2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/67143"><img class="image image-_original" src="/files/images/640_28.jpg" border="0" width="246" height="144" /></a></span>3 az 1-ben és benne egy újra nyitott galériát ajánlok Olvasóink figyelmébe, aztán folytatódik a Godot Filmklub ritkán látható filmekkel és egy ráadás előadás a nagy érdeklődés miatt a Hot Jazz Band-del. Ha idejük engedi, egyiket se hagyják ki.</p> <p><strong> </strong>

640 283 az 1-ben és benne egy újra nyitott galériát ajánlok Olvasóink figyelmébe, aztán folytatódik a Godot Filmklub ritkán látható filmekkel és egy ráadás előadás a nagy érdeklődés miatt a Hot Jazz Band-del. Ha idejük engedi, egyiket se hagyják ki.

 

640 283 az 1-ben és benne egy újra nyitott galériát ajánlok Olvasóink figyelmébe, aztán folytatódik a Godot Filmklub ritkán látható filmekkel és egy ráadás előadás a nagy érdeklődés miatt a Hot Jazz Band-del. Ha idejük engedi, egyiket se hagyják ki.

 

Világörökségi vándorkiállítással nyitott újra az Örökség Galéria.

A magyarországi világörökségi helyszíneket bemutató vándorkiállítással nyitott újra az Örökség Galéria a Forster Örökségközpont aulájában december 17-én. A kiállítást Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke és Cselovszki Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke nyitotta meg.

A kiállítás apropóját az idei többszörös évforduló adja: 40 éves a Világörökség Egyezmény és 25 éve kerültek fel az első magyar helyszínek – Budapest, a Duna-partok látképe és a Várnegyed, valamint Hollókő – a Világörökségi Listára. 10 évvel ezelőtt lett világörökség a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék és a budapesti helyszínek kiegészítéseként az Andrássy út.

A kiállított tablók bemutatják a nyolc magyarországi helyszín: Budapest – a Duna-partok, a

Budai Várnegyed és az Andrássy út, Hollókő ófalu és környezete, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta, Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője, a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj valamint a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj – örökségi értékeit, múltját és jelenét. A későbbiekben a tárlat a világörökségi helyszíneken is látható lesz, az Örökség Galéria ennek a vándorkiállításnak az első állomása.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal átalakulása és a Forster Örökségközpont felállása óta ez az Örökség Galéria első kiállítása.

A tárlat 2013. május 31-ig látogatható, hétköznap 9 és 16 óra között. A belépés ingyenes.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnevezése Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központra változott 2012. szeptember 21-én. A KÖH egyes korábbi feladatait a fővárosi kormányhivatal kulturális örökségvédelmi irodája látja el, más feladatok a belügyminiszterhez tartoznak, aki a kormányon belül az örökségvédelemért felelős. A Forster Örökségközpontnak 2012. november 30-tól része a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága is.

Világörökségi vándorkiállítás

Forster Örökségközpont aula

Budapest I., Táncsics Mihály utca 1.

http://www.koh.hu/

 

Ha azt hallják ill olvassák, hogy Godot Filmklub, akkor biztosak lehetnek benne, hogy valami értékes és izgalmas filmösszeállítás szemtanúi lehetnek a Moha Kávéház és Kultúrtérben. A ritkán látható filmek sorozata a héten is folytatódik.

A hét filmjei: 

12.18. kedd: Halott ember (amerikai, Jim Jarmusch, 1995, 134')

Szókratész (és követői) szerint a filozófia a meghalni tanulás művészete, az élet pedig csupán felkészülés a halálra – feltehetően hasonló felismerés késztethette az amerikai független film ikonikus alakját, hogy elkészítse legelmélyültebb, legsokrétűbb alkotását: ezt az egyszerre mítoszromboló és mítoszteremtő, provokatívan rendhagyó westernt, amelyben Johnny Depp alighanem élete legnagyobb alakítását nyújtja William Blake szerepében 

12.19. szerda: Querelle, szerződés az ördöggel (Rainer Werner Fassbinder, 1982, 120')

A híres/hírhedt Jean Genet műve alapján rendezte utolsó remekét – nem sokkal a halála előtt – az önpusztító zseni. A filmszerűen teátrális háttér előtt mintha időtlen térben történnének a felkavaró események, olyan nagyszerű színészek előadásában, mint Jeanne Moreau, Franco Nero és Brad Davis 

12.20. csütörtök: 4 hónap, 3 hét, 2 nap (román, Cristian Mungiu, 2007, 113')

Az ezredforduló táján (az egyébként mindig is erős) román film vette át a stafétát az előző évtizedet (világviszonylatban is) egyértelműen uraló iráni mozitól. A legnagyobb nemzetközi elismerést mind közül ez a cannes-i Arany Pálmás film aratta, mely – éppen 20 évvel korábbra helyezve a cselekményt – a tiltott abortuszt választva kiindulópontul kőkemény drámát vág a néző képébe, amit nem egykönnyen felejt…  

Belépő: 500 Ft – vagy bérlet is váltható (3.000 Ft / 10 tetszőleges alkalom).

A filmek kezdési időpontja este 7 óra.

A filmek előtt rövid bevezetőt mond, a végén a beszélgetést vezeti Reményi Róbert filmész. (további információ hétköznap 10 – 18 ó: +36 70 238 7583).

Godot filmklub

Moha Kávéház és Kultúrtér

1114 Budapest, Bartók Béla út 11-13.

 

Hot Jazz Band előszilveszter délután is!

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Hot Jazz Band két előszilveszteri koncertet is tart december 30-án a MOM Kulturális Központban! Mivel az esti 20 órás előadásra alig maradt mutatóba belépő, a zenekar délután 16 órakor is színpadra lép.

A már hagyománnyá érő Hot Jazz Band előszilveszteri koncert idestova hetedik éve zsúfolt teltházak előtt zajlik a MOM Kultúrházban. (lásd: http://euroastra.hu/node/66959)

Ahogy minden évben, idén is az ország legpatinásabb pezsgőjével vendégeli meg az együttes a koncertekre látogatókat. Vendégművészek: Bolba Éva és Illényi Katica.

Hot Jazz Band előszilveszteri koncert

2012. december 30. (vasárnap), 16:00 és 20:00

MOM Kulturális Központ

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.