2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Visszalőtték az aranyat egy erős rajt után

6 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/67631"><img class="image image-preview" src="/files/images/3_130.preview.jpg" border="0" width="452" height="161" /></a></span>Az amerikai fiskális szakadék elkerüléséről érkező hírek hatására még megpattant a nemesfém árfolyama az év első kereskedési napján, de ezt követően ismét kiábrándulás lett úrrá a piacokon. Egyes befektetők az Indiában az arany importjára tavaly kivetett adók lehetséges emelkedése miatt kedvetlenedtek el, mivel ez tovább csökkentheti az ottani keresletet. Mások meg azt találgatták, hogy a Fed vajon kisebb volumenben ontja-e az idén a pénzt a piacokra, mint ahogy eredetileg gondolták - tájékoztat a <!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->.

3 130.previewAz amerikai fiskális szakadék elkerüléséről érkező hírek hatására még megpattant a nemesfém árfolyama az év első kereskedési napján, de ezt követően ismét kiábrándulás lett úrrá a piacokon. Egyes befektetők az Indiában az arany importjára tavaly kivetett adók lehetséges emelkedése miatt kedvetlenedtek el, mivel ez tovább csökkentheti az ottani keresletet. Mások meg azt találgatták, hogy a Fed vajon kisebb volumenben ontja-e az idén a pénzt a piacokra, mint ahogy eredetileg gondolták – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

3 130.previewAz amerikai fiskális szakadék elkerüléséről érkező hírek hatására még megpattant a nemesfém árfolyama az év első kereskedési napján, de ezt követően ismét kiábrándulás lett úrrá a piacokon. Egyes befektetők az Indiában az arany importjára tavaly kivetett adók lehetséges emelkedése miatt kedvetlenedtek el, mivel ez tovább csökkentheti az ottani keresletet. Mások meg azt találgatták, hogy a Fed vajon kisebb volumenben ontja-e az idén a pénzt a piacokra, mint ahogy eredetileg gondolták – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Túl jól startolt el az újesztendőbe, ezért visszalőtték az aranyat a hét végére. Az év első kereskedési napját csaknem 2%-os felugrással fejezte be a sárga nemesfém Londonban. Ezzel karnyújtásnyira megközelítette az 1.700 dollárt, amely fontos lélektani mérföldkő, hiszen egy további emelkedés felé nyitná meg az utat. Az ilyen küszöbszintekről gyakran figyelhető meg az árfolyamok lefordulása, főként akkor, ha előtte már nagyobb mértékű emelkedés következett be. Ilyenkor minden negatív hír, amely elbizonytalaníthatja a befektetőket az emelkedés rövidtávú folytatódását illetően, sokaknál az addig elért profit realizálását váltja ki.

A vészharang megkongatására ezúttal két hír is alkalmasnak bizonyult. Csütörtökön közzétették az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris tanácsának, a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) decemberi ülésének jegyzőkönyvét, amelyen az USA legfőbb jegybankárai 85 milliárd dolláros havi pénzügyi stimulációról hoztak határozatot. Az ülésen elhangzottak 25 oldalas leirata zömmel a gazdaság és a munkaerőpiac állapotával foglalkozik, és több helyen is megállapítja, hogy a kilátások nem túl kedvezőek, ezért beavatkozás szükséges. Ennek ellenére egy néhány mondatos szövegrész a 9. oldalon képes volt riadalmat okozni a piacokon, miután ebből kiderült, hogy a tanácstagok között nincs egyetértés arra vonatkozólag, hogy meddig kell illetve lehet élénkíteni a gazdaságot.

A vezető hírügynökségek által kiemelt szövegrész a következő: „Tekintettel a munkaerőpiac és a gazdaság kilátásaira néhány [tanács]tag úgy vélekedett, hogy a folyamatban lévő eszközvásárlások valószínűleg nagyjából 2013 végéig indokoltak, míg néhányan egy folytonosan laza pénzpolitika szükségességét hangsúlyozták, előre meghatározott időbeni és mennyiségi korlát megnevezése nélkül. Többen mások azon a véleményen voltak, hogy alighanem indokolt lehet lelassítani vagy megállítani a vásárlásokat jóval 2013 vége előtt, mivel ez aggodalomra ad okot a pénzügyi stabilitás illetve a [jegybanki] mérleg méretét illetően. Egy tag meglátása szerint minden további vásárlás indokolatlan."

