2024.július.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

CINEMA TOTAL 6. — VÉGTELEN EURÓPA

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/67566"><img class="image image-preview" src="/files/images/Cinema%20Total%206%20001.jpg" border="0" alt="Can Tongay és Szabó Dezső" title="Can Tongay és Szabó Dezső" width="448" height="336" /></a><span style="width: 446px" class="caption"><strong>Can Tongay és Szabó Dezső</strong></span></span></p><p> </p><p>2013. február 9-13-ig, éppen a világ érdeklődésének középpontjában álló <strong>Berlinale idején</strong> rendezi meg a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) többnapos filmszakmai rendezvényét, a Cinema Totalt már hatodik alkalommal. Az elmúlt öt évben a Cinema Total a Berlinale egyik legérdekesebb kísérő eseménye lett - ismerte el Dieter Kosslik úr is, a Berlinale igazgatója. </p> <p> 

can tongay és szabó dezsőCan Tongay és Szabó Dezső

 

2013. február 9-13-ig, éppen a világ érdeklődésének középpontjában álló Berlinale idején rendezi meg a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) többnapos filmszakmai rendezvényét, a Cinema Totalt már hatodik alkalommal. Az elmúlt öt évben a Cinema Total a Berlinale egyik legérdekesebb kísérő eseménye lett – ismerte el Dieter Kosslik úr is, a Berlinale igazgatója.

 

can tongay és szabó dezsőCan Tongay és Szabó Dezső

 

2013. február 9-13-ig, éppen a világ érdeklődésének középpontjában álló Berlinale idején rendezi meg a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) többnapos filmszakmai rendezvényét, a Cinema Totalt már hatodik alkalommal. Az elmúlt öt évben a Cinema Total a Berlinale egyik legérdekesebb kísérő eseménye lett – ismerte el Dieter Kosslik úr is, a Berlinale igazgatója.

 

A Collegium Hungaricum Berlin igazgatója, Can Togay János ( ejtsd: csán tongáj) elmondta az újságíróknak, hogy intézete a magyar kultúra képét hívatott közvetíteni a világban – természetesen a Balassi Intézet és a magyar kormány Nemzeti Kulturális Alapjának támogatásával. Céljaihoz a német kulturális kormányzat bőkezűen (60 ezer euróval) hozzájárul, tekintve, hogy közös közép-kelet-európai célokat szolgál. Dr. Szabó Dezső, a Balassi Intézet nemzetközi igazgatója szerint a Collegium Hungaricum a hazai forintokat a többszörösével tudja megtoldani az európai forrásokból. Szabó Dezső még hozzátette, hogy a mai német generációt már nem érdekli a 22 évvel ezelőtti nyugat-európai nyitás, ők inkább a mai teljesítményekre kíváncsiak. Közép-Európa pedig a németekkel együtt komoly kulturális erőtér lehet. Az egész rendezvény idei fővédnöke André Schmitz-Schwarzkopf, Berlin kulturális szenátora.

 

A Cinema Total rendezvénysorozat egyedülálló módon biztosít platformot a magyar- és a közép-kelet-európai filmes szakmának, hogy a Berlinale fesztiválközönsége és a világ filmes szakemberei megismerjék a különböző innovatív európai törekvéseket. Februárban a kapcsolatteremtés jegyében jelen lesznek az osztrák, román, szerb, szlovák, ukrán, szlovén, horvát, német, francia és a dán filmipar képviselői.

 

A megnyitó ünnepségen, 2013 .február 9-én 19 órakor „A végtelen Európa" témára komponált zenei esten fellép a Budapest Bár Kiss Tiborral (Quimby), Tania Saedivel (Ausztria) és Gennadij Desatnikkal (Ukrajna). A Cinema Total együttműködő partnerországainak művészeit is bemutatják. Amennyiben a Berlinale hivatalos programjába magyar film is bekerül, a film alkotói díszvendégként vesznek részt az estén. Az este főtámogatója Navracsics Tibor, Közigazgatási és Igazságügyi miniszter.

 

2013. február 10-én a szakmai programok keretében filmpolitikai kerekasztal beszélgetéseken tárgyalják meg a filmtámogatási rendszerek alakulását a nemzetközi koprodukciós partnerek. Idén rendkívüli hangsúlyt kapnak az európai és orosz koprodukciós lehetőségek, amelyen részt vesznek az Orosz Filmalap és az orosz kulturális minisztérium képviselői. Oroszország óriási területű, nagy magánforrásokkal és komoly állami támogatásokkal rendelkezik. Magyarországot Andrew Vajna kormánybiztos képviseli. Az eseményt élőben közvetíti a CHB és az exkluzív nemzetközi médiapartner, a Variety.

 

2013. február 11-én az ún. Conceptual Cocktail keretében az audiovizuális formák határait átlépő műfajok nemzetközi rangú képviselői tartanak legfeljebb 15 perces előadásokat az új médiumok (filmvászon, televízió, számítógépes játék, mobiltelefon stb.) felkutatásának módszereiről.

 

2013. február 12-én a berlini Mongol Nagykövetséggel közösen két mongol filmes szakember lesz a vendég, akik a CHB kávézójában beszámolnak arról, hogyan látják az európai filmek tendenciáit, milyen kapcsolódási pontokat látnak velük.

 

Szintén 12-én a Cinema Total fontos eseménye lesz a Cineromani, a roma filmesek európai hálózatának 2012-es létrehozása és a Nemzetközi Roma Filmbizottság (International Roma Film Commission) alapítása óta eltelt időszak. Továbbá 2013 júniusában a CHB és a Nemzetközi Roma Filmbizottság többhetes roma filmes rendezvényt tervez a Német Szövetségi Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és mások támogatásával.

 

2013. február 13-án délután a Pitch Stop kezdő filmeseket mutat be a nemzetközi producereknek. Az utóbbi évek során ugyanis már tucatnyi filmes terv valósulhatott meg a Pitch Stop segítségével.

 

2013. február 13-án este 18 órától lesz zárópartival a cottbusi Kelet-Európai Filmek Fesztiválja – Németország második legfontosabb filmfesztiválja – közös rendezvénye. A Cottbus Lounge, mint a Cinema Total védnöke és központi helyszíne fogadást ad az összes meghívott vendég és filmszakember számára, majd az estet DJ/VJ parti zárja.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.