2024.augusztus.26. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Helyreállítják a dégi Festetics-kastély történeti kertjét

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/66776"><img class="image image-preview" src="/files/images/Degikast.preview.jpg" border="0" width="463" height="308" /></a></span>Megkezdődött Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertjének helyreállítása. A projekt gazdája a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ (korábban Műemlékek Nemzeti Gondnoksága), konzorciumi partnerei a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. és Dég Község Önkormányzata.</p> <p> 

degikast.previewMegkezdődött Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertjének helyreállítása. A projekt gazdája a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ (korábban Műemlékek Nemzeti Gondnoksága), konzorciumi partnerei a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. és Dég Község Önkormányzata.

 

degikast.previewMegkezdődött Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertjének helyreállítása. A projekt gazdája a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ (korábban Műemlékek Nemzeti Gondnoksága), konzorciumi partnerei a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. és Dég Község Önkormányzata.

 

Eredeti, XIX. századi formájában újul meg az óriási történeti kert Fejér megyei Dég klasszicista kastélya körül. A jelenleg kivitelezés elején, illetve engedélyezés alatt álló első három projekt-ütem együttes célja (melynek összértéke az előkészítési költségekkel együtt összesen 785 millió Ft), hogy történetileg hiteles formában helyreállítsák a park kiterjedt vízrendszerét. A csaknem másfél kilométer hosszú, 11,3 hektár területű tóból kikotorják az elmúlt évtizedekben felhalmozódott hatalmas mennyiségű, 127.000 m3 anyagot, rekonstruálják a partvonalat, és rendezik az áradásokat meggátoló csatornarendszert. Ezzel nemcsak a vízi ökoszisztéma egyensúlya áll helyre, de végre megszűnik az árvízveszély is, amely a szélsőséges időjárási viszonyok és az elmúlt évtizedekben végzett meggondolatlan beavatkozások következtében igencsak felerősödött, és jelentős károkat okozott. A vízi és nedves élőhelyek megőrzésével, létrehozásával illetve helyreállításával a projekt sokat tesz a meglévő természeti értékek védelméért.

 

Összesen 11 gyalogoshíd és 3,2 km sétaút újul meg eredeti formájában. A tervezett beavatkozások egyúttal elősegítik a park könnyebb, olcsóbb és környezetkímélőbb fenntartását is.

Az első ütemben rendezik a tó és a kastély közötti területeket is, és így helyreáll a tó és a kastély eredeti vizuális kapcsolata. Újjáépül a tó legnagyobb szigetére átvezető faszerkezetű gyalogoshíd, és elbontják a park összképét nagyon zavaró vasbeton fürdőmedencéket és sportpályákat.

 

A helyreállítás három szakaszából most kezdődött el az első, a keleti tószakasz, az ún. Parktó rekonstrukciója. Az első szakasz teljes költségvetése 260 millió forint, amelyet teljes egészében a magyar állam és az európai unió támogat. Ezzel egy időben már folyik a következő két (II. és III.) helyreállítási ütem előkészítése (23 millió forint értékben): elkészültek az előzetes vizsgálatok, felmérések és kertrégészeti feltárások és az engedélyezési tervek. Jelenleg a hatósági engedélyek beszerzése folyik. E projektek kiviteli szakaszának pályázatai jelenleg elbírálás alatt állnak. A tervek szerint ezek megvalósításával befejeződhet a történeti kert teljes helyreállítása, ennek költsége várhatóan további 500 millió forintot tesz ki.

 

A tervezett munkák a történeti kastélypark teljes rekonstrukciójának első nagy lépését és egyúttal a legnagyobb volumenű kert-helyreállítást jelentik hazánkban a II. világháború óta. 

 

A kastélypark

Három patak találkozásánál hozták létre az eredetileg csaknem 300 hektáros parkot 1813 és 1820 között Festetics Antal megbízásából. A park tervezőjét nem ismerjük, de felmerül a klasszicista kastély alkotójának, a kor legjelentősebb magyar építészének, Pollack Mihálynak a neve, aki feltehetően kerttervezéssel is foglalkozott.

Az építéskor az országutat kiegyenesítették, fasorral szegélyezték, így a kastély impozáns udvari homlokzata már 14 km-ről látható volt. A panorámát gondosan megtervezték a park építésekor: a tágas tisztások és hosszú nyiladékok a park és a település legtávolabbi nevezetes épületeiig vezetik a tekintetet. A szigeten álló Hollandi-házra, a falu katolikus és református templomára, valamint a park távoli pontjaira nyílik szép panoráma. A park falu felőli szélén terült el a nagy konyhakert, amelyben a Pollack által tervezett klasszicista narancsház és tizenkét dézsmapince kapott helyet.

A család tagjai a park egyik sarkában, a patakágak által szigetszerűen körülfogott dombon temetkeztek.

 

I.ütem: A Parktó helyreállítása

KEOP-3.1.3/2F/09-11-2011-0003 számú projekt

 

II. ütem: A Szerpentin tó és a kapcsolódó kastélyparki terület helyreállítása"

KEOP 7.3.1.3/09-2010-0030

 

III. ütem: A sírdomb körüli parkterület és a déli árapasztó csatorna helyreállítása"

KEOP 7.3.1.3/09-2010-0031

 

(A projektek a KEOP – 3.1.3 „Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása" c. uniós pályázati konstrukció keretében valósulnak meg)

 

Németh Krisztina

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.