2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/67730"><img class="image image-_original" src="/files/images/640_38.jpg" border="0" width="293" height="362" /></a></span>3 az 1-ben és az ajánlatom 1 zenei program, 1 színház és 1 TV, és mind keddre. Harmónia, káosz, ambient az Akvárium Klubban, SziTu beavató színház Kurázsi mama és gyermekei-vel Miskolcon és végül határtalan emberi kreativitás a<strong> </strong>DoQ műsorán.</p> <p><strong> </strong>

640 383 az 1-ben és az ajánlatom 1 zenei program, 1 színház és 1 TV, és mind keddre. Harmónia, káosz, ambient az Akvárium Klubban, SziTu beavató színház Kurázsi mama és gyermekei-vel Miskolcon és végül határtalan emberi kreativitás a DoQ műsorán.

 

640 383 az 1-ben és az ajánlatom 1 zenei program, 1 színház és 1 TV, és mind keddre. Harmónia, káosz, ambient az Akvárium Klubban, SziTu beavató színház Kurázsi mama és gyermekei-vel Miskolcon és végül határtalan emberi kreativitás a DoQ műsorán.

 

2013.01.15. kedd Akvárium Klub – The Alvaret Ensemble (Denovali Rec. / D-NL)

Subroute Roots & Iketa (Visionary Mind Rec. / HU)

Modern-klasszikus zenei sorozatuk Nils Frahm & Ólafur ArnaldsCarlos Cipa & Blueneck után folytatódik. Harmónia és káosz varázsa 2013. január 15-én, a The Alvaret Ensemble fellépésén. Az ambient sötét-világos oldalának legújabb csodája, a holland-német formáció a berlini Grunewald templomban rögzített dupla CD-jének anyagával repít a mélybe és a magasba mindenkit, akinek van hozzá mersze.

Aki járt az elmúlt időkben Berlinben, annak teljesen egyértelmű lehet, hogy épp kivirágzóban van arrafelé az ambient és a „könnyűzenei" neoklasszicizmus. A szépség, a melankólia, a varázslás, a földön lévő földöntúli, a mélyen spirituális, lelkünkig hatoló zenék egyik legújabb formációját, a holland-német-(brit) kollaborációként létrejött The Alvaret Ensemble-t köszönhetjük majd ezen az estén.

Az ambient sötét-világos oldalának előadói közül nem a The Alvaret Ensemble zenekar az első a sorban, akik meghívást kaptak tőlünk az Akváriumba. 2012 őszén járt már nálunk a fiatal német zongorista, Carlos Cipa, sőt márciusban ugyancsak tiszteletét tette itt Ólafur Arnalds és Nils Frahm. Utóbbi név azért is fontos, mert a brit származású, évek óta Berlinben élő, világhíres zongorista-zeneszerző Greg Hains legújabbnak számító zenei projektjének, a The Alvaret Ensemble albumának munkálataiban is részt vett. Nils Frahm stúdiójában végezték a zenekar első lemezének – ami végül duplára sikeredett – utómunkálatait, sőt Nils zenészként is szerepelt a felvételek során, olyan nevek társaságában, mint például Peter Broderick, vagy épp Hilary Jeffery. A lemezfelvételről és az albumról érdemes még megemlíteni, hogy az anyag tökéletes hangzását leginkább annak köszönhetjük, hogy az albumot egy berlini templomban, a Grunewaldkirchében vették fel három napon keresztül. Mesésen tiszta és csillogó, mégis hihetetlenül mély és telt az egész lemez. És nem csak a hangzás miatt. A Greg Haines (zongora), Jan Kleefstra (versek, spoken word), Romke Kleefstra (gitár, effektek) és Sytze Pruiksma (ütőhangszerek) felállású The Alvaret Ensemble zenéje mindenkit képes magával ragadni, aki egy kicsit is bátrabb, és aki hajlandó átadni magát a zene ezen mélységeinek. A varázslatos szerzemények, az egytől egyig kivételesen tehetséges zenészek segítségével egy másik világba, vagy épp saját világunk legmélyére repíthetnek bennünket.

Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy lesétáljunk az Akváriumba, és jó nagyra nyissuk a fülünket és a lelkünket. A többi már ajándék.

Az est másik fellépője a magyar Visionary Mind Records színeiben alkotó, a hazai kísérletezős ambient vonal képviselője Subroute Roots & Iketa (Visionary Mind Rec. / HU). A produkció Sárosdi Péter projektje, aki tíz éve foglalkozik elektronikus zenével. 2007-ben Audioboy név jelentette meg első EP-jét a Dusted Wax Kingdom netlabel-en Minimal Blues címmel.

Kezdés: 20.00

Belépő: 1000 Ft

denovali.com/thealvaretensemble

facebook.com/AlvaretEnsemble

facebook.com/iketa12

iketa.bandcamp.com

 

Beavató színház Miskolcon: Kurázsi mama és gyermekei.

