2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Változnak a parkolási díjak és részben az üzemeltetők is Budapesten

5 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/67867"><img class="image image-preview" src="/files/images/bkk_parkolas_dijak2013-6.preview.jpg" border="0" alt="Parkolási díjak - A P+R parkolók díja 2013 január 1-től" title="Parkolási díjak - A P+R parkolók díja 2013 január 1-től" width="458" height="640" /></a><span style="width: 456px" class="caption"><strong>Parkolási díjak - A P+R parkolók díja 2013 január 1-től</strong></span></span></p><p>A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 2013. január 1. napján hatályba lépett előírása szerint „a kerületi önkormányzat feladata a parkolás-üzemeltetés", míg „a fővárosi önkormányzat feladata a főváros területén a parkolás feltételrendszerének kialakítása" lett. Figyelemmel a törvény hatályba lépett rendelkezéseire, Budapest Főváros Önkormányzata, a főváros közútjain parkolás-üzemeltetési feladatot 2013. január 1. napjától nem lát el, azt a kerületeknek átadta.

parkolási díjak - a p+r parkolók díja 2013 január 1-tőlParkolási díjak – A P+R parkolók díja 2013 január 1-től

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 2013. január 1. napján hatályba lépett előírása szerint „a kerületi önkormányzat feladata a parkolás-üzemeltetés", míg „a fővárosi önkormányzat feladata a főváros területén a parkolás feltételrendszerének kialakítása" lett. Figyelemmel a törvény hatályba lépett rendelkezéseire, Budapest Főváros Önkormányzata, a főváros közútjain parkolás-üzemeltetési feladatot 2013. január 1. napjától nem lát el, azt a kerületeknek átadta.

parkolási díjak - a p+r parkolók díja 2013 január 1-tőlParkolási díjak – A P+R parkolók díja 2013 január 1-től

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 2013. január 1. napján hatályba lépett előírása szerint „a kerületi önkormányzat feladata a parkolás-üzemeltetés", míg „a fővárosi önkormányzat feladata a főváros területén a parkolás feltételrendszerének kialakítása" lett. Figyelemmel a törvény hatályba lépett rendelkezéseire, Budapest Főváros Önkormányzata, a főváros közútjain parkolás-üzemeltetési feladatot 2013. január 1. napjától nem lát el, azt a kerületeknek átadta.

A BKK Zrt. a Fővárosi Önkormányzat megbízása alapján, közúti parkolás-üzemeltetési feladatokat nem végez a továbbiakban, így a Budagyöngye parkoló (II. Szilágyi Erzsébet fasor 121., Budagyöngye áruház előtti terület) és a városligeti autóbusz-parkoló (56-osok tere Hősök tere és Benczúr u. közötti szakasza) területén a parkolás díjmentes lett.

A kerületi önkormányzatok közigazgatási területén lévő, de a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közlekedési célú várakozási közterületeken a parkolás-üzemeltetési feladatokat a helyi közutak parkolási feladataival együtt, a kerületi önkormányzatok végzik.

Több kerület azonban a feladat átvételét még nem tudta teljes körűen lezárni, ezért 2013-ban is a BKK Zrt. látja el a közszolgáltatás folyamatossága érdekében a parkolás-üzemeltetést a VI., VII., IX. és XIII. kerület főútvonalain, melyek a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában állnak.

2013. január 1-jétől a BKK Zrt. négy kerületi önkormányzattal (VI., VII., IX., XIII.,) kötött feladat-ellátási megállapodást, melyek alapján a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában levő – kiemelt forgalmú, közösségi közlekedést biztosító utakon – a továbbiakban is ellátjuk a parkolás-üzemeltetési feladatot, több mint 1800 férőhelyen, 112 parkolójegy kiadó automatával.

Lényeges változások tehát:

  • 2013 januárjától az V. kerületi Önkormányzat Közterület-felügyelete üzemelteti a parkolóhelyeket a megszűnt FKPT helyett, egységesen, a kerület minden közterületi parkolóhelyén, akár főútról, akár mellékutcáról van szó.
  • 2013 januárjától átvette a fővárosi főutakon a parkolás-üzemeltetés feladatát a VIII. kerületi Önkormányzat is, így Józsefvárosban is egységesen, a kerületi közterület-felügyelet működteti a parkolást a kerület teljes területén.
  • A VI., VII., IX. és XIII. kerület parkolóhelyein megmaradt a kettős rendszer:
    • a mellékutcákban a kerületi önkormányzat által megbízott kerületi parkolás-üzemeltető, míg
    • a fővárosi tulajdonú főútvonalakon a BKK üzemelteti a parkolást. Utóbbi ideiglenes, a kerület által a feladat átvételéig tart, amelyről tájékoztatást fogunk adni.

Ide tartozó parkolók kerületenként:

VI. kerület:

Andrássy út (Bajcsy-Zsilinszky út és Oktogon tér közötti szakasza)

Oktogon tér 2.,

Teréz körút,

Nyugati tér (a pályaudvar előtti parkoló),

a Nyugati téri felüljáró alatti terület,

a Bajcsy-Zsilinszky út páratlan oldala

 

VII. kerület:

Erzsébet körút,

Károly körút,

Rottenbiller utca 1-3., 2-4. és a felüljáró alatt,

Baross tér 14-20.

 

IX. kerület:

Ferenc körút,

Mester utca (a Haller utcáig),

Soroksári út 6-8.

 

XIII. kerület:

Carl Lutz rakpart,

Nyugati tér,

Szent István körút 6-8,

Váci út,

Lehel u. (a templom előtt)

 

Parkolási díjak változása

Budapest Főváros Közgyűlése 2012. október 31-én elfogadta, hogy 2013. január 1-jétől az egy utazásra jogosító BKK tömegközlekedési vonaljegy ára 350 Ft-ra változik. Budapest közigazgatási területén a várakozási díjak az egy utazása jogosító BKK vonaljegy szorzataiként kerülnek meghatározásra.

A rendelet alapján a személygépkocsi, a három- vagy négykerekű motorkerékpár, a három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpár, a személygépkocsival vontatott pót- vagy lakókocsi és a 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépkocsi esetében 2013. január 1-jétől az alábbi várakozási díjak vannak érvényben.

Zóna          Fizetendő díj (Ft)

1.                  525

2.                  440

3.                  350

4.                  265

5.                  175

A lakóautó, autóbusz, 3500 kilogramm megengedett össztömeget meghaladó tehergépkocsi, mezőgazdasági vontató, lassú jármű és az ezekkel vontatható pót- vagy lakókocsi várakozási díja a táblázatban megjelölt „Fizetendő díj" háromszorosa.

A BKK vonaljegy árának változása hatással van az őrzött P+R parkolók és a margitszigeti parkoló díjszabására is.

A margitszigeti parkolóban az egy órai várakozási díj

  • személyautóknak 525 Ft
  • buszoknak, tehergépjárműveknek 1.575 Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.