2022.augusztus.18. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Uniós Fejlesztések nyílt napja

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78733"><img class="image image-_original" src="/files/images/d%C3%A9l%20(1).jpg" border="0" width="464" height="513" /></a></span>Harmadik alkalommal vehettek részt az érdeklődők a 2013-ban útnak indult Uniós Fejlesztések nyílt napja című programsorozaton, melynek keretében az európai uniós támogatásból megvalósult több tízezer fejlesztés közül a legizgalmasabbak kulisszatitkaiba tekinthettek be. </p> <p> 

d%c3%a9l%20(1)Harmadik alkalommal vehettek részt az érdeklődők a 2013-ban útnak indult Uniós Fejlesztések nyílt napja című programsorozaton, melynek keretében az európai uniós támogatásból megvalósult több tízezer fejlesztés közül a legizgalmasabbak kulisszatitkaiba tekinthettek be.

 

d%c3%a9l%20(1)Harmadik alkalommal vehettek részt az érdeklődők a 2013-ban útnak indult Uniós Fejlesztések nyílt napja című programsorozaton, melynek keretében az európai uniós támogatásból megvalósult több tízezer fejlesztés közül a legizgalmasabbak kulisszatitkaiba tekinthettek be.

 

A nagy érdeklődésre való tekintettel március négy hétvégéjén országszerte több mint 50 helyszínen várták és várják színes programokkal a látogatókat.

A rendezvénysorozatot 2014. március 22-én a Dél-dunántúli régió folytatta.

A hét régióban számos más érdekes helyszín is megnyitotta kapuit a látogatók előtt. Egyes programokra a szervezők a helyszínek korlátozott befogadóképessége miatt előzetes regisztrációhoz kötötték a programokon való részvételt.

 

És hogy miket lehetett megtekinteni?

Nos, nézzük sorjában a Dél-dunántúli régió helyszíneit:

 

Zsolnay Kulturális Negyed

Az egykori gyártelep helyén kialakított Zsolnay Kulturális Negyed, Kelet-közép Európa legnagyobb ipari műemlék együttese. Az uniós támogatás lehetővé tette a Zsolnay gyár leromlott állapotú és zömében termelésből kivont, raktározásra használt, illetve hasznosítatlan műemlék épületeinek felújítását, a gyárépületek megmentését, a terek életre keltését, és a különféle kulturális, közművelődési, oktatási feladatok ide telepítésével, a városlakók és turisták érdeklődésére egyaránt számot tartó pezsgő kulturális negyed és rekreációs terület létrehozását.

www.zsn.hu

 

Bikali élménybirtok

Az egész évben látogatható Élménybirtok Magyarország első tematikus élményparkja egyedülálló módon idézi fel és kelti életre a középkori Magyarországot. Mesterek, színészek, harcedzett lovasok és íjászok, gyakorlott madarászok közreműködtek a látogatók szórakoztatásában. Az Élménybirtok fallal körbevett, a látogatókat 4 kapun keresztül utcáira engedő óvárosa különleges hely, ahol valósággal megelevenedik a történelem. Az autentikus épületek között kanyargó utcák élmények sorát rejtik, egymást érik a középkori iparosok műhelyei, a fogadó ínycsiklandó ételekkel várja vendégeit, az apródképző pedig a korabeli lovagi és persze apródi életbe enged betekintést, miközben az érdeklődő akár maga is középkori harcossá válhat egy kis időre. A hatalmas főtér, a lovagi küzdőtér és a lovas istálló mind olyan hely, ahol fiatal és idősebb egyaránt rácsodálkozhat a középkor küzdelmes, ugyanakkor rendkívül kalandos oldalára, s ezzel együtt testközelből ismerheti meg a korabeli katonák életét.

www.elmenybirtok.hu

 

Fonyódi várhegy, kilátó

A fonyódi Várhegyen 2011. évben új, négyszintes, faszerkezetű kilátó épült körpanorámás kilátással a Balatonra illetve a Nagy-Berek élővilágára. A kilátóhoz felvezető utak mentén kialakított tanösvény hozzájárul a balatoni élővilág megfigyeléséhez, környezeti és kulturális ismeretek bővítéséhez. A kilátó és környezete kialakítása során törekedtek a komplex akadálymentesítésre, így a kilátóépítmény elérhető a fogyatékkal élők számára is.

http://www.fonyod.hu/

 

