2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egy éves a Bethlen Téri Színház

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/67765"><img class="image image-_original" src="/files/images/640_40.jpg" border="0" width="467" height="640" /></a></span>Az újra megnyílt, befogadó- és produkciós színházként működő, immáron egy éves Bethlen Téri Színház a színházi előadások mellett galériát és kávézót működtet, tánckurzusokat tart, klubprogramot és fesztiválokat szervez és felállított egy, a társadalmi szerepvállalásra épülő támogatói rendszert is a hosszú távú életben maradás zálogaként.</p> <p> 

640 40Az újra megnyílt, befogadó- és produkciós színházként működő, immáron egy éves Bethlen Téri Színház a színházi előadások mellett galériát és kávézót működtet, tánckurzusokat tart, klubprogramot és fesztiválokat szervez és felállított egy, a társadalmi szerepvállalásra épülő támogatói rendszert is a hosszú távú életben maradás zálogaként.

 

640 40Az újra megnyílt, befogadó- és produkciós színházként működő, immáron egy éves Bethlen Téri Színház a színházi előadások mellett galériát és kávézót működtet, tánckurzusokat tart, klubprogramot és fesztiválokat szervez és felállított egy, a társadalmi szerepvállalásra épülő támogatói rendszert is a hosszú távú életben maradás zálogaként.

 

A Bethlen Téri Színház 2012 januárjától működik befogadó- és produkciós színházként.

A színház küldetése, hogy a hazai és alkalomszerűen a nemzetközi kortárs előadóművészetek (elsősorban tánc, színház, bábszínház és képzőművészet) kiemelt budapesti befogadó színházi intézménye legyen, de mindenkor Erzsébetváros és szűkebb környezete, külső-Erzsébetváros érdekeit és igényeit kiszolgálva. Célja új élettel telíteni a helyet, az alkotóművészet területein aktív, fiatal művészek bevonásával, műfaji megkötések nélkül.

 

A támogatási rendszer változása ösztönözte arra a Bethlen téren dolgozókat, hogy 2012. január elején létrehozzák a Bethlen Téri Színház Nonprofit Közhasznú Kft-t. A színház épületét 1988 óta a mindenkori kulturális tárca bérelte és működtette – ez a jogi helyzet szűnt meg 2011. december 31-én. 2012-től az újonnan létrehozott kft bérli és üzemelteti a létesítményt, ami azt a változást is magával hozta, hogy a kft vezetői maguk határozhatták meg a hely profilját.

 

A Bethlen Téri Színház 2012/2013-as évadtól új programstruktúrával jelentkezett, többek között elindította vendégváró és kedd esti klub programját, meghirdette pályázatát ifjú tehetségek számára, fesztiválokat valamint képzési, nevelési programokat szervezett.

A 2013-as programokra a későbbiek folyamán (még e héten) visszatérek, most az elmúlt év eredményeit szeretném megismertetni olvasóinkkal.

 

2012 januárjában megkezdődött a befogadói tevékenység, a színház február 10-én Katonka Zoltán Filterének bemutatójával mutatkozott be a nagyközönségnek. Ezt követően, Virág Melinda Csendkoordináták, Góbi Rita Fehér fal és Katona Gábor Pyramidon című táncelőadása, Kasvinszki Attila és a Katlan Csoport Vaknyugat, a FÜGE Produkció és a Pulzus Társulás Belső gyermek című darabja Kiss Márton rendezésében, ősszel Vlad'ka Malá Levitációja és a Badora Társulat BartóKodály című előadásai kerültek bemutatásra.

 

Májusban megrendezték a MONOTÁNC fesztivált, novemberben pedig a Sissi Őszi Tánchét Fesztivállal köszöntötték a 130 éves Erzsébetvárost.

 

Útjára indult a vasárnapi bábszínházi program, kakaóval, kaláccsal és kézműves foglalkozással. Ennek összeállításáéért az ESZME felelt, így az előadásokat a legkiemelkedőbb független bábosokat tömörítő szervezet válogatása alapján kínálta a Bethlen Téri Színház. Céljuk volt, hogy a családi programok közös élményt jelentsenek gyereknek, szülőnek, nagyszülőnek egyaránt, így a vasárnapi bábszínházi előadások szakember vezetésével olyan kézműves, kézügyességi foglalkozás követett, melyek kapcsolódtak a bábszínházhoz és az adott előadás adta annak tematikáját.

