2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Automata szakács

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79504"><img class="image image-preview" src="/files/images/Ration-1.jpg" border="0" width="464" height="288" /></a></span> Lehet ugyanabban a sütőben, egyazon időpontban halat, húst, krumplit és süteményt sütni, zöldséget párolni? Bizonyára nem - gondolnánk, de tévedünk. Ez ma már lehetséges, és meg is teszik.

Lehet ugyanabban a sütőben, egyazon időpontban halat, húst, krumplit és süteményt sütni, zöldséget párolni? Bizonyára nem – gondolnánk, de tévedünk. Ez ma már lehetséges, és meg is teszik.

Lehet ugyanabban a sütőben, egyazon időpontban halat, húst, krumplit és süteményt sütni, zöldséget párolni? Bizonyára nem – gondolnánk, de tévedünk. Ez ma már lehetséges, és meg is teszik.

Ha valakit megkérdezünk, mi a hasonlóság a Karácsony és a Húsvét között, legtöbben először a vallási kapcsolatról beszélnének. Ám, ha a megkérdezettek között háziasszony is van, ők valószínűleg megemlítenék: az ünnepek előtti napok az igen csak fárasztó sütés-főzés jegyében telnek. Azok pedig, akik az ünnep idején étterembe mennek, talán szánják is egy kicsit a szakácsokat, hiszen nekik olyankor megsokszorozódik a munkájuk. Szekeres Tibor, a Rational magyarországi értékesítési igazgatója szerint ez ma már a múlt. Némi túlzással akár azt is mondhatnánk: minél többféle ételre van szükség, annál egyszerűbb az elkészítésük.

A Rational céget 1973-ban alapították, sütő-főző készülékek gyártására. Semmi más konyhai berendezéssel nem foglakoznak már negyven éve – csak ezzel az eggyel. A cég filozófiája, hogy nem elvenni, hanem segíteni szeretné a szakácsok munkáját, hiszen, ha ezeket a gépeket használják, marad idejük olyanokra is, amire eddig nem volt. Az első „kombi pároló" 1976-ban jött létre. Ehhez képest viszonylag későn, 2004-ben jelent meg a piacon a „SelfCookingCenter" a mai automata készülékek ősatyja. A használatával már nem kell arra figyelni, hogyan készül el az étel, mert a készülék mindent megcsinál magától és ellenőriz is. A szakácsnak csak annyi a dolga, hogy kiválasztja azt, amit el szeretne készíteni és azt is, hogy milyen legyen. A többit elvégzi a gép.

Ha például csirkét akarunk sütni, az érintést érzékelő LCD vezérlőn meg kell adni, hogy a hús csirke. Ha elkészült, milyen árnyalatú legyen a színe kívül, és mennyire legyen átsütve. A gép felismeri a behelyezett mennyiséget, méretet és még a hús minőségét is. Ez utóbbi azért fontos, mert az alapanyag mindig más, attól függően, hol, kitől vettük. Bármennyire is meglepő, legújabb típusuk a „Whitefficiency" tud még ennél többet is. A sütőtérbe, az egymás fölé behelyezett tálcákra egyenként, több, különféle sütni-főznivalót helyezhetünk, a főtt illetve párolt húsoktól a sülteken át a szaftos frissensültekig. Ugyanekkor más tálcákon a köretek, megint máson a sütemények is a gépbe kerülhetnek, mert hattól egészen negyven tálcáig terjed az egyes típusok befogadó képessége. Ez már önmagában jelentős energia-, víz- és helymegtakarítással jár, de az sem utolsó szempont, hogy a hús és a köret egyszerre készül el, teljesen mindegy, hogy az burgonya, rizs vagy tészta lenne. A húsok sütési, a zöldségek főzési vesztesége kisebb és olajból is sokkal kevesebb fogy.

A teljes automatizáltság következtében az étel minősége mindig azonos – kifogástalan – marad. Az indítást követően nincs szükség ellenőrzésre, beavatkozásra. A munkák felügyelet nélkül, akár éjszaka is elvégeztethetők. A program több mint ötven nyelven ért és igazodik ahhoz az országhoz, amelyiknek a nyelvét használja a szakács! Az ilyesmit ugyan fölösleges bonyolításnak gondolhatnánk, de nem így van. Magyarországon például mintegy tíz fokkal melegebb térben sütik a csirkét, mint Franciaországban. A sütemények esetében, legyen az édes vagy sós, a program – a világon először – magában foglalja a kelesztési fázist is. A gép – ha elvégezte a munkát – automatikusan tisztítja, baktériummentesíti és vízkőteleníti önmagát. Előzetes vízlágyításra nincs szükség. A megtakarítások legnagyobb része – mindezeken túlmenően – a munkabéreknél jelentkezik, mert a konyhában dolgozók lényegesen kevesebb túlórára kényszerülnek. Az egésszel csak egy baj van: a gép most még csak az éttermi konyháknak megfelelő méretekben kapható. Milyen jó lenne, ha elkészülne a kislakások konyhájába felszerelhető változat – ráadásul megfizethető áron!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.