2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyarok gyógykezelése külföldön -külföldieké Magyarországon mennyibe kerül?

3 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/66113"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image12_54.jpg" border="0" width="214" height="204" /></a></span>Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az Magyar Távirati Iroda (MTI) megkeresésére szerdán azt közölte, hogy tételes nyilvántartás van a külföldi betegek magyarországi kezeléséről. Ezzel kapcsolatban az Állami Számvevőszék az alábbi közleményt teszi.

image12 54Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az Magyar Távirati Iroda (MTI) megkeresésére szerdán azt közölte, hogy tételes nyilvántartás van a külföldi betegek magyarországi kezeléséről. Ezzel kapcsolatban az Állami Számvevőszék az alábbi közleményt teszi.

image12 54Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az Magyar Távirati Iroda (MTI) megkeresésére szerdán azt közölte, hogy tételes nyilvántartás van a külföldi betegek magyarországi kezeléséről. Ezzel kapcsolatban az Állami Számvevőszék az alábbi közleményt teszi.

Az Állami Számvevőszék a 2012. évi központi költségvetés végrehajtásának ellenőrzése során az Egészségbiztosítási Alap belső kontrolljainak értékelésekor megállapította, hogy a nemzetközi elszámolásokból eredő külföldi követelések esetében az analitikus nyilvántartás nem volt naprakész, a jóváírások feldolgozása és a megfelelő számlákhoz rendelése nem volt teljes körű. 

Nem működött folyamatos belső kontroll, amely biztosította volna a külföldi biztosítottak magyarországi ellátása miatt kifizetett összegek továbbszámlázását a külföldi összekötő szerveknek. A rendszer kontrolljaira és szabályozási hiányosságokra visszavezethetően 30855 esetben nem tudták beazonosítani a külföldi biztosítókat a pontatlan vagy hiányzó azonosító számok miatt, ezért nem tudták kiállítani a számlákat.  

A külföldi összekötő szervekkel szemben fennálló követeléseket nem leltározták a leltározási szabályzatban előírt módon és időben, a 2012. év végi követelésállományról (4,8 milliárd forint) a külföldi partner összekötő szervekkel az egyeztetés nem történt meg, ami ellentétes a hatályos jogszabályokkal (Áhsz.) és az OEP belső szabályzatainak előírásaival is. 

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a jelentéstervezethez megküldött észrevételében azt írta, hogy „az Egészségbiztosítási Alap tekintetében a nemzetközi elszámolásokból eredő külföldi követelések esetében célszerűnek tartjuk a közösségi jogforrásokban előírtak figyelembevételét a hatályos jogszabályok (Áhsz.) harmonizálásával, illetve kiegészítésével a nemzetközi elszámolások speciális helyzetével." 

Az OEP észrevételét az Állami Számvevőszék nem fogadta el, mivel a nemzetközi elszámolásokból eredő külföldi követelésekre vonatkozó közösségi jogforrások nem az egyes tagállamok összekötő szervei között fennálló követelések és tartozások egyeztetésének rendjét szabályozzák, hanem az egyeztetés után kialakult adós-hitelezői pozíciók kimutatását írják elő aszerint, hogy benyújtott, rendezett vagy vitatott követelésről van-e szó, továbbá ezen beszámoló elkészítésének határidejéről, beküldéséről, annak bizottság általi elfogadásáról rendelkeznek.   

Indoklásában az Állami Számvevőszék közölte, hogy az uniós szabályozás nem ütközik a hatályos magyar szabályozással, sőt az uniós szabályozásnak az OEP akkor tud megfelelni, ha a követelések és kötelezettségek egyeztetését előzetesen elvégezte. Ezért az ÁSZ nem tudta elfogadni, hogy a követelések leltározása a zárszámadásig nem készült el. 

Mivel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a számvevőszéki ellenőrzés tételes és tényszerű megállapításait sem a jelentéshez csatolt észrevételében, sem pedig az MTI-nek megküldött tájékoztatójában nem cáfolta érdemben, ezért az Állami Számvevőszék a fenti megállapításait továbbra is fenntartja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.