2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kézirat a(u)kció a Centrális Galériában az utcán élőkért

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/67212"><img class="image image-preview" src="/files/images/PresserKezirat.preview.jpg" border="0" alt="Presser Gábor kézirata" title="Presser Gábor kézirata" width="455" height="640" /></a><span style="width: 453px" class="caption"><strong>Presser Gábor kézirata</strong></span></span></p><p>2012. december 21-én, a tél első napján, délután 5 órától a Magvető Könyvkiadó, az OSA Archívum, a Summa Artium és a Sziget Kulturális Szervezőiroda KÉZIRAT A(U)KCIÓT szervez a Centrális Galériában.<br />

presser gábor kézirataPresser Gábor kézirata

2012. december 21-én, a tél első napján, délután 5 órától a Magvető Könyvkiadó, az OSA Archívum, a Summa Artium és a Sziget Kulturális Szervezőiroda KÉZIRAT A(U)KCIÓT szervez a Centrális Galériában.

presser gábor kézirataPresser Gábor kézirata

2012. december 21-én, a tél első napján, délután 5 órától a Magvető Könyvkiadó, az OSA Archívum, a Summa Artium és a Sziget Kulturális Szervezőiroda KÉZIRAT A(U)KCIÓT szervez a Centrális Galériában.

Az elmúlt évtizedben hagyománnyá vált, hogy az OSA Archívum a Szalmaszál Alapítvánnyal közösen jótékonysági árverést rendez hajléktalanok megsegítésére. Idén az Alapítvány megváltozott helyzete miatt erre nincs lehetőség, de a megkezdett munkát ha más módon is folytatni akarjuk, hogy segítsünk nehéz élethelyzetben lévő embertársainkon. Az árverésből befolyt összeget az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület Fűtött utcájának utaljuk át.

A korábbi évekkel ellentétben idén mintegy 60 neves kortárs magyar költő, író és zeneszerző felajánlott kéziratát árverezzük el. Az árverést Virág Judit vezeti. Az estén fellép Alföldi Róbert színművész és Bársony Péter brácsaművész. Ezzel a nem hagyományos jótékonysági árveréssel a szervezők és az adományozók nemcsak szolidaritásukat fejezik ki embertársaink iránt, ráirányítva a figyelmet a mai visszás hajléktalanpolitikára, hanem kiállnak a magyar kultúra értékei mellett is.

Eddig a következő írók, költők, zeneszerzők, ajánlották fel műveiket: Balla Zsófia, Bán Zsófia, Bartis Attila, Bodor Ádám, Bródy János, Csukás István, Darvasi László, Dés László, Dragomán György, Dresch Mihály, Eötvös Péter, Erdős Virág, Esterházy Péter, Fekete Gyula, Ferencz Győző, Fischer Iván, Garaczi László, Grecsó Krisztián, Grencsó István, Háy János, Jeles András, Jeney Zoltán, Kántor Péter, Kemény István, Kiss Tibor/Quimby, Konrád György, Kornis Mihály, Krasznahorkai László, Kurtág György, Lackfi János, Lator László, Marék Veronika, Márkos Albert, Márton László, Menyhárt Jenő, Mosonyi Aliz, Müller Péter Sziámi, Nádas Péter, Nádasdy Ádám, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Presser Gábor, Sáry László, Snétberger Ferenc, Spiró György, Takács Zsuzsa, Térey János, Tóth Krisztina, Várady Szabolcs, Víg Mihály, Závada Pál, Závada Péter.

Az aukció helyszíne: Centrális Galéria (OSA Archívum)

1051 Budapest, Arany J. u. 32.

www.osaarchivum.org
http://www.facebook.com/OSAarchivum?ref=hl

A teljes katalógus megtekinthető itt:
http://www.osaarchivum.org/files/katalogus.pdf

 

Az OSA Archívum az emberi jogok dokumentumainak világviszonylatban egyik

legnagyobb gyűjtőhelye. Intézményünk 1999 óta minden évben jótékonysági árverést rendezett a Szalmaszál Alapítvánnyal közösen a hajléktalan emberek megsegítésére.

Ma már nemcsak a hajléktalanok helyzete rosszabb annál, mint amilyen az elmúlt években volt, de jelentősen szűkültek a hajléktalanokat segítő intézmények és alapítványok lehetőségei is. Ebben az évben nincsen mód képzőművészeti aukciót rendezni a Szalmaszál Alapítvánnyal, mégsem nézhetjük tehetetlenül, amint a tél beköszöntével embertársaink fagynak meg a budapesti utcákon.

Az OSA Archívum, a Magvető Könyvkiadó, a Sziget Fesztivál és a Summa Artium Alapítvány közreműködésével úgy határozott, hogy lehetőséget teremt a nehéz helyzetben lévőkért szolidaritást vállaló, jó érzésű emberek számára, hogy segítsenek a hajléktalanoknak elkerülni a fagyhalált.

A tél beálltának napján, december 21-én, délután 5 órától az OSA Archívum Arany János utca 32. alatti épületében kortárs írók, költők és zeneszerők kéziratait árverezzük el.

Az aukció egyszersmind kiállás a magyar kultúra értékei mellett.

Az árverést Virág Judit vezeti. A befolyt összeget az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület Fűtött Utcájának utaljuk át.

Megtiszteltetés és kézzel fogható segítség lenne, ha módjában állna résztvenni közös aukciónkon.

Tisztelettel,

Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója,

Morcsányi Géza, a Magvető Könykiadó igazgatója,

Rév István, az OSA Archívum igazgatója,

Török András, a Summa Artium vezetője.

 

Függelék: 2012 tavaszán a következő közlemény jelent meg a magyar sajtóban:

„ Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) kormányzati háttérintézmény adatai 

szerint az elmúlt két és fél év alatt 1000 fő lett fagyhalál áldozata. 2012 februárjában Páldy Anna, az OKI megbízott főigazgató-helyettese elmondta: A tavalyi 400 fagyásos haláleset több mint fele nem az utcán történt, hanem fűtetlen belső terekben. Tarlós István főpolgármester szerint egy ember halt meg tavaly az utcán, és ez siker. Ugyanakkor az ombudsman konferenciáján elhangzott: a Budapesti Rendőrfőkapitányság szerint  ez a szám: 16. Dr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályának  főorvosa arról számolt be, hogy 120-an haltak meg az osztályán kihűlés miatt, a sajnálatos fagyhalálok fele az utcán élők esetében történt."

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.