2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A társadalmi rend felbomlásához vezethetnek a megszorítások Nagy Britanniában

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/67443"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_45.jpg" border="0" width="144" height="169" /></a></span>A társadalmi rendet veszélyeztetik a brit kormány megszorító intézkedései - írta vasárnap megjelent nyílt levelében a három legnagyobb észak-angliai város polgármestere.

A társadalmi rendet veszélyeztetik a brit kormány megszorító intézkedései – írta vasárnap megjelent nyílt levelében a három legnagyobb észak-angliai város polgármestere.

A társadalmi rendet veszélyeztetik a brit kormány megszorító intézkedései – írta vasárnap megjelent nyílt levelében a három legnagyobb észak-angliai város polgármestere.

    Liverpool, Newcastle és Sheffield városi tanácsának vezetője – mindhárman az ellenzéki Munkáspárt tagjai – a The Observer című vezető vasárnapi baloldali brit lapban megjelent felhívásban annak a véleményének adott hangot, hogy a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció már "túl messzire ment" az önkormányzati szolgáltatásokat is érintő takarékossági lépésekkel, és "családok milliói" szenvednek a megszorító program "komor gazdasági következményeitől".
     A három polgármester szerint a konzervativizmus Nagy-Britanniában létrejött jelenlegi formájából hiányzik a "szociális lelkiismeretesség", és a "dickensi világképet" honosítja meg ismét. A kiadáscsökkentések igazságtalan mivolta a társadalmon belüli mély megosztottság kialakulásának veszélyével jár – áll a nyílt levélben.
    A három angol nagyváros vezetője szerint ha a brit kormány nem fordul vissza ezen az úton, akkor a terjedő bűnözés, a közösségeken belüli feszültségek erősödése és a városok utcán jelentkező egyre több probléma a civil társadalom felbomlását fogja eredményezni.
    A polgármesterek felszólították a kormányt, hogy hallgasson a figyelmeztetésekre, még mielőtt "felizzik a társadalmi elégedetlenség".
    David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök mindazonáltal vasárnap elmondott újévi üzenetében kijelentette, hogy Nagy-Britannia "megfelelő irányban halad", és bár 2012 "kemény év volt", a britek azonban "realizmussal és optimizmussal tekinthetnek" 2013 elé.
    Cameron szerint a brit gazdaság bajaira nincsenek ugyan gyors megoldások, de a kormány tényleges haladást könyvelhet el az államháztartási hiány csökkentésében, a jóléti ellátórendszerek reformjában és az oktatás színvonalának javításában.
    A brit kormányfő szerint a kormánynak "sietnie kell", mivel Nagy-Britannia globális versenyben van olyan felzárkózó gazdasági hatalmakkal, mint Kína és India, és ebben a versenyben nem győzhet úgy, hogy közben hatalmas adósságterhet kell maga előtt görgetnie. "Ezért nemet mondunk, amikor azt halljuk, hogy lassítani lehet az adósságcsökkentés ütemét … és nemet mondunk, amikor azt halljuk, hogy kegyetlenség elvárni az emberektől, hogy dolgozzanak, és ezért le kell állítani a jóléti reformokat" – fogalmazott újévi üzenetében a brit miniszterelnök.
    A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció békeidőben példátlan – a hazai össztermék (GDP) 11,2 százalékával egyenlő – államháztartási hiányt örökölt munkáspárti elődjétől a 2010. májusi parlamenti választások után, és azonnal radikális költségvetési konszolidációs programot hirdetett meg.
    A hitelminősítők mindazonáltal még ennek ütemével sem elégedettek.
    A Standard & Poor's december közepén bejelentette, hogy leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA" államadós-osztályzatának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a brit államadósság-ráta az évtized közepéig emelkedik, és csak utána kezd majd stabilizálódni.

Kertész Róbert

gke \ gKK \ hgp

MTI 2012. december 30., vasárnap 14:11

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.