2024.július.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Herendi porcelán Kisújszálláson

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78735"><img class="image image-_original" src="/files/images/p%20(1)_2.JPG" border="0" width="478" height="296" /></a></span>A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. kulturális misszióját ebben az évben is folytatva, elkezdte idei kiállítás-sorozatát, melynek első állomásaként Kisújszálláson, a Városháza dísztermében nyílt Herendi Porcelánkiállítás.</p> <p> 

p%20(1) 2A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. kulturális misszióját ebben az évben is folytatva, elkezdte idei kiállítás-sorozatát, melynek első állomásaként Kisújszálláson, a Városháza dísztermében nyílt Herendi Porcelánkiállítás.

 

p%20(1) 2A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. kulturális misszióját ebben az évben is folytatva, elkezdte idei kiállítás-sorozatát, melynek első állomásaként Kisújszálláson, a Városháza dísztermében nyílt Herendi Porcelánkiállítás.

 

A tárlat ízelítőt nyújt Herend sokszínű termékpalettájából, érdekességekkel, bravúrdarabokkal a tradíció és innováció jegyében. Kiemelt tétele egy hat személyes étkészlettel pazarul megterített asztal.

 p%20(2) 2.thumbnail

A hatalmas érdeklődés mellett zajlott megnyitón a vendégeket Kecze István polgármester köszöntötte, aki méltatta a Herendi porcelánokat, s személyesen köszönte meg a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójának, illetve a kiállítás szervezőjének a kiállítás létrejöttét.

Dr. Simon Attila, a manufaktúra vezérigazgatója köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy egy-egy porcelántárgyba mennyi titok, tudás van belezárva, s röviden vázolta a manufaktúra működését és misszióját is.

A kiállítás rangját jól mutatja, hogy a tárlat védnöke, s egyben a kiállítás megnyitó személye dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter volt, aki beszédében Herend Hungarikum voltát, s jelentőségét a magyar ipartörténetben emelte ki. A megnyitón közreműködtek a Baptista Alapfokú Művészeti Iskola tanárai, s Herendi porcelánfestő bemutató is színesítette a megnyitót óriási érdeklődés mellett.

 p%20(3) 1.thumbnail

Az ünnepélyes megnyitó előtt Dr. Simon Attila az alábbiakat mondta a kiállítás kapcsán portálunk, s Olvasóink számára:

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. egy kulturális közösség is – amellett, hogy gazdasági társaságként működő vállalkozás – ezért okszerűen következik, hogy kulturális missziójuk jegyében folyamatosan feladatuknak tekintik a magyarországi porcelánművészeti értékek ápolását, megőrzését és átörökítését. Ebből a gondolatiságból kiindulva tartanak fenn egy saját múzeumot Herenden, és egy saját szakképző-iskolát, amely arra törekszik, hogy ezt a rendkívül különleges szakmát a jövő generációk számára átörökítse. Természetesen ennek a kulturális missziónak az is része, hogy rendszeresen tartanak Herenden kívül is művészeti kiállításokat, idehaza és külföldön egyaránt. A közelmúltat említve, néhány évvel ezelőtt Szentpétervárott, 2008-ban Genfben, 2009-ben Moszkvában a Kremlben, aminek rangját és méltóságát mutatja, hogy soha egyetlen más porcelánmárkának sem sikerült kiállítóként bejutni a Kreml falai közé. Nemcsak a külföldi kiállítótermeket járják, hanem a magyarországi helyeket is, hogy vigyék szerte-szét a porcelán hordozta értékeket és mutassák meg a nagyközönségnek – adott esetben Herendtől távolabb – az ország különböző területein. A 2014-es kiállítás sorozat egyik helyszíne jelenleg Kisújszállás. A Herendi Porcelánmanufaktúra hatalmas termékválasztékkal rendelkezik – 64 millió különböző termékük van – amely 16 ezer különböző fehér forma és 4 ezer különböző festett mintának a szorzataként áll elő. Tudják, hogy minden formára nem lehet minden mintát ráfesteni, de jól mutatja azt a hatalmas termékválasztékot, amellyel Herend rendelkezik. Miután nagyon sok termékük létezik, ezért bármilyen tematikus tárlatot, bármilyen témához hozzá illő porcelán anyagot tudnak a közel két évszázados múltjukból kiállítani. Folyamatosan próbálják a helyi adottsághoz igazítani a bemutatókat, s ahol külön helyi tematika kérés nincs, ott a manufaktúra két évszázados múltját mutatják be, a Stingl Vince féle kezdetektől, 1826-tól egészen a jelen termékfejlesztési darabokig. Kisújszálláson a manufaktúra keresztmetszete került bemutatásra a tradicionális mintáktól egészen az innovatív legújabb termékekig, átfogó képe nyújtva azoknak a látogatóknak, akik megtekintik ezt a kiállítást. A sorozat folytatódik tovább az országban is, ha a külföldi helyszíneket nézzük, akkor legközelebb március 24-én Bécsben mutatkozik be a herendi porcelán az Augarten Porcelánmúzeumban, melynek rangját mutatja, hogy Magyarország ausztriai nagykövete nyitja meg. Idén még Hohenbergben lesz bemutató, de több külföldi helyszín is előkészítés alatt van az év második felére. Hazánkban legközelebb április elején, Budapesten a Fűvészkertben mutatkoznak be. Igazi kuriózumként szándékosan a cseresznyefa virágzás idejére időzítették az eseményt, és külön öröm és megtiszteltetés, hogy a kiállítás fővédnöke és megnyitója Japán magyarországi nagykövete.

 p%20(4) 1.thumbnail

Uralkodók, filmcsillagok, sportolók, üzletemberek és titulus nélküli, kifinomult ízlésű gyűjtők otthonainak, irodáinak állandó dísze a Herendi porcelán.

Egy Herendi porcelán sosem csupán használati tárgy, minden esetben egyedi, szemet gyönyörködtető műalkotás is. Erről bizonyosodhat meg a Herendi Porcelánmanufaktúra legújabb formáiban és mintáiban – jelenleg Kisújszálláson a Városháza dísztemében.

 

A közel 300 Herendi porcelántárgy április 2-ig tekinthető meg Kisújszálláson.

 

http://herend.com/hu/

http://www.kisujszallas.hu/index.php?maintype=kisuji

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.