Mohácsi emlékhely és busó udvar

A projekttel Mohács történelmi belváros rehabilitációjának III. szakasza valósult meg, a települési központ egy hangsúlyos részének fizikai megújítása idegenforgalmi központ kialakításával, új épületek építésével, illetve meglévő, jó állagú épület átalakításával. A létesítmény – az UNESCO által magyar népszokásként ez idáig egyedüliként a világ Szellemi Kulturális Örökségei közé felvett – busójárást, mint a város meghatározó idegenforgalmi attrakcióját helyezi tematikájának középpontjába.

http://www.mohacs.hu/hu/info/busojaras/busoudvar.html

 

Katica-tanya játszóház, Zselic

Európai uniós támogatással egy Közép-Európában egyedülálló beltéri csúszdapark és játszóbirodalom jött létre. A 4 évszakos épületben 3 csúszda (4,6 és 7,5 m), két gyermek és egy felnőtt labirintus készült. Így a Katica Tanya szolgáltatásai egész évben elérhetőek és élvezhetőek az itt pihenésüket töltő vendégeknek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

www.katicatanya.hu

 

Pécsi kesztyű

Uniós támogatással megalakult a Pécsi Kesztyű Klaszter, megrendezésre került a Pécsi Kesztyű fesztivál, lehetőség nyílt nemzetközi kiállításokon való megjelenésre és újraindították a szakemberképzéseket.

http://kesztyuklaszter.hu

 

József Attila emlékház, Balatonszárszó

Az uniós támogatás segítségével az Emlékház épülete, környezete és a kiállítás is teljes felújításra került. Az új, látványos belső térszerkezet szellemi kozmosszá varázsolja az impozánsan tágas emlékezőhelyet. A térbe iktatott oszlopok, beugrók, pihenőszigetek révén részleteiben is megismerhetjük a költő tárgyi hagyatékát, az érzelmekre ható, ugyanakkor tényszerű, érdemi információkat és szenzációs dokumentumokat, eddig még nem publikált fotókat is felmutató tárlaton, amely egyedi a maga nemében. Az interaktív elemek minden korosztály számára szórakoztató és tartalmas időtöltést tesznek lehetővé.

A nyít nap során a belépés ingyenes, amennyiben szervezett csoport szeretné megtekinteni a tárlatot és tárlatvezetést is igényelnek, kérjük, hogy telefonon egyeztessék előzetesen az időpontot.

www.balatonszarszo.hu

 

Siófoki víztorony

Uniós támogatással valósult meg a Víztorony teljes felújítása és átépítése. A Víztorony földszinti részén korábban is Tourinform iroda működött, mely az idelátogatók számára adott információt szálláslehetőségekről, a város és környékén megrendezésre kerülő eseményekről. A felújítási munkák során az iroda alapterülete jelentősen megnövekedett – az épületet körülölelő üvegfalú és üvegtetejű vendégtér jelentősen emeli a vendégkör kiszolgálásának és tájékoztatásának színvonalát. A Siófok nevezetességének is tartott toronyban két panorámalift szállítja a látogatókat. A toronyban kávézó és egy interaktív tér kap helyet, amelynek külső része folyamatosan forog, ezáltal a vendégek egy helyben ülve élvezhetik a város körpanorámáját. Mind az épület körüli rámpák, mind a liftek kialakítása alkalmas arra, hogy a mozgásukban korlátozott látogatók is feljuthassanak a toronyba és élvezhessék a kilátást.

A nyílt nap programjában lehetőség nyílt a teljes balatoni panoráma megtekintésére a 45 méter magas építmény 360 fokban körbejárható nyitott kilátójából, ahova az érdeklődők panorámalifttel juthattak fel.

www.viztorony.com

 

Tamási Gyógyfürdő

A Tamási Strandfürdő és Ability fürdő 2011. szeptember 3-án nyitotta meg kapuit a vendégek előtt. A fedett fürdő akadálymentes közlekedést biztosít mozgássérült és fogyatékkal élőknek.

www.tamasifurdo.hu

 

Siklósi Vár

Az uniós támogatás segítségével a Siklósi vár részleges rekonstrukciója és Látogatóközpont építése valósult meg. Siklós Város Önkormányzata a projekt keretében a siklósi vár látogatási útvonalait fejlesztette. A beruházás részeként sor került a Barbakán, a felhajtóhíd, a Kanizsai Dorottya kert és a várkápolna belső tereinek rekonstrukciójára, továbbá a jelenlegi parkoló helyén egy XXI. századi igényeknek megfelelő látogatóközpont kialakítására.

www.siklosivar.hu

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.