2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben és benne igazi kuriózumok

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/67988"><img class="image image-preview" src="/files/images/f%20(3)_0.preview.jpg" border="0" width="459" height="282" /></a></span>India legismertebb tánca az egyik legjobb táncossal Budapesten, Polinézia elevenedik meg Százhalombattán és emberfeletti képességek tanúi lehetünk a DoQ műsorán.</p> <p><strong> </strong>

f%20(3) 0.previewIndia legismertebb tánca az egyik legjobb táncossal Budapesten, Polinézia elevenedik meg Százhalombattán és emberfeletti képességek tanúi lehetünk a DoQ műsorán.

 

f%20(3) 0.previewIndia legismertebb tánca az egyik legjobb táncossal Budapesten, Polinézia elevenedik meg Százhalombattán és emberfeletti képességek tanúi lehetünk a DoQ műsorán.

 

2013. január 26-án India egyik legjobb bharatanátjam táncosa látogat el Budapestre az indiai Köztársaság Napján.

P. Senthil Kumar (http://www.senthil.at/dance/index.html) egy kis faluban nőtt fel Tamil Naduban, ahonnan India legismertebb tánca, a bharatanátjam származik. Kalakshetrában, a Dél-Indiai tánc és zene oktatásának világhíres iskolájában szerzett diplomát. Táncos karrierje során számos tánccsoporttal és ezen keresztül számos ismert táncossal dolgozott együtt. A tradícionális bharatanátjam mellett az indiai néptáncban is otthon van, de kísérletező kedve a kortárs darabok alkotásában is megmutatkozik. 2007 óta Ausztriában él, ahol megalapította saját tánciskoláját.

Ha olvasóink nem ismerik ezt a táncot mindenképpen érdemes eljönniük, mert páratlan élményben lesz részük. Na de mi is az a bharatanátjam tánc? Somi Panni Indológus Tánc-művész Koreográfus megfogalmazásában „Az elmúlt pár évtizedben óriási utat tett meg ez a tánc. Lenézett, elfeledett indiai műfajból nemzetközileg is ismert és elismert táncstílus lett. Világszerte táncolják, Előadói egyrészt tartják a hagyományt, az eredeti technikát, másrészt használják drámai kifejező erejét más műfajok, sokszor modern darabok előadásához. A bharatanátjam technikája két részből tevődik össze: tiszta táncból és abhinajából. A tiszta tánc bonyolult lépéskombinációkra, virtuóz ritmusképleteket követő lábtechnikára éül. A lépéseket a szem, fej, kar, kézfej és a láb mozgatásának koordinációja hozza létre. Az abhinaja egy szinte bármi elmesélésére alkalmas mozgásrendszer: jelentéssel bíró kézjelekre, arcjátékra és a színészi játék egyéb elemeire épül."

Az előadás ingyenes!

P. Senthil Kumar (India) bharatanátjam táncelőadása

2013. január 26. 18:00

Indiai Kulturális Központ

1025 Budapest, Búzavirág u. 14.

http://www.indianembassy.hu/

 

Emberfeletti képességek nyomában a DoQ műsora.

Mindig légy önmagad, kivéve, ha lehetsz szuperhős is! Talán többen eljátszottunk már a gondolattal, hogy ha tehetnénk, milyen szuperképességet választanánk magunknak. Hazai hírességeink közül például Qka MC szívesen uralná az időt, Puskás Peti pedig roppant hasznosnak tartaná, ha beleláthatna a nők fejébe. A DoQ- n futó Stan Lee bemutatja: Szupermenek a valóságban című sorozatban olyan különleges emberekkel ismerkedhetünk meg, akik nemcsak vágynak a szuperhősök képességeire, de birtokolják is azokat.

Szuperhősök nemcsak a képregényekben léteznek. Ezt igyekszik bemutatni Stan Lee, akinek a nevéhez a Pókember, a Vasember, a Fantaszikus négyes és az X-men, kívülállók című sorozatok is köthetők. A legendás képregényíró a világ leghajlékonyabb embereként híressé vált Daniel Browning Smith-el társult, hogy körbeutazva a földet valóságos szuperhősöket kutassanak fel.

„Amíg bébiszitterkedtem, arra jöttem rá, hogy semmi se motiválja jobban a gyerekeket a rendes viselkedésre, mint az, ha szuperhőst hozok fel példának. Én mindig Pókembert emlegettem, és a kissrácra három hónap után rá sem lehetett ismerni – kezdte viccelődve Puskás Peti. –  Személyes kedvencem pedig Batman, pont azért, amiért sokan nem szeretik: nincs szuperképessége, mégis sikeresen szembeszáll a gonosszal. Olyan igazi nemes lovag" mesélte Peti, aki maga is szívesen birtokolna szuperképességeket, például örülne, ha olyan gyorsan futhatna mint Flash, de azt is szívesen venné, ha a Mel Gibson-filmhez hasonlóan ő is hallhatná a nők gondolatait.

A DoQ sorozatának főszereplői olyan emberek, akik ritka genetikai jellemvonásukat formálták szupererővé. Ilyen például a halálos áramütést túlélő indiai elektromos ember, a gondolatával tárgyakat mozgató férfi, vagy a Hulkhoz hasonló, telefonkönyveket puszta kézzel széttépő úriember is.

Hulk képességei az Animal Cannibals rímfaragójának, Qka MCnek is imponálnak.

