2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ahol a múlt és jelen randevúzik

9 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/67958"><img class="image image-_original" src="/files/images/B%20(1)_1.JPG" border="0" width="447" height="353" /></a></span>A Bethlen Téri Színház idén még több újdonságot nyújt a közönségének az anyagi nehézségek ellenére, választékos programokkal többek között két fesztivállal, megújuló vasárnapi családi programmal, a nyugdíjas korosztály beemelésével, a kabaré felélesztésével.

b%20(1) 1A Bethlen Téri Színház idén még több újdonságot nyújt a közönségének az anyagi nehézségek ellenére, választékos programokkal többek között két fesztivállal, megújuló vasárnapi családi programmal, a nyugdíjas korosztály beemelésével, a kabaré felélesztésével.

b%20(1) 1A Bethlen Téri Színház idén még több újdonságot nyújt a közönségének az anyagi nehézségek ellenére, választékos programokkal többek között két fesztivállal, megújuló vasárnapi családi programmal, a nyugdíjas korosztály beemelésével, a kabaré felélesztésével.

A 2013-mas színes kínálat: Vendégváró fesztivál, GLOBE feszt, kortárs magyar, monodráma, kabaré, megújult családi program, Dance Open, KET Terminál.

 

Január második hetében a Bethlen Téri Színház tájékoztató keretében mutatta be az elmúlt egy év eredményeit. (lásd: http://euroastra.hu/node/67766) Szögi Csaba, a Közép-Európa Táncszínház művészeti vezetője, Kelecsényi Vera, a Bethlen Téri Színház pr és marketing  menedzsere, Ürmös Zsolt, a Stand Up Brigád művészeti vezetője, Szép Bence humorista, Csomor Csilla színművész és Makranczi Zalán színművész – rendező, együttesen ismertették a 2012/13-as évad második felének kiemelt eseményeit.

 

2012/13-as évad második felében 9 új premierre kerül sor. Az első új bemutató, február

9-én a Zadam Társulat táncelőadása lesz, Leértékelés címmel. Március 1-jén a bolgár Jivko Jeliazkov Mono Crossing szólódarabja a Közép-Európa Táncszínház táncművészével, Hargitai Mariannal, áprilisban pedig Juhász Zsolt és a Duna Táncműhely A csend szigetei című koreográfiája kerül bemutatásra.

 

A táncelőadások mellett prózai előadások bemutatóit is láthatjuk. Március 8-án Térey János Paulus című darabjának színpadi változatát Makranczi Zalán, a Nemzeti Színház művésze állítja színpadra, majd március 12-én Csomor Csilla színművész önálló estjén Blaha Lujza sorsa elevenedik meg Bezerédi Zoltán rendezésében. Március 20-án újraélesztik a '30-as évek Bethlen-kabaréit is a Stand Up Brigád csapatával, Beleznay Endre konferálásával.

 

Áprilisban kerül bemutatásra Szép Ernő: Kávécsarnok című blüettje. 60 éve, 1953-ban hunyt el az író. A legtöbbet játszott egyfelvonásos darabját, a Kávécsarnokot, a komikus jelenetekkel sűrűn tűzdelt szerelmi történetet is, valószínűleg az erzsébetvárosi New York kávéházban írta, mert többnyire itt, a törzshelyén alkotott. Az előadást Xantus Barbara főszereplésével, Szurdi Miklós rendezi.

 

Áprilisi bemutatót tervez a Pulzus Társulás is, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházrendező – fizikai színházi koreográfus-rendező szakos hallgatója, Simányi Zsuzsanna készíti új kísérleti előadásukat.

 

A színház fontos pillérei a gyerekprogramok és a bábelőadások, így a legkisebbek számára is készülnek újdonságokkal úgy, mint az Apró Színház afrikai népmesék alapján készült Bumba című produkciójával, és a megújult családi vasárnap délelőtti program szellemében Tárnok Marica bábművész várja a gyerekeket szüleikkel együtt az előadásokra valamint az azt követő kézműves foglalkozásokra.

 

A 2013-as évet – február 1-jén – a Vendégváró fesztivállal, egy hagyományteremtő célú, befogadó színházi sorozattal indítják. Három napig vendégük a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház: Erdély hetedik magyar nyelvű színháza, az egyetlen, amely alapításától fogva hangsúlyozottan kísérleti programmal rendelkezik.

 

Tavasszal, a Föld napja (április 22.) alkalmából GLOBE Feszt néven egy hetes különleges fesztivállal kapcsolódnak a környezettudatos életre való neveléshez. A program a Masters of Puppets Theatre (EU/UK) vendégjátékára épül, arra a Robin, a hód című természetvédelmi mesejátékára, melyben Erzsébetváros díszpolgára Kemény Henrik utolsó munkái közül kikerült bábok szerepelnek.

 

Terveznek egy Kunert Péter cd megjelenést, aki a Közép-Európa Táncszínház öt előadásához komponált zenét. Az áprilisi lemezmegjelenést egy élő koncert fogja kísérni.

Folytatódik a tavaly októberben elindított Dance Open-nyitott tréningek sorozat. A tavaszi ciklus február 4-én indul és május 27-ig tart hétfőnként, Hámor József és Bakó Gábor mesterek vezetésével a Bethlen Téri Színházban, amit egy intenzív DO PLUSZ fog zárni nyár elején.

 

A nyár sem marad program nélkül, júniusban általános iskolás diákok számára szerveznek tábort, ahol a színház négy pillére (a tánc, a színház, a báb, a gyerekszínház) jelenik meg különböző foglalkozások keretén belül. Júliusban és augusztusban újra indul a KET Terminál, immár két csoportban, középhaladó és haladó táncosoknak külön-külön.

