2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Május 8-án két különleges kiállítás nyílik Pécsett

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/80016"><img class="image image-_original" src="/files/images/pecs3%20(1).jpg" border="0" width="485" height="640" /></a></span>A Pécs Underground '80 kiállítás a pécsi underground színtér egykori szereplőinek izgalmas munkáit mutatja be. A kiállítás megnyitóján résztvevőket városnéző kisvonat viszi ki a Zsolnay Negyedbe. A Zsolnay Negyed m21-es Galériájában 19 órakor műsorral egybekötött megnyitóval veszi kezdetét a kelet- és közép-európai országok nemzeti és etnikai problémáit egyedien bemutató kortárs tárlat, a Privát Nacionalizmus.</p> <p> 

pecs3%20(1)A Pécs Underground '80 kiállítás a pécsi underground színtér egykori szereplőinek izgalmas munkáit mutatja be. A kiállítás megnyitóján résztvevőket városnéző kisvonat viszi ki a Zsolnay Negyedbe. A Zsolnay Negyed m21-es Galériájában 19 órakor műsorral egybekötött megnyitóval veszi kezdetét a kelet- és közép-európai országok nemzeti és etnikai problémáit egyedien bemutató kortárs tárlat, a Privát Nacionalizmus.

 

pecs3%20(1)A Pécs Underground '80 kiállítás a pécsi underground színtér egykori szereplőinek izgalmas munkáit mutatja be. A kiállítás megnyitóján résztvevőket városnéző kisvonat viszi ki a Zsolnay Negyedbe. A Zsolnay Negyed m21-es Galériájában 19 órakor műsorral egybekötött megnyitóval veszi kezdetét a kelet- és közép-európai országok nemzeti és etnikai problémáit egyedien bemutató kortárs tárlat, a Privát Nacionalizmus.

 

Emlékezés a pécsi underground nagyjaira – Pécs Underground '80. Egyedülálló jelenség a hazai kultúrtörténetben az 1970-es, 80-as években Pécsett kialakult alternatív művészeti miliő. A diktatúrával párhuzamosan létrejövő ellenzéki földalatti művészet szubkulturális mozgalommá vált.

 

Pécs fontos bázisa volt az underground, alternatív, neoavantgárd művészeti törekvéseknek, az itt gyakran szereplő fővárosi és külföldi művészek mellett pécsi zenekarok, illetve különböző irányzatok képviselői is teret kaptak. A Pécsi Galéria a nyolcvanas évek elejétől kiállításokkal, performance-okkal, zenei programokkal folyamatosan lehetőséget nyújtott a helyi alternatív törekvéseknek.

 

A Pécs Underground '80 című, május 8-11. között a Széchenyi téri Pécsi Galériában rendezett összművészeti akciónapokon részt vesznek az underground színtér egykori szereplői és egyben megemlékeznek a helyi alternatív művészeti törekvések több legendás alakjáról.

A kiállítás megnyitójára május 8-án 17 órakor kerül sor Wahorn András zenész, képzőművész, és Pinczehelyi Sándor képzőművész részvételével.

 

Program:

Május 08. csütörtök:

10.00   A kiállítás látogatható

15.30   Tárlatvezetés: a pécsi underground/ellenkultúra megjelenése /  Koszits Attila

            A meghívott sajtó és a közönség részére is nyilvános

17.00   Megnyitó: WAHORN András  zenész, képzőművész  és  Pinczehelyi Sándor 

            képzőművész

17.30   A Közös Réttől a Demokratikus Cirkuszig" – koncert a nyolcvanas évek pécsi

            alternatív formációiban résztvevő zenészekkel

18.00   Jazzrock '80" – koncert: Tarnai Acoustic Project

18.30   Millenniumi Földalatti Vasútvonal – koncert

 

Május 09. péntek:

10.00   A kiállítás látogatható

16.00   A PTE Kommunikációs Tanszékének underground kutatásának 

            bemutatása (online adat- és dokumentumbázis létrehozása) előadók: Havasréti József

            és Doboviczki Attila médiakutatók, moderátor: Koszits Attila

17.30   Öregek Otthona zenekar koncertje

18.30   "NOISE FLOWERS"  zenekar : WAHORN András szaxofonok, fuvola,

            zsebtrombita,elméleti okfejtések ,SŐRÉS Zsolt Ahad mélyhegedű, egyedi készítésű

            hangszerek, lo-fi szintetizátorok, áramkör- átalakított játékok, válogatott

            ütőhangszerek,hangszalagok, effektek ,stb.,Oli MAYNE / KŐ Zoltán vibrafon,analóg 

            szintetizátor, effektek stb.

19.30   Francia Ágy  koncert

 

Május 10. szombat:

10.00   A kiállítás látogatható

16.00   Beszélgetés az underground/alternatív kultúráról az akkori pécsi szereplőkkel

            moderátor: KOSZITS Attila

17.30   Fantomfreud zenekar koncertje

 

Május 11. vasárnap:

10.00   A kiállítás látogatható

17.00   "TAPASZTALT ECSETEK"

A zenekar tagjai: SZURCSIK József basszusgitár, KOPASZ Tamás szólógitár,

OROSZ József dob, WAHORN András szaxofonok,f uvola, zsebtrombita,

NAGY Krisztián  billentyű.

 

Privát nacionalizmus nemzetközi kortárs képzőművészeti kiállítás Pécsett.

Prága és Kassa után május 8-tól Pécs lesz a Privát nacionalizmus nemzetközi kortárs képzőművészeti kiállítás- és programsorozat következő állomása. A kiállítás június 15-ig tekinthető meg a Zsolnay Kulturális Negyed m21 kiállítóterében, illetve a pécsi HattyúHáz Galériában.

 

A pécsi székhelyű Közelítés Művészeti Egyesület által kezdeményezett kiállítás célja, hogy a képzőművészet eszközeivel a nemzeti és etnikai társadalmi problémák mentén olyan látásmódokat mutasson be, melyek a kelet- és közép-európai régió országaiban jellemzőek.

 

A tárlaton 18 országból érkező, mintegy 60 kortárs művész munkája látható, köztük olyan nemzetközileg elismert alkotóké mint például Kristina Norman, Martin Piaček, Şafak Çatalbaş, Nikita Kadan, Nemes Csaba, Kiss Pál Szabolcs, Oláh Mara, Borsos Lőrinc.

 

A Privát nacionalizmus kiállítás sorozat öt országban és hét városban kerül bemutatásra: Prága, Kassa, Pécs, Drezda, Krakkó, Berlin és végül Debrecen művészeti intézményei rendeznek a projekt keretében tárlatot.

 

A kiállítás május 8-án 16.00 órakor nyílik a HattyúHáz Galériában, ezt követően 19.00 órától a Zsolnay Kulturális Negyed m21 kiállítóterében slam poetryvel és pécsi DJ-k műsorával várják az érdeklődőket.

 

http://www.pecsgallery.hu/

http://www.pecsigaleria.hu/pecsi_galeria_m21_galeria

http://www.zsn.hu/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.