesület telephelye, külföldi művészeknek is alkotási lehetőséget biztost.  

 

És, hogy mi lesz a jövő? Jövőre is lesz művésztelep, lesz gyermekes anyukáknak is lehetőségük alkotni, és tervben van egy győri kiállítás is… de ez utóbbiról inkább egy másik alkalommal…

 

Németh Krisztina

 

http://kettospont.blogspot.hu/

http://www.facebook.com/muveszetiegyesulet.kettospont?ref=ts&fref=ts
 
http://almadi-art.blogspot.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.