2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Seregi-díjat alapított a Magyar Állami Operaház

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/67058"><img class="image image-preview" src="/files/images/S%20(1)_2.preview.jpg" border="0" width="229" height="357" /></a></span>2012. december 12-én, a legendás koreográfus születésének évfordulóján, a Diótörő balettelőadás közönsége előtt az Operaház mb. főigazgatója, Ókovács Szilveszter jelentette be a Seregi-díj megalapítását. A díj megalapításának kezdeményezője és ötletadója Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója.</p> <p> 

s%20(1) 2.preview2012. december 12-én, a legendás koreográfus születésének évfordulóján, a Diótörő balettelőadás közönsége előtt az Operaház mb. főigazgatója, Ókovács Szilveszter jelentette be a Seregi-díj megalapítását. A díj megalapításának kezdeményezője és ötletadója Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója.

 

s%20(1) 2.preview2012. december 12-én, a legendás koreográfus születésének évfordulóján, a Diótörő balettelőadás közönsége előtt az Operaház mb. főigazgatója, Ókovács Szilveszter jelentette be a Seregi-díj megalapítását. A díj megalapításának kezdeményezője és ötletadója Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója.

 

A kitüntetéssel a Magyar Állami Operaház a hazai balett-történet egyik legmeghatározóbb, külföldön is elismert alakjának, az idén elhunyt, Kossuth-díjas koreográfusnak, Seregi Lászlónak állít emléket, életművének és munkásságának megőrzése és továbbhagyományozása céljából.

 

A díj, amelynek alapítását két táncművész: Kollár Eszter és Bán Teodóra kezdeményezte, az aktív koreográfusgeneráció tehetséges alkotóinak elismerését szolgálja. A jelöltekre hattagú szakmai kuratórium tesz javaslatot. A grémium elnöke az Operaház mindenkori főigazgatója, tagjai: az Operaház mindenkori balett igazgatója, az Operaház balettművészeti főtanácsadója, Kollár Eszter, Bán Teodóra valamint a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke vagy delegáltja. A jelöltek közül a díjat a legrátermettebb, maradandó tartalmat és művészi értéket teremtő, egyéni stílust képviselő koreográfusnak ítélik oda.

 

A jelöltek között lehet bármely, az adott évben új koreográfiát készítő, pályájának csúcsán lévő, kiemelkedő teljesítményt nyújtó koreográfus, akit a kuratórium bármely tagja jelöltnek javasol. A jelöltek névsora nem publikus. A díjat – amely nem vándordíj – évente egy személy kaphatja meg. Az elismerés a klasszikus balett területén kívül alkotó művészeknek, így például kortárs- és színpadi tánc koreográfusoknak is odaítélhető.

 

A díjjal járó relikvia egy Seregi László munkásságát jelképező szobor, Krasznai János alkotása, s jár hozzá egy felkérés az Operaház részéről: egy koreográfia megalkotására a következő évadra.

 

A 2012. évre odaítélt díjat 2013. május 5-én, Seregi Makrancos Katája, az operaházi Seregi-hónap utolsó előadása előtt adják át. A díjátadás kapcsán Seregi-emlékszámmal indul el az Új Táncművészet munkacímű kiadvány, immár az Operaház gondozásában.

 

A díjat a 2014-es évtől kezdődően minden évben Seregi László első, egész estés balettjének, a Spartacus 1968-as bemutatójának évfordulójához, május 18-ához közel eső napokban, a Seregi-éj gálaműsor keretében kerül sor, amelynek műsorán Seregi László, valamint az évek során Seregi-díjas koreográfusokká vált alkotók munkáiból szerkesztett összeállítás szerepel.

 

Seregi László Kossuth-díjas táncos, koreográfus. A magyar balett történetének egyik legkiválóbb, külföldön is legelismertebb alkotója. Prima Primissima-díjas mesterművész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja. (lásd: http://euroastra.hu/node/60891)

 

www.opera.hu,

www.szabadter.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.