2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Felmérés az uniós támogatási rendszerről

5 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/66113"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image12_54.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="95" /></a></span>Az egyszerűsítés és gyorsítás teheti hatékonyabbá az európai uniós források felhasználását - ez derült ki abból a felmérésből, amit az Állami Számvevőszék készített egy 13 országra kiterjedő ellenőrzés részeként.

image12 54.thumbnailAz egyszerűsítés és gyorsítás teheti hatékonyabbá az európai uniós források felhasználását – ez derült ki abból a felmérésből, amit az Állami Számvevőszék készített egy 13 országra kiterjedő ellenőrzés részeként.

image12 54.thumbnailAz egyszerűsítés és gyorsítás teheti hatékonyabbá az európai uniós források felhasználását – ez derült ki abból a felmérésből, amit az Állami Számvevőszék készített egy 13 országra kiterjedő ellenőrzés részeként.

Az ÁSZ kérdőíves módszerrel mérte fel a kedvezményezettek – vállalkozók, önkormányzatok, civil szervezetek – tapasztalatait. A beérkezett 14 ezer válaszból 1600 tartalmazott konkrét egyszerűsítési javaslatot. Az ezek alapján készült tájékoztatót az ÁSZ megküldte az érintett minisztériumoknak és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek.Az Állami Számvevőszék 13 uniós tagállammal közösen részt vesz az uniós támogatások felhasználását egyszerűsítő intézkedések hatásosságát értékelő nemzetközi ellenőrzésben. Az ÁSZ jelentés tervezete egyeztetés alatt van, a közös nemzetközi jelentés nyilvánosságra hozatala 2013 második felében várható.

Az ellenőrzés részeként az Állami Számvevőszék egy kérdőíves módszert dolgozott ki. Ennek alkalmazásával az ÁSZ 30 ezer kedvezményezetthez jutott el, felkérve őket, hogy mondjanak véleményt az adminisztrációs rendszer működéséről és tegyenek egyszerűsítő javaslatokat. Ilyen konkrét javaslatot a visszaérkezett közel 14 ezer válaszból 1600 tartalmazott. Ezeket az ÁSZ nyolc témakörben foglalta össze.

Az adminisztráció csökkentését és a pályázatok gyorsítását javasolták az érintettek

A legtöbb megjegyzés és javaslat az elektronikus, illetve on-line ügyintézés kiterjesztéséhez kapcsolódott. A válaszadók javasolták többek között az elektronikus aláírás bevezetését, az Egységes Monitoring Információs Rendszer fejlesztését, illetve azt, hogy legyen lehetőség a pályázatok, projektek elektronikus ügyintézésére a pályázat benyújtásától egészen a projekt lezárásáig. Így felgyorsulnának az eljárások, illetve papírmunkát – és ezzel együtt költséget – takarítanának meg a kedvezményezettek és a hatóságok.

A válaszadók számos javaslata a benyújtandó dokumentumok számának, terjedelmének csökkentésére és a pályázói, illetve a projekt adminisztrációs felület továbbfejlesztésére vonatkozott. Több konkrét javaslat született az eljárások gyorsítása, illetve egyszerűsítése érdekében. Emellett a válaszadók hiányolták a közvetlenebb ügyfélszolgálatot, valamint a személyes konzultáció lehetőségét.

Sokan tettek javaslatot az útmutatók és a sablonok továbbfejlesztésére, valamint visszatérő javaslat volt a finanszírozás egyszerűsítése, gyorsítása. Többen felvetették a kifizetési kérelem beadása és az utalás között eltelt idő csökkentésének szükségességét. Igényként fogalmazódott meg például, hogy a különféle hatósági igazolások érvényességi határideje „automatikusan" hosszabbodjon meg, ha a feldolgozási vagy hiánypótlási időszak elhúzódik.

Az összefoglaló tájékoztatót az ÁSZ eljuttatta az illetékes tárcákhoz és az NFÜ-höz

Az Állami Számvevőszék törvényben meghatározott feladata és küldtetése, hogy tapasztalataival támogassa a jó kormányzást, valamint a hatékony állam megteremtését. A felmérésből fakadó javaslatok nem az ÁSZ szakmai álláspontját jelenítik meg, ugyanakkor azok összegzésével az ÁSZ hozzá kíván járulni ahhoz, hogy a támogatási rendszer a 2014 és 2020 közötti programozási időszakban gördülékenyebben működjön.

Ennek jegyében az elkészített Tájékoztatót az ÁSZ elnöke eljuttatta Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszterhez, Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszterhez, Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárhoz, valamint Petykó Zoltánhoz, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökéhez.

Támogatja az ÁSZ a Kormányt az uniós támogatási stratégia kidolgozásában

Az ÁSZ ellenőrzési tapasztalataival is támogatja a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó uniós támogatási stratégia kidolgozását. Ezért 2013. január 4-én Domokos László ÁSZ elnök találkozott Cséfalvay Zoltánnal, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiai államtitkárával, aki a 2014 és 2020 közötti európai uniós fejlesztési források felhasználásáról folyó tárgyalások vezetője. Az eszmecserén az európai uniós források felhasználásának számvevőszéki tapasztalatai kerültek napirendre.

A felek egyetértettek abban, hogy le kell vonni a 2007 és 2013 közötti támogatási időszak tapasztalatait, ahhoz, hogy Magyarország 2014 és 2020 között hatékonyabban tudja felhasználni a rendelkezésre álló európai uniós forrásokat. A találkozón Domokos László kifejtette: az ÁSZ jelentései rámutattak, hogy a támogatási rendszer széttagolt és nem elég hatékony. Cséfalvay Zoltán azt hangsúlyozta, hogy a következő hét éves fejlesztési ciklusban az uniós forrásokat célzottabban, kevésbé elaprózottan és hatékonyabb intézményrendszerben kell felhasználni.

„A Strukturális Alapok szabályainak egyszerűsítse" című ellenőrzéshez kapcsolódó kérdőíves felmérés Tájékoztatóját itt érheti el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.