2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Amerikai tudósok kimondták: az USA nem demokrácia! (akkor hogyan s kér számon másokat,)

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/79510"><img class="image image-preview" src="/files/images/usa_3.preview.jpg" border="0" width="452" height="640" /></a></span>Ilyen sem fordult még elő. A Princeton University két kutatója <strong>Martin Gilens és Benjamin I. Page </strong>tanulmányában ami most jelent meg megállapította az USA nem demokrácia. Bár rendelkezik annak külsődleges jegyeivel, de az emberek befolyása az amerikai politikára és saját sorsukra nulla. <p> 

usa 3.previewIlyen sem fordult még elő. A Princeton University két kutatója Martin Gilens és Benjamin I. Page tanulmányában ami most jelent meg megállapította az USA nem demokrácia. Bár rendelkezik annak külsődleges jegyeivel, de az emberek befolyása az amerikai politikára és saját sorsukra nulla.

 

usa 3.previewIlyen sem fordult még elő. A Princeton University két kutatója Martin Gilens és Benjamin I. Page tanulmányában ami most jelent meg megállapította az USA nem demokrácia. Bár rendelkezik annak külsődleges jegyeivel, de az emberek befolyása az amerikai politikára és saját sorsukra nulla.

 

Az államszervezet ugyan tart választásokat, de az elektori rendszer garantáltan kiszűri azokat a hatásokat, amelyek segítségével a választók ténylegesen befolyásolhatnák sorsukat. Eképpen érvelnek: „Annak ellenére, hogy korábbi tanulmányokban látszólag alapos érveket hoztak fel a többségi demokrácia létezése mellett, a mi vizsgálataink szerint az amerikai közvéleménynek meglehetősen csekély befolyása van a kormányzat politikájára. Az amerikaiak a demokratikus rendszer számos kellékével rendelkeznek, így például rendszeresen vannak választások, létezik véleményszabadság, társulási szabadság." … „míg a gazdasági eliteknek és szervezett érdekcsoportoknak jelentős befolyásuk van a politikai folyamatokra, addig az átlagos amerikaiaknak a politikára gyakorolt hatása statisztikailag alig mérhető, lényegében a nullával egyenlő"

 

A következtetések az amerikai tudományos kutatások történetében is újak: A kutatók maguk is hangsúlyozzák, hogy az alapos tudományos vizsgálatokra épülő tanulmányuk úttörő a maga nemében. A következtetés pedig sajnos egyértelmű: az USA politikai rendszere ma már nem nevezhető demokráciának, de még csak a demokrácia és az oligarchia egyfajta keverékének sem. Az Egyesült Államokat egyértelműen egy oligarchikus berendezkedés uralja.

 

Mindez azt jelenti, hogy egyes csoportok tartják kézben az USA vezetését és érvényesítik hatalmi szempontjaikat. Elég csak a FED paradoxonára gondolni: Az egyetlen olyan jegybank, amely felett a felügyeletet egy magán tulajdonosi csoport uralja a saját rdeiekinek megfelelően.

 

Az már csak hab a tortán a tanulmányban lefektetett jelenségek hogyan érhetőek tetten az Európai Unió (Európai Egyesült Államok) szervezetében és működési folyamataiban.

 

A tanulmány letölthető az eredeti linkről, ha esetleg onnan kicenzúrázták volna akkor a cikk végén lévő másik linkről. Mindenképpen érdemes elolvasni mielőtt mondanánk: Példaképünk a nagy Amerikaaaa!

 

Amerikai ismertetések és kritika a tanulmányról: https://www.commondreams.org/view/2014/04/14

http://www.washingtonpost.com/blogs/monkey-cage/wp/2014/04/08/rich-people-rule/

 

A BBC cikke:

http://www.bbc.com/news/blogs-echochambers-27074746

 

A tanulmány eredeti linkje:

http://www.princeton.edu/~mgilens/Gilens%20homepage%20materials/Gilens%20and%20Page/Gilens%20and%20Page%202014-Testing%20Theories%203-7-14.pdf

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.