2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egyre több helyen elérhető az érintésnélküli bankkártya Európában

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/67966"><img class="image image-preview" src="/files/images/erintesnelkuli.jpg" border="0" width="454" height="111" /></a></span>Újabb nyolc európai országban vezették be a MasterCard PayPass szolgáltatását, így a kontinensen már 26, világszerte pedig 48 országban, több mint 550 ezer elfogadóhelyen lehet PayPass-szal fizetni - közölte a nemzetközi kártyatársaság.

erintesnelkuliÚjabb nyolc európai országban vezették be a MasterCard PayPass szolgáltatását, így a kontinensen már 26, világszerte pedig 48 országban, több mint 550 ezer elfogadóhelyen lehet PayPass-szal fizetni – közölte a nemzetközi kártyatársaság.

erintesnelkuliÚjabb nyolc európai országban vezették be a MasterCard PayPass szolgáltatását, így a kontinensen már 26, világszerte pedig 48 országban, több mint 550 ezer elfogadóhelyen lehet PayPass-szal fizetni – közölte a nemzetközi kártyatársaság.

    Európában 2012 januárjától több mint felével nőtt a MasterCard PayPass vagy Maestro PayPass kártyák száma. Az érintésmentes technológiák tekintetében élen járó országokban,  például Lengyelországban, ma már minden második bankkártya PayPass-es, a MasterCard kártyákkal végrehajtott kis értékű, tehát 50 zloty (3500 forint) alatti vásárlások száma pedig évről évre 50 százalékkal növekszik.
    A PayPass elterjedtsége Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Törökországban, az Egyesült Királyságban, valamint Oroszországban és Svájcban is jelentős: ezek országok mindegyikében több mint egymillió MasterCard PayPass vagy Maestro PayPass kártyát bocsátottak ki eddig.
    A 2012. január elejétől december végéig tartó időszakban az elfogadóhelyek száma is közel megduplázódott Európában, ma már több mint 255 ezer üzletben lehet a MasterCard érintésmentes technológiájával fizetni. Olyan nagy forgalmat bonyolító kereskedők és szolgáltatók is PayPass elfogadóhelyekké váltak, mint a Marks & Spencer, az IKEA, a British Petrol energiavállalat (BP), vagy a londoni tömegközlekedés üzemeltetője, a Transport for London (TfL).
    Magyarországon 2009 óta elérhető a MasterCard PayPass szolgáltatása, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2012 júliusában kiadott jelentése szerint több mint 330 ezer érintés nélküli bankkártya van forgalomban, amelyeket mintegy 8300 kártyaelfogadó terminálnál használhatnak a kártyabirtokosok.
    A PayPass funkcióval ellátott bankkártyával gyorsan le lehet bonyolítani a fizetést, nincs ugyanis szükség arra, hogy a kártyát lehúzzák a terminálon, a tranzakció engedélyezéséhez elegendő a terminálhoz érinteni a kártyát. Ötezer forint alatti összegek esetében még a PIN kódra sincs szükség, az ötezer forint fölötti vásárlásoknál a szokásos módon meg kell adni a 4 jegyű kódot. A kártya a megszokott módon is használható.

Nem csak az Eurocard hanem a konkurens kártyatársaság a VISA is megjelent MAgyarországon az érintésnélküli kártyájával, ami természetesen törvényszerű. Mindkét kártya azonos infrastrukturán alapul, igy ha az egyiket valahol bevezetik és alkalmas rá az eszköz, akkor már csak az elfogadás csak banki szerződés kérdése.

Hazánkban a BKV év végén és a jövö évben felészerelndő jegyautomatái  a hírek szerint már alkalmasak lesznek az érintés nélküli kártyák fogadására is. A bankok az idei évtől újonnan már csak PayPass képes terminálokat helyeznek ki.

ebz \ guz \ gkp

MTI 2013. január 20., vasárnap 4:00/Saját info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.