 

Több mint 10 éves működése alatt a hazai színházi, zenei és táncfotózás különböző generációinak biztosított megjelenési lehetőséget a Bethlen Galéria. Az eddigi irányt megtartva, egyéb témák – így pl. a dokumentarista fotózás – felé is nyitott. Januárban a színház egy évéről – aktivitásairól, előadásairól, programjairól – készült dokumentarista fotókiállítással nyit a Galéria művészeti vezetőjének, Dusa Gábornak a munkáiból. Februárban Nagy Melinda Ablak Erdélyre című kiállítása a Vendégváró fesztiválhoz kapcsolódva enged betekintést Erdély életébe, márciusban pedig Gábos Kálmán fotóiból készült válogatás tekinthető meg.

 

2013 tavaszán szervezik a II. Képzőművészeti pályázat kiállítását 16 és 25 év közötti fiatalok számára, a 2012 márciusában meghirdetett sikeres pályázat folytatásaként. A pályázat akkori témája a tánc volt, arra kérték a fiatalokat, hogy rajzolják, fényképezzék, fessék vagy filmezzék le, hogy mit is jelent számukra a TÁNC. A pályázók bármilyen képzőművészeti technikával dolgozhattak, egy megkötés volt: egy pályázó maximum három művel pályázhatott. Ez a hagyományteremtő céllal elindított program folytatódik most, népszerűsítve a képzőművészet minden ágát, fókuszba állítva a tánc művészetét.

 

A Bethlen Téri Színház bemutatkozási lehetőséget teremt a környező egyetemek diákjainak is, többek között a Galériával szemben található amerikai székhelyű McDaniel College művészeti karán tanuló külföldi diákok vizsgakiállításának számára.

 

Szabadbérlet-rendszer, kedvezmények, újdonságok.

A kedvezményeket nyújtó támogatói kártyák mellett idéntől elindítják szabadbérlet-rendszerüket is. A színház első (1929) és utolsó (1937) főrendezőjéről elnevezett két bérlet – Kellér Dezső a kiemelt jegyárakhoz kapcsolódó kedvezményeket foglalja magába, míg a Hont Ferenc-bérlet a normál jegyárakhoz kapcsolódik. Bevezetésre került az internetes jegyrendelés és mostantól a kártyás fizetés is lehetséges a jegypénztárban.

Emellett külön kedvezményeket biztosítanak a VII. kerületi lakosok, a hátrányos helyzetűek és a nagycsaládosok részére, szem előtt tartva küldetésüket, legyen a Bethlen téri épület a város büszkesége és vívjon ki magának meghatározó helyet nemcsak a kerület, hanem a főváros színházi életében is.

 

A Bethlen Téri Színház ötven évig működött, mint mozi, ebből az ötletből kiindulva elindították Magyarország első táncfilm-klubját. Havi rendszerességgel, a hónapok utolsó keddjén várnak minden táncrajongót. A sort januárban Juhász Zsolt Derengő című koreográfiája nyitja, ezt követően Zsuráfszky Zoltán alkotásaiból és szerepeiből válogat, majd Novák Ferenc Passiója, Harangozó Gyula Térzenéje és Seregi László Fából faragott királyfija kerül vetítésre. A sorozatot májusban a Magyar Állami Népi Együttes, Rábai Miklós Ecseri lakodalmasa és az 1955-ös kínai turné – úti filmje zárja.

 

A Bethlen Kortárs Táncműhely – mely 16 évig a Közép-Európa Táncszínház otthona volt – 2012. január 1-től nem kap minisztériumi támogatást, így ebben a formában megszűnt. A Bethlen tér 3. alatti hely az 1929-ben alapított Bethlen Téri Színház újraélesztésével és új tartalommal való megtöltésével azonban kulturális helyszínként továbbél. Ma azonban egyre nehezebb csupán a kiszámíthatatlan pályázati pénzekre alapozni, terveiket nem fogják tudni megvalósítani egy társadalmi összefogásból származó támogatói rendszer nélkül, amely kölcsönösen előnyös, hosszú távú együttműködést jelent.

Támogatói rendszerük kidolgozásakor egyaránt gondoltak a szerényebb (akár már 5000 Ft) és a nagyobb magántámogatásokra, egyénekre vagy kisebb/nagyobb cégekre is. A támogatások összegének növekedésével a támogatóknak nyújtott kedvezmények, szolgáltatások is egyre bővültek. Részletes információ: www.bethlenszinhaz.hu/tamogatok/tamogatoi-kor/

 

2013. január 29-én beindul az élet a Bethlen Téri Színházban. A Bunker Táncfilm-Klubban a Duna Művészegyüttes 2004-es Derengő c. filmjét láthatjuk.

Rendező-koreográfus: Juhász Zsolt.

Szereplők: Maros Anna és a tánckar, zeneszerző: Kiss Ferenc, díszlet-jelmez: Túri Erzsébet, fény: Kovács "Jackie" József.

„A darab egy anya és hat lányának hétköznapjait mutatja meg. Az apa nélküli nehéz sorsú család számára csak az anya gondoskodása és szeretete jelenti a túlélés lehetőségét. Az összetartás erejével próbálja a lányokat olyan útra terelni, aminek értékei csak akkor világosodnak meg számukra, mikor ő már nincs köztük. A darab táncnyelvezete a magyar folklórból kiinduló, kortárs mozgásvilág. Zenei világa a magyar népzenét alkalmazza feldolgozott formában, melyet élőben ad elő a darab szerves részeként jelen lévő népzenészekből és komolyzenészekből álló vonósnégyes." (Juhász Zsolt)

 

Bethlen Téri Színház

Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

 

http://www.bethlenszinhaz.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.