 

A több mint tíz éve működő Bethlen Galéria havi egy kiállítás megnyitóval tette még színesebbé a palettát. 2012 januárjában az OSZMI archívum anyagaiból nyílt kiállítás Randevú – múlt és jelen a Bethlen Téri Színházban címmel. Márciusban a Mozdulj ránk ifjúsági képzőművészeti kiállítás, áprilisban Lázár Noémi és Szent-Iványi Réka munkái, májusban pedig Aleszja Popova Kossuth-díjas balettművész fotói voltak kiállítva. Októberben

Bege Nóra, novemberben Kőhalmi Péter, decemberben Dombóvári Csaba fotóit tekinthették meg az érdeklődők.

 

Mindemellett a Bethlen Téri Színház elindította hallgatói klubját, a világ számos országából érkező, a művészetekre nyitott fiatalok kulturált találkozási színterét, a Bunker Klubot. A keddi klubestek keretein belül a színház saját programokat szervezett: útjára indult a G.I.T.T., azaz Gangaray Improvizációs Tánc Találkozó minden hónap első keddjén. A második keddeken koncerteket a harmadikon művészfilmeket láthatott a közönség. A klubest keretein belül elindult Magyarország első táncfilm-klubja minden hónap negyedik keddjén.

 

A 2011-es év sikerén és érdeklődésen felbuzdulva a Közép-Európa Táncszínház 2012-ben is elindította a KET-Terminált. A 2012. július 2-án kezdődött két hónapos intenzív nyári képzésben 13 fiatal táncos kezdte meg a munkát, akik Maday Tímea Kinga, Vlad'ka Malá, Hámor József és Katonka Zoltán irányításával tréningeztek és készítettek előadást. 

 

Az évad újdonsága volt a Közép-Európa Táncszínház legújabb kezdeményezése, a Dance Open képzési forma. Az októberben indult, mindenki számára elérhető, nyitott kortárstánc tréningeket hétfő és szerda esténként olyan magas kvalitású oktatók vezették (Jónás Zsuzsa, Hámor József, Vlad'ka Malá és Kun Attila), akik a KET professzionális táncosait napi szinten tréningeztetik. A programot egy három napos intenzív DO PLUSZ zárta decemberben.

 

December elején meghirdette logópályázatát, összesen 18 pályázó 26 pályaművet küldött be. Megszületett a döntés győztest illetően, a nyertes pályaművet Szilágyi László küldte be, akit 50. 000 forint értékű Feleki Kamill támogató kártyával jutalmaztak. A második helyezett Egri Viktor lett, aki Csortos Gyula (20.000 forint értékű), a harmadik helyezett Nizák Júlia pedig Wellesz Ella (10.000 forint értékű) támogató kártyában részesült.

A Facebookon meghirdetett közönségszavazást toronymagasan 537 lájkkal Daróczi Márk nyerte, akit egy 5000 ft-os Kazal László támogató kártyával jutalmaztak.

 

A fiatal tehetségek felkarolása program keretén belül elindult az Ifjú Koreográfusok Fóruma (IKF), amely nyílt pályázat útján biztosít alkotási lehetőség fiatal koreográfusok részére.

 

Az állami támogatás megszűnése és az életbe maradásért márciusban elindították háromszintes támogatói körüket, a Zsöllyét, az 5, 10 és 20 ezer forintos támogatói kártyák vásárlói a számos kedvezmény mellett a színház támogatói körének is tagjai lettek. Novembertől a Balkon és Páholy körökkel a kisebb illetve nagyobb cégek felé kezdtek el nyitni, az összegek mellett a támogatóknak nyújtott kedvezményeket is növelték.

Közel 100 támogató, eddig több mint 1 millió forinttal járult hozzá a működésükhöz.

 

2012-ben összesen 112 előadást, 8 bemutatót, 7 kiállítást, 2 fesztivált, 5 koncertet, 7 filmvetítést rendeztek.

 

Bethlen Téri Színház

1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

 

http://www.bethlenszinhaz.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.