2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben és benne csak a zene a domináns

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/67224"><img class="image image-preview" src="/files/images/3%20(1)_3.preview.jpg" border="0" width="445" height="260" /></a></span>A Légierő Zenekar a Vörösmarty téren, a Kaláka együttes a MOM Kulturális Központban és végül az Amadinda együttes Presser Gáborral szilveszterkor a Művészetek Palotájában lépnek fel.</p> <p><strong> </strong>

3%20(1) 3.previewA Légierő Zenekar a Vörösmarty téren, a Kaláka együttes a MOM Kulturális Központban és végül az Amadinda együttes Presser Gáborral szilveszterkor a Művészetek Palotájában lépnek fel.

 

3%20(1) 3.previewA Légierő Zenekar a Vörösmarty téren, a Kaláka együttes a MOM Kulturális Központban és végül az Amadinda együttes Presser Gáborral szilveszterkor a Művészetek Palotájában lépnek fel.

 

A Honvédelmi Légierő Zenekar ajándékkoncertje a Vörösmarty téren.

2012. december 21-én, pénteken 15 órakor a Budapesti Karácsonyi Vásáron felállított színpadon a Veszprém Megyei Jogú Város Pro Meritis, és a Veszprém Megyei Önkormányzat Prima Primissima díjával bíró Honvédelmi Minisztérium Légierő Zenekar ajándékkoncerttel szórakoztatja a Vásár közönségét.

A katona-, jazz- és egyházzenét játszó zenekar 1985-ben alakult meg Veszprém Helyőrség Zenekar néven a Honi Légvédelmi Hadtest részeként. Ezt további, számos névváltozás követte, amíg 1997-ben fel nem vette a Légierő Zenekar nevet, amelyen ma is sokan ismerik. Vezetőjük Katona János alezredes, aki az angol királyi ház Szent Johanita Lovagrendjének, a Cambridge-i Egyetem zenei társulatának, a Portugál Katonai Urak Társaságának tagja, és mind emellett a Magyar Szent György Lovagrend megyei priorja is.

A zenekar feladata, hogy minél szélesebb körhöz jutassa el a fegyvernemi dalok, a magyar katonai indulók és a történelmi egyházak zenei kultúráját. A zenei hagyományok ápolása mellett munkásságuk fontos eleme a nemzetközi katonazene felkutatása és bemutatása is.

A 14. Budapesti Karácsonyi Vásáron az ünnephez méltó hangulatú jazz és swing zenével várják a látogatókat.

2012. december 21.,15:00.

Vörösmarty tér

 

A Kaláka együttes karácsonyi hangversenye

Szabad-e bejönni ide betlehemmel?

A Kaláka együttes 2012. december 23-án, a MOM Kulturális Központban tartja a mára már hagyományossá vált Kaláka betlehemest.

Mikor a betlehemesek karácsonykor házról-házra járnak, üdvözlő versük végén ezt kérdezik:

Szabad-e bejönni ide betlehemmel? A Kaláka együttes karácsonyi hangversenyének kerete ez a betlehemes játék. A műsorban elhangzanak magyar és más nemzetiségű karácsonyi népdalok, régi egyházi énekek, karácsonyi versekre írott Kaláka dalok.

1987-ben, épp 25 éve jelent meg a Kaláka karácsonyi lemeze, a Szabad-e bejönni ide betlehemmel? Azóta járnak ők is adventkor „házról-házra", templomról-templomra, iskoláról-iskolára, színházról-színházra ezekkel a dalokkal. Minden évben néhány napot határainkon túli magyarlakta vidéken töltenek, így az eddigi kb. 400 karácsonyi előadás harmada Erdélyben, a Partiumban, Kárpátalján, Vajdaságban, a Felvidéken, Burgenlandban, Szlovéniában, a horvátországi Baranyában és Csángóföldön volt. Koncerteztek adventkor Bécsben, Bukarestben, Szarajevóban és Zágrábban is ezzel az összeállítással.

Becze Gábor, Gryllus Dániel, Major Gábor és Radványi Balázs szeretettel vár minden kicsit és nagyot!

A koncerten kapható lesz az együttes karácsonyi lemezsorozatának tizedik darabja, Tűz a havon címmel. A CD-n Lackfi János versei hallhatók Gryllus Dániel megzenésítésében olyan neves közreműködők tolmácsolásában, mint Bognár Szilvia, Csík Zenekar, Kaláka együttes, Palya Bea és Szirtes Edina Mókus.

Jegyek és a lemez kaphatók:

Kaláka Zeneboltban (V.. Bárczy I. u. 10.) 267-5331, vagy online: www.kalakazenebolt.hu

2012. december 23. (vasárnap), 9.30 és 11.30.

MOM Kulturális Központ

 

Az Amadinda együttes és Presser Gábor szilveszteri koncertje.

…neked zörög a dob, neked énekelek…

Közreműködik a Szent Efrém Férfikar.

2012 szilveszterének éjszakáján, ismét az Amadinda együttes és Presser Gábor zenéje tölti meg a Művészetek Palotájának hangversenytermét. Útjára indul a „zenevonat", vidáman zakatolva hegyen-völgyön át, bebarangolva a zenetörténet kimeríthetetlenül gazdag és változatos korszakait. Reneszánsz madrigálok, Maurice Ravel zseniális kompozíciói, egzotikus ritmusok és dallamok, gospel és az elmaradhatatlan Presser dalok követik egymást.

A már hagyománynak számító óévbúcsúztató-újévet köszöntő koncert egyik legfőbb vonzerejét azok a produkciók jelentik, amelyek ritkán, vagy soha korábban nem voltak hallhatóak, köztük olyanok is, amelyek nagy valószínűséggel kizárólag egyszer, ezen a koncerten hangzanak csak el. A közönség több mint egy évtizede tartó érdeklődésére jellemző, hogy a koncertek évről-évre telt házak előtt zajlanak, sokan már hetekkel-hónapokkal az újabb koncert előtt biztosítják helyeiket.

Az első rész hagyományosan az Amadinda repertoárjának legnépszerűbb darabjaiból épül fel, amely az est vendége, a nemzetközi hírű Szent Efrém Férfikar produkcióival egészül ki. Az éjfél előtti perceket Johann Sebastian Bach zenéje, az utolsó óévi pillanatokat, az Amadinda gongjainak zúgása tölti ki.

Míg a koncert első felét percre pontosan meg kell tervezni – hiszen elképzelhetetlen lemaradni az éjfél pillanatáról – a második rész már jóval kötetlenebb, időtartama függ a közönség akaratától is. A második rész a megismételhetetlen pillanatoké. Az újév első produkciója hagyományosan egy Strauss polka, majd színpadra lép az est másik házigazdája, Presser Gábor. A „zenevonat" örökzöld Presser dalokkal és az erre az alkalomra újrahangszerelt LGT számokkal ér a végállomásra.

2012. december 31. (hétfő), 22:45.

Művészetek Palotája

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.