Hogy ez mit is jelenthet „pontosan", azt a Financial Times próbálta meg értelmezni. Az mindenesetre bizonyos, hogy így vagy úgy, de a többség egyelőre a Fed expanzív politikáját támogatja. Márpedig a jelenlegi feje tetejére állt világban, amikor a befektetők hangulatát szinte kizárólag a pénzmennyiség változásáról szóló hírek befolyásolták, ez az aranyár legfőbb hajtómotorja.

A jelenlegi legvalószínűbb forgatókönyv szerint a mennyiségi bővülés 2013 év végéig érvényben maradhat, és így havonta 85 milliárd dollárral, éves szinten egy billió dollárral növekedhet a jegybank aktuálisan 3 billiót közelítő mérlegfőösszege. Ez a növekedés éppen elég ahhoz, hogy – mint a Fed illetékesek egy része is megállapítja – tényleg aggódni kelljen a pénzügyi stabilitás és az amerikai fizetőeszköz értékállósága miatt. Nem is beszélve a dollár-milliárdokkal négy éve folyamatosan ösztönzött konjunktúra még mindig törékeny voltáról, a fiskális szakadék ügyében hozott halogató megoldásról, a 100%-ot meghaladó GDP-arányos washingtoni kormányzati adósságrátáról vagy éppen az amerikai adósságplafon újbóli eléréséről. Éppen ezért a Moody's hitelminősítő máris kilátásba helyezte az USA adósbesorolásának lehetséges rontását.

Egy másik, az arany szempontjából az idegek borzolására alkalmas hír érkezett Indiából. Ez alapján az indiai kormányzat a nemesfémimportra kivetett adók további emelését tervezi, miután tavaly már kétszer megtette ezt. A jelenlegi 4%-ról most 6-ra nőhet a sarc azzal a nem titkolt céllal, hogy így javuljanak a központi költségvetés bevételei, és egyben fékeződjön az arany iránti kereslet. Az arany a kőolaj utáni második legfontosabb importcikk Indiában, és mint ilyen a folyó fizetési mérleg hiányának egyik legfőbb okozója, amivel apasztja az indiai központi bank devizatartalékait. Amennyiben a kormányzati adótervek valóra válnak, úgy az indiai ékszerkereskedők az aranyimport 20-25%-os visszaesésével számolnak. Ezt a keresletkiesést az aranypiac kétségkívül megérezné, az árfolyam csökkenéssel reagálna.

Arany, ezüst – technikai elemzés

1 210.preview

Péntek délután 1.648 dolláron búcsúzott az arany árfolyama Londonban az év első hetétől. Október eleje óta zajlik immár egyfajta konszolidáció, amely a piros görbével jelölt 200-napos mozgóátlag környékén pár napja még megállapodni látszott. Onnét közel 1.700 dollárig szökkent fel a jegyzés, ahol viszont ismét masszív kiárusítás vette kezdetét. A pillanatnyi rövidtávú momentum alapján további csökkenés lehetséges, amely a középtávon emelkedő trendvonalig is leérhet. Mindenképpen e felett kéne maradnia a kurzusnak, különben a diagonális trendmutató állomásaiként fél éve már tesztelt 1.550 dollár körüli mélypontokig ható mélyrepülés következhet. Az aktuális lapjárásban csak az hozna fordulót, ha ismét a most érvényben lévő csökkenő trendcsatorna felső széle, vagyis jelenleg 1.720 dollár fölé sikerülne visszaemelkedni a sárga nemesfémnek.

 2 164.preview

A múlt hét közepén még reménykeltő képet festett az ezüst grafikonja. Az árfolyam búcsút látszott inteni a 30 dollár alatti régióknak, és visszatért a 200-napos mozgóátlag fölé. Innét ájult aztán vissza a hét végére, de még annál is mélyebbre, mint ahonnét az év végi fellángolása kezdetét vette. Nem jó jel, hogy a vevők eddig nem jelentek meg a színen, és a 29,75 dolláros horizontális támasznál nem kezdték el venni az olcsóbbá vált nemesfémet. A csökkenés lendülete ezek után még a 28 dolláros szintekig is kihathat, ahonnét augusztus végén az ezüst átmeneti rallyja egykor elstartolt.

 

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.