2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Bolgár polgár

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79718"><img class="image image-preview" src="/files/images/bolgar.jpg" border="0" width="204" height="200" /></a></span> Két nemzet irodalmi életének kiemelkedő személyiségét legújabb könyvének kiadásával köszöntötték a Bolgár Kulturális Központban. Az író, költő, kultúrpolitikus Toso Doncsev, hetven éves.

bolgar Két nemzet irodalmi életének kiemelkedő személyiségét legújabb könyvének kiadásával köszöntötték a Bolgár Kulturális Központban. Az író, költő, kultúrpolitikus Toso Doncsev, hetven éves.

bolgar Két nemzet irodalmi életének kiemelkedő személyiségét legújabb könyvének kiadásával köszöntötték a Bolgár Kulturális Központban. Az író, költő, kultúrpolitikus Toso Doncsev, hetven éves.

herczku.thumbnail Az ünneplő közönséget először Herczku Ágnes és Nikola Parov üdvözölte, bolgár népdalokat adtak elő avatott tolmácsolásban. A Parov együttes vezetője bolgár származású zenész, minden alkalommal sikeres kísérletet tesz arra, hogy újabb és újabb formában dolgozza egybe a különböző népek zenéit. Itthon a nagy sikerű Naplegenda előadás zeneszerzőjeként mutatta meg nekünk egyedülálló muzikalitását és erről a születésnapi este vendégei is hamar meggyőződhettek. Előadásuk jól illeszkedett az író személyiségéhez és könyvének tartalmához is.

doncsev t.thumbnail Toso Doncsev – vagy ha úgy tetszik: Doncsev Toso életének első hetven évében volt budapesti bölcsészhallgató, a Bolgár Tudományos Akadémia aspiránsa, meghatározó kultúrpolitikus, a Haemus című folyóirat alapító szerkesztője, a Nemzeti Etnikai Kisebbségek Kerekasztal elnöke, korábban a Magyarországi Bolgárok Egyesülete székházának igazgatójaként volt Magyarországon a bolgár kultúra szószólója. 2011. május 1. óta pedig a szófiai Magyar Kulturális Intézet igazgatójaként vált Bulgáriában a magyar kultúra első számú terjesztőjévé.

szondi.thumbnailA Cédrus Művészeti Alapítvány, és a Napkút Kiadó közös gondozásában éppen a jeles alkalomra időzítve látott napvilágot az „Egy bolgár vallomásai" című remekbe szabott könyv, érett versekkel, kiváló elbeszélésekkel, kisregényekkel, önéletrajzi ihletésű, történelmi esszékkel, olvasmányosan szakszerű irodalmi, képzőművészeti, politológaiai tanulmányokkal, kritikákkal. A kiadó igazgatója, Szondi György szerint ez a könyv keretbe foglalja a szerző egész eddigi tevékenységét. Teljes munkássága, az alkotói, a kutatói, egyaránt benne van. Hallatlanul szellemesen találja meg a címet – Máraira utalva – és ez a szellemesség jellemzi az egész művet. Novelláiból őt magát is megismerhetjük.

doncsev.thumbnail A kezdetekre visszaemlékezve Toso Doncsev elmondta, bolgár anya, magyar apa gyermekeként született Budapesten, apja korábban a bulgáriai Draganovóban élt. A magyarországi bolgárok többsége erről, a 12. században alapított a településről származik. A kertészek és a költők falva, sok neves irodalmár hazája. Most kiadott könyvének címe két szempontból is érdekes. Bolgárul a vallomás és a gyónás szó azonos. Ez a könyv nem gyónás, nem a bűneit vallja meg, mégis egy fajta önfeltárulkozás. Márai Sándor, Egy polgár vallomásai című könyvét előfutárának, társának tekinti, mottója is Márai idézet: „A vágy, megmagyarázni a világot, (…) ez a mohó vágy átalakult szégyenérzetté. Már nem akarom megmagyarázni a világot, több okból. Először is, mert nem értem." Akik betöltötték a hetven évet, látják: ez a világ egyre inkább gyorsul és változik.

posa.thumbnailAz „Egy bolgár vallomásai" Doncsev Toso breviáriuma, olvasókönyve, mely szellemi iránytűként segít eligazodni egy minőségi szempontból megkerülhetetlen életműben – állapította meg a könyvről szólva Pósa Zoltán, József Attila-díjas író, irodalomtörténész. Találó a rímeltetés Márai Sándor Egy polgár vallomásai című 1934-ben, illetve 1935-ben megjelent kétkötetes önéletrajzi ihletésű autopszichográfia-regényére. Ahogy Márai vall szülővárosáról, Kassáról és a magyarsághoz, a magyar kultúrához, a trianoni országcsonkoláshoz fűződő stigmákról, a gyermekkor idilljéről, úgy kristályosodik ki Doncsev Toso breviáriumából három-négy műfaj tükörcsarnokában megsokszorozva a magyar-bolgár gyökereire egyaránt büszke alkotó ember arcképe. Kötetén vezérfonalként húzódik végig a Budapest-Szófia motívum, a jelen és a jövő állandó egybejátszatása. Doncsev Toso alapjában véve senkire sem hasonlít, eredeti mesélő őstehetség. Az író egy hivatalos és szegényesen nomád bolgár út során idézi meg a sokat szenvedett, velünk sokban rokon fátumú, sokak szerint vérrokon bolgár nemzet történelmét a török elnyomástól, a több rendbeli hamis és valódi felszabadulásokig. E látomás-sorozatra teszi föl a koronát bolgár nagyapjának öt bölcsessége az élet értelméről: a tiszta lelkiismeretről, az egészségről, az anyagi boldogulásról, a hivatásról és a családról.

 doncsev fed.preview

Doncsev Toso

Egy bolgár vallomásai

Napkút Kiadó 2014

Érdi Rózsa Nyomda

ISBN 978 963 263 397 8

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.