2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pozitív változások várhatóak a kamattámogatásban

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/67149"><img class="image image-preview" src="/files/images/kthome.png" border="0" width="207" height="188" /></a></span>A kormány több ponton is módosítaná a jelenleg érvényben lévő, többek között lakásvásárlásra igénybe vehető kamattámogatási rendszer feltételeit. A tervezett módosítások egyértelműen a konstrukció népszerűségét növelhetik, ami több hiteligénylőt, és addicionális keresletet jelenthet a lakáspiacon. - vélik az Otthon Centrum Hitel Center szakértői.

kthomeA kormány több ponton is módosítaná a jelenleg érvényben lévő, többek között lakásvásárlásra igénybe vehető kamattámogatási rendszer feltételeit. A tervezett módosítások egyértelműen a konstrukció népszerűségét növelhetik, ami több hiteligénylőt, és addicionális keresletet jelenthet a lakáspiacon. – vélik az Otthon Centrum Hitel Center szakértői.

kthomeA kormány több ponton is módosítaná a jelenleg érvényben lévő, többek között lakásvásárlásra igénybe vehető kamattámogatási rendszer feltételeit. A tervezett módosítások egyértelműen a konstrukció népszerűségét növelhetik, ami több hiteligénylőt, és addicionális keresletet jelenthet a lakáspiacon. – vélik az Otthon Centrum Hitel Center szakértői.

„Bár a részletek még nem ismerek, úgy gondolom, hogy bizakodhatóak lehetünk, az új feltételek több hiteligénylőt hozhatnak a piacra." – mondta el Bánfalvi László az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója. – „Nagyon fontos, hogy a tervezettel a jelenlegi potenciális igénylők meglehetősen szűk köre bővülhet." Az Otthon Centrum Hitel Center korábbi számításai szerint a jelenlegi érvényben lévő rendszerben, egy 5 milliós, használt lakásvásárlásra igénybe vett hitel esetében a teljes támogatási időszakon, időértéket nem figyelembe véve, csaknem 750.000 Ft-ot tesz ki az állami támogatás.

1. táblázat Támogatott és piaci kamatozású hitel törlesztő részlete, és a teljes támogatási összeg használtlakás vásárlása esetén, 5 millió forintos hitelösszeg mellett

futamidő évei

havi törlesztő részlet

támogatás összege évente

támogatott kamatozás*

piaci kamatozás**

1. év

40 972 Ft

57 435 Ft

199 740 Ft

2. év

42 981 Ft

57 435 Ft

175 632 Ft

3. év

44 981 Ft

57 435 Ft

151 632 Ft

4. év

46 963 Ft

57 435 Ft

127 848 Ft

5. év

48 944 Ft

57 435 Ft

104 076 Ft

6. év

57 617 Ft

57 435 Ft

 

összesen

 

 

748 008 Ft

Forrás: Otthon Centrum Hitel Center

a táblázatban egy valós banki termék kondíció szerepelnek

(*támogatott konstrukció: 5 éves kamat periódus, 8,77% induló kamat,

11,98 % THM, 240 hónapra, 5 M Ft hitelösszeg, használtlakás vásárlás)

(**piaci konstrukció: 5 éves kamat periódus, 12,5% induló kamat,

14,09%THM, 240 hónapra, 5 M Ft hitelösszeg, használtlakás vásárlás)

„Nehéz a feltételek részletes ismerete nélkül a tervezett változások hatását felbecsülni, de ha feltételezzük, hogy a kamattámogatás mértékét az első éves, legnagyobb támogatást jelentő szinten rögzíti a kormány, akkor a fenti példában, az idő értékkel nem számolva 150.000 Forinttal több támogatást kaphat az igénylő." – tette hozzá Bánfalvi László. – „Az szintén egy nagyon pozitív gesztus, hogy a tervek szerint a már meglévő kölcsönökre is érvényes lesz az új szabályozás. Ugyanakkor a hiteligénylőknek továbbra is számolni kell azzal, hogy az 5 éves támogatási periódus után piaci kamatok mellett kell hitelüket törleszteni."

A lakáspiac szempontjából további pozitív változás, hogy nő a maximális hitel érték a kamattámogatott konstrukciókban. Ez lényeges segítség, hiszen ezzel 50%-os önerő esetén maximálisan kihasználható lesz a támogatás, s adott esetben kiegészítésül nem kell piaci alapú, drágább konstrukciót igénybe venni, ami az elmúlt időszakban gyakorlat lett. Szintén fontos változás, hogy a használtlakás vásárlás esetén a vételár felső határa is emelkedik 15-ről 20 millió Forintra. A kedvezőbb feltételek megteremtik a lehetőséget, hogy a jelenleginél több bank termékkínálatában jelenjen meg ez a konstrukció.

„A használtlakás vásárlás felsőértékhatárának kitolása üdvözlendő, a piaci tendenciákat követő változás." – mondta Kühne Kata az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. – „A lakáspiac nagyon jelentősen a használtlakások irányába tolódott el, az újépítésű eladások alig 5 százalékát adják a teljes forgalomnak. Így a magasabb felsőértékhatár és magasabb hitel összeg használtlakás vásárlás esetén a piac nagyon nagy részét kitevő használtlakás szegmensben hozhat pozitív változásokat." A 20 milliós felső vételárhatár azt is jelenti, hogy a vevők előtt a használtlakás piaci kínálat egy újabb szegmense nyílik meg, ami főleg Budapesten jelenthet egy jóval szélesebb, kamattámogatással elérhető lakás kínálatot.

A változtatási tervekről szóló hírek egyelőre nem érintenek egy fontos területet. Az eladói nyilatkozat, amiben a használtlakás eladója arra vállal kötelezettséget, hogy a vételárat egy éven belül lakásvásárlásra fordítja, sok esetben hátráltatja, vagy hiúsítja meg, hogy a vevő kamattámogatott hitelt igényeljen. A fenti pozitív, remélhetőleg a konstrukció népszerűségét fellendítő változások mellett ezt a pontot is érdemes lenne felülvizsgálni.

A tervezett változások egyértelműen pozitívak, de nem szabad elfelejteni, hogy a konstrukció népszerűségét nagyban befolyásolja a háztartások eladósodási hajlandósága, ami a kamattámogatás lakáspiaci keresletélénkítő hatásának mértékét is befolyásolja. A jelenlegi rendszer eddig nem volt képes komoly keresletstimuláló hatással lenni a lakáspiacra, az új feltételek népszerűbbé tehetik a konstrukciót, és némi addicionális keresletet hozhatnak a piacra, de önmagában ez az intézkedés trendfordulót minden bizonnyal nem fog hozni a lakáspiacon.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.