„Melyik kissrác mondana nemet arra, ha egy csapásra ő lehetne a legnagyobb, legerősebb és legzöldebb? A környezettudatosság mindig is fontos volt számomra! – kezdte nevetve Qka, utalva Hulk karakterére. – A másik nagy kedvencem a Tűzember volt gyerekkoromban, már csak azért is, mert a haverjaim közül mindenki Pókemberért vagy Superman-ért rajongott" tudtuk meg Qka MC-től, aki ha tehetné, az időt uralná. –  Segítenék az embereknek, utazgatnék, és megállítanám az időt, ha valami nagyon jó történik, hogy a pillanatnak élhessek. Én lennék a lusták szuperhőse: Lustaman!" – tette hozzá.

S, hogy a sztárokhoz hasonlóan tényleg csak álmodozhatunk-e emberfeletti képességekről, vagy a valóságban igenis léteznek szuperhősök, kiderül a DoQ sorozatából.

Stan Lee bemutatja: Szupermenek a valóságban.

Minden csütörtökön 20 órától.

http://doq.hu/

 

Üzenet a távoli szigetvilágból a „Matrica" Múzeumban, Százhalombattán.

2013. január 25-én (pénteken) 16 órakor nyílik „Üzenet a távoli szigetvilágból" címmel Alfred Falchetto Teururai faragóművész kiállítása a százhalombattai „Matrica" Múzeumban. A 25 éves születésnapját ünneplő Múzeum idei első kiállításával kapcsolódik a Magyar Kultúra Napjához.  A vendégeket köszönti: Vicze Magdolna PhD, a „Matrica" Múzeum igazgatója. A kiállítást Dr. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója, geográfus nyitja meg. A kiállítás rendezője: Antoni Judit régész, néprajzkutató.

A tárlat fotókon és tárgyakon keresztül mutatja be Polinézia különleges világát. A fotókon megelevenedik Polinézia természetvilága, kultúrája és felvillan a négyévenként megrendezésre kerülő Összpolinéz Fesztivál hangulata is. A fából, csontból, bambuszból készült tárgyak  a polinéz kultúra hétköznapjaihoz és ünnepnapjaihoz kapcsolódnak.

A művészről írja Antoni Judit régész, néprajzkutató:

„Alfred Falchetto Teururai 1973-ban született a Francia-Polinéziához tartozó Marquesas-szigetcsoport legnagyobb szigetén, Nuku Hiván, Taiohae faluban. Édesapja francia, akit szülei a közelgő háború elől menekülve testvéreivel együtt ötéves korában, 1936-ban vittek magukkal Tahitire, majd Nuku Hivára egy jobb és békésebb élet reményében. Édesanyja, Marie Teururai polinéz, a Tahitin egykor uralkodó család egyik leszármazottja. Alfred életét ez a kettős eredet határozza meg: francia, de Polinéziában felnőtt apjától és az apai ágtól örökölte az „ezermester"-hez illő ügyességet és a méhészethez való különleges érzékét, a polinéz ősöktől pedig a természet, az állatok és növények, de főleg a tenger szeretetét, a polinéz kultúra megismerése iránti vágyát és a művészetek szinte minden formájában megnyilvánuló tehetségét.

E tehetség, néhány tanúbizonyságát ezen kiállításon is láthatja a közönség. Alfred Falchetto Teururai képessége csak 1994-95-ben bukkant felszínre. Amikor felfedeztem e rejtett kincset, képességei kibontakoztatására buzdítottam a művészt, majd később, életében társaként, együtt dolgozva megteremtettük erre a lehetőséget is.

Alfred, amikor 1994 novemberében megérkeztem Nuku Hivára, már hónapok óta a Taiohae közelében lévő, erdővel borított történeti lelőhelyen dolgozott francia régészkollegám segédjeként. A régészet iránti érdeklődése nyilvánvaló volt, – a néprajzot „élte" – rajzkészségére pedig a munka közben derült fény. A következő években Svájcban tanulmányozhatta több múzeum régi, marquesasi gyűjteményének darabjait: ekkor vetették fel a helyi szakemberek, hogy próbálkozzon meg a faragással is. Megpróbálta, sikerült. Így kezdődött…

Tárgyainak nyersanyagát a természet adja: fa, kókuszdió, csont, növényi magvak, rostok. Kedvelt témái a marquesasi hitvilág szereplői, elsősorban az ősöket, isteneket megjelenítő „tiki", illetve a sziget mindennapjaihoz szükséges eszközök, ékszerek sokasága. A polinéz kultúra más tájaira, így a Húsvét-szigetre tett látogatása tükröződik az ottani ihletésű szobrokban, csontékszerekben.

Faragványait a szokásos faragószerszámokkal készíti és apró késekkel, vésőkkel, reszelőkkel munkálja meg: a gépek használata a minimális mértékre szorítkozik.

Több mint tíz éve él folyamatosan Magyarországon, foglalkozása régésztechnikus és rajzoló. Itthon a hazájában ismeretlen kerámiakészítést is elsajátította és a fotózás szenvedélye is itt alakult ki."   

Az egzotikus világot bemutató kiállítás közelebb hozza a különleges Polinézia csodálatos kincseit. A kiállítás április 21-ig látogatható!

„Matrica" Múzeum

Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3.

www.matricamuzeum.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.