2013. január 15-től a Színház és Tudás (SziTu) projekt részeként Rácz Attila dramaturg rendezésében látható Brecht Kurázsi mama és gyermekei című színművének beavató színházi előadása a Miskolci Nemzeti Színházban.

A Színház és Tudás (SziTu) projekt legfőbb célja, hogy a Miskolci Nemzeti Színház a város oktatási intézményein keresztül hosszú távon kapcsolódjon be Miskolc szellemi életébe, és hogy a generációk közti párbeszédet előmozdítva nyitott társadalmi diskurzusokban meghatározó szerepet vállaljon.

A miskolci színház kiemelten fontosnak tartja, hogy egy átgondolt színházi nevelési program keretében az előadásainkon túl is megmutassa a színházi alkotás hétköznapi oldalát, azokat a munkafolyamatokat, amelyek a közönség soraiból nem feltétlenül láthatóak.

A SziTu projekt a projekt szakmai vezetője, és egyben a Kurázsi mama és gyermekei rendezője, Rácz Attila számára a „beavató színház" egy nyitott előadásformát jelöl, amelyben a játszók a rendezővel közösen, két irányba haladva, egyfelől feltárják a drámai szöveg különböző jelentésrétegeit a közönségnek, és ismertetik az adott mű keletkezéstörténetét, másfelől pedig a konkrét drámai helyzetek kapcsán felmutatják a színházi alkotófolyamatok alapvető művészi problémáit. A rendező célja szerint a beavató színház egy olyan esemény kíván lenni, aminek befogadói tapasztalata nemcsak esztétikai, hanem pedagógiai természetű is.

Brecht életműve a középiskolai törzsanyag része, és mint ilyen mérföldkő a XX. századi irodalom és színházművészet történetében. A Kurázsi mama gyermekei a fasizmus elől menekülő szerző háborús darabja, ami a kontinens legnagyobb vallási konfliktusában egy megélhetésért küzdő anya és kalmárasszony drámai élethelyzeteit jeleníti meg. A XVII. század és azon belül a harmincéves háború interpretációs lehetőségeinek brechti felvázolása még ma is forradalmian új intellektuális kísérletnek tűnik, és ezért a fiatal generációk útkeresésének, színházművészettel való ismerkedésének fontos próbatételévé válhat.

Kurázsi mama gyermekei

Fordította: Nemes Nagy Ágnes

Fierling Anna: Seres Ildikó

Eilif: Simon Zoltán

Stüsszi: Fritz Attila

Kattrin: Lovas Rozi

Yvette Pottier: Szirbik Bernadett

Pap: Fandl Ferenc

Szakács: Szatmári György

Őrmester: Lukács Gábor

Katona: Kokics Péter

Zenész: Kertész Ádám

Asszisztens: Érsek Judit

Látvány: Hircsu Mariann

Rendező: Rácz Attila

Bemutató: 2013. január 15. kedd 15 óra

Játékszín

www.szituvan.hu

 

Az emberi kreativitás határtalan! Hétköznapi anyagok korlátlan felhasználása a DoQ új sorozatában.

Nem minden arany, ami fénylik – tartja a jól ismert közmondás. S bizony ennek az ellenkezője is igaz, elsőre teljesen hétköznapinak tűnő anyagokból is készülhetnek egészen formabontó különlegességek. A DoQ új sorozatából megtudhatjuk, hogy egyetlen anyagból hány különböző termék állítható elő. Nézzük hát, Hogyan működik?

Vegyük csak példának a szóját! Vajon elgondolkodtunk-e már tofumajszolás közben, hogy mi mindent lehet még előállítani az egyszerű szójababból? Készülhet belőle például gázolaj adalékanyag, színes ceruza, gyertya, sampon, de akár még bútor is. Ehhez hasonló és egyéb izgalmas témákba enged betekintést a Hogyan működik? (How Stuff Works) című sorozat is, amely minden részében egy olyan, sokszor hétköznapi anyagot mutat be, amely a mindennapi élet szerves része, és felhasználási lehetőségeinek csak a kreativitás szabhat határt. Kiderül, hogy az emberi zsenialitás bizony határtalan!

A DoQ új műsorában megismerkedhetjük például a szuper fának nevezett szálfát is, amely azon túl, hogy papír készül belőle, akár üzemanyagként is hasznosítható. Emellett megtudhatjuk azt is, hogyan készíthetünk tökéletes eszpresszót. S bármennyire meglepő, a kukoricával sem csupán nagy családi mozizások alkalmával kerülhetünk közelebbi kapcsolatba, hanem akár életmentő gyógyszer is készíthető belőle.

Az új ismeretterjesztő sorozat számos felhasználási lehetőség nyomába ered, és megmutatja, hogy a legegyszerűbb anyagokkal hányféle módon találkozhatunk a mindennapok során.

Hogyan működik? minden kedden 20 órától a DoQ műsorán!

http://doq.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.