2024.augusztus.26. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/66896"><img class="image image-_original" src="/files/images/640_22.jpg" border="0" width="235" height="152" /></a></span>3 az 1-ben és benne a Godot Filmklub aktuális vetítései, Erdélyi Gábor Élek / My Edges c. kiállítása könyvbemutatóval a Neon Galériában és végül MOHA Jazz a Tommy Vig (USA) - Gyárfás István duóval. Jó szórakozást!</p> <p> 

640 223 az 1-ben és benne a Godot Filmklub aktuális vetítései, Erdélyi Gábor Élek / My Edges c. kiállítása könyvbemutatóval a Neon Galériában és végül MOHA Jazz a Tommy Vig (USA) – Gyárfás István duóval. Jó szórakozást!

 

640 223 az 1-ben és benne a Godot Filmklub aktuális vetítései, Erdélyi Gábor Élek / My Edges c. kiállítása könyvbemutatóval a Neon Galériában és végül MOHA Jazz a Tommy Vig (USA) – Gyárfás István duóval. Jó szórakozást!

 

Ha kedd, szerda vagy csütörtök van, akkor hagyományosan a Godot Filmklubban találkozhatnak a filmek kedvelői. A hét filmjei:  

12.11. kedd: Sztalker (orosz, Andrej Tarkovszkij, 1979, 165')

A filmklubvezető Reményi Robi fixa ideája már jó ideje, hogy ha csak egyetlen filmet lehetne kiválasztani(a) és eljuttatni(a) valamely távoli égitestre –  ahol feltehetően értő/érző lények élnek – azt bizonyítandó, hogy létezett valaha a filmművészetnek nevezett képződmény a Naprendszer Föld nevű bolygóján: bizony a Sztalker volna az… (Mátrix- rajongóknak pláne kötelező!)  

12.12. szerda: Amikor 13 újhold van egy évben (Rainer Werner Fassbinder, 1978, 124')

A fenegyerek Fassbinder talán legszemélyesebb, legőszintébb műve: a szerelméért magát férfiből nővé átoperáltató Erwin/Elvira pokoljárása megrendítő és felkavaró jajkiáltás, ugyanakkor filozofikus és mitikus látlelet a másság vállalásáról/elutasításáról egy kiüresedő, kőszívű és fafejű társadalomban 

12.13. csütörtök: Kék bársony (amerikai, David Lynch, 1986, 116')

Ezt a híres/hírhedt kultuszfilmet járja át leginkább a sajátos és összetéveszthetetlen Lynch-hangulat: romlatlan (?) szőkeség és romlott (?) feketeség között ingázó, hamvasan vakmerő kertvárosi srác tiltott gyümölcsbe harap – ám őt is alaposan megkóstolják…avagy (rém)álomszerű utazás a legsötétebb éjszakába. 

Belépő: 500 Ft – vagy bérlet is váltható (3.000 Ft / 10 tetszőleges alkalom).

Kezdési időpont, mindegyik nap este 7 óra.

A filmek előtt rövid bevezetőt mond, a végén a beszélgetést vezeti Reményi Róbert filmész. (további információ hétköznap 10 – 18 ó: +36 70 238 7583).

Godot filmklub

Moha Kávéház és Kultúrtér

1114 Budapest, Bartók Béla út 11-13.

 

Élek / My Edges. 2012. december 13-án nyílik Erdélyi Gábor kiállítása a Neon Galériában. A kiállítást megnyitja: Károlyi Zsigmond festőművész.
A kiállítás megnyitón bemutatásra kerül Erdélyi Gábor műveit ismertető könyv az elmúlt 20 év anyagának válogatásából, amely a Paksi Képtár gondozásában jelent meg.
„Munkáim első szemrevételezésre nagy homogén, neutrális, különböző tónusú szürke táblafelületek. A lényeg azonban a festménytárgy szélénél, konkrétabban az élén történik. A szinte megfoghatatlan él, mivel nehezen értelmezhető, milyen vastagnak vagy keskenynek aposztrofáljuk annak létét. Kemény derékszögben vagy lekerekítetten találkozik-e a két oldal? A peremet mikortól nevezzük egyáltalán lekerekítettnek és mikortól keménynek? Mi az átmenet? A képtárgy melyik részéhez kapcsolódik inkább a pozíció, oldalához vagy a fallal párhuzamos főnézetű területhez? Hogyan tekintsünk a megfogalmazandó él, azaz fordulópont arányaira? Hiszen csak a hossza függ a kép méretétől. Képek, ahol a peremből kiemelkedik a festékáram vagy éppen ellenkezőleg: apró medrek, mélyedések, bevágások látszanak. A szürke monokrómiával ellentétes esszenciális spektrum egy nem járt vidéken nyugszik. Tulajdonképpen ez a senki földje, amely misztikus módon kívül áll a képen, a főnézet és a kép oldalának síkjaihoz mérten hozzávetőleg 45 fokos szöget zár be. Ennek a vidéknek mélységét és magasságát csalogatom elő. A perem és totális tér összefüggésének analízise nem pusztán formai, nem csupán tárgyi-fizikális kérdéseket vet fel, hanem az ikon / negatív ikon fogalmával és bizonyos metaforákkal foglalkozik. A valahova tartozás igénye, az önállóság kérdése, a közösség viselése, a végtelen sűrítettsége, a tágulás előtti vagy utáni szituációk elgondolása a tét többek között." (Erdélyi Gábor)

Erdélyi Gábor: Élek / My Edges
Megnyitó: 2012. december 13.,  csütörtök 20:00.

Neon Galéria

1065 Budapest, Nagymező u. 47. II. emelet

Megtekinthető: 2012. december  14. – 2013. január 25

http://galerianeon.hu

 

2012. december 14-én, pénteken, 19.30-kor Tommy Vig (USA) – Gyárfás István duó.

MOHA JAZZ koncertsorozat 14. rész.

Tommy Vig (USA) – vibrafon, Gyárfás István – gitár.

Házigazda: Berki Tamás Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje és Szabó Gábor életműdíjas zeneszerző, énekes, gitáros, dobos, pedagógus, egyetemi tanár.

Tommy Vig, az egykori csodagyerek, a magyar jazz egyik legjelentősebb képviselője, egyike azoknak a magyar jazz muzsikusoknak akik az USA-ban nagy elismertségnek örvendnek.

Tommy Vig, a legendás vibrafonos és Gyárfás István gitáros (művésznevén "Gyafi") 2006 óta gyakran szerepelnek együtt, amikor is Tommy félévszázadnyi, jazz-sikerekben gazdag pályája után hazatért ennek a műfajnak a hazájából, az Egyesült Államokból.

A két muzsikus nagyszerűen megérti egymást, játékukat tökéletes összhang, virtuozitás, swing és humor jellemzi. Témájában éppúgy merít a klasszikus '70-es, swinges évekből, mint ahogy a pezsgő modern Amerikából is. Eklektikus és enigmatikus harmóniák jellemzik. Gyárfás mainstream gitártémái kiválóan kísérik Tommy elegáns dallamait. A vibrafon és a gitár pokoli finomsággal idomul egymáshoz a két férfi kezében.    

Tommy és Gyafi hangversenye különleges csemegének ígérkezik, különösen azok számára, akik szeretik testközelből szemlélni az ihletett, kamara jazz muzsikát.

Jegyár: 1.500 Ft
A jegyek a férőhelyek korlátozott száma miatt elővételben vásárolhatók meg a Moha Kávéház és Kultúrtérben.

Tel.: +36 1 209 0658 vagy E-mail: jazz.mohacafe@gmail.com

MOHA JAZZ koncertsorozat

2012. december 14-én, pénteken, 19.30-kor

Tommy Vig (USA) – Gyárfás István duó

Moha Kávéház és Kultúrtér

XI. kerület Bartók Béla út 11-13.

 

Lantai József

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.