2023.május.28. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Aziz Nesin: Ölj csak meg, lelkem

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/80014"><img class="image image-_original" src="/files/images/ljcsak%20(1).jpg" border="0" width="476" height="225" /></a></span>2014. május 9-én délelőtt Madarak és Fák napjára várja az óvodásokat, iskolásokat a Klebelsberg Kultúrkúria, este pedig színház, magyarországi ősbemutató Aziz Nesin: Ölj csak meg, lelkem című sok humorú, groteszk játéka várja a felnőtteket. <p> 

ljcsak%20(1)2014. május 9-én délelőtt Madarak és Fák napjára várja az óvodásokat, iskolásokat a Klebelsberg Kultúrkúria, este pedig színház, magyarországi ősbemutató Aziz Nesin: Ölj csak meg, lelkem című sok humorú, groteszk játéka várja a felnőtteket.

 

ljcsak%20(1)2014. május 9-én délelőtt Madarak és Fák napjára várja az óvodásokat, iskolásokat a Klebelsberg Kultúrkúria, este pedig színház, magyarországi ősbemutató Aziz Nesin: Ölj csak meg, lelkem című sok humorú, groteszk játéka várja a felnőtteket.

 

A Madarak és Fák napján solymász- és vadászmadár felszerelés bemutató lesz a Vadászmadár Kft. közreműködésével. A foglalkozás alkalmával megismerkedhetnek a gyerekek a ragadozó madarakkal és a speciális solymászfelszerelésekkel. A repítés során megtapasztalhatják a madarak közelségéből adódó természetes varázst, testközelből figyelhetik meg őket és felszerelésüket.

 

A belépés díjtalan.

2014. május 9. péntek 09.00-10.00 – Solymász bemutató óvodásoknak

2014. május 9. péntek 10.30-11.30 – Solymász bemutató iskolásoknak

 

2012. december 5-én felvették a solymászatot – mint élő emberi örökséget – a matyó népművészettel egyidőben az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára.

A solymászat a ragadozó madarak tartásának és kiképzésének hagyományos gyakorlata, melynek lényeges eleme a természetes közegben való zsákmányszerzés. Az eredetileg a táplálkozás biztosítására használt solymászást ma sokkal inkább a közösségi összetartozás, semmint a létfenntartás jellemzi. A solymászok erős kapcsolatot és lelki köteléket alakítanak ki madaraikkal, mely elkötelezettséget feltételez a tenyésztés, az idomítás, a gondozás és a reptetés terén. A solymászok a madarak gondozásának, kiképzésének módszerében, a felszerelések használatában és a madárhoz való kötődés kialakításának folyamatában közös értékeket, hagyományokat és gyakorlatot képviselnek. A hagyományos öltözék, az ételek, a kézzel megmunkált míves eszközök, kellékek és a művészi ábrázolás mind része a solymászat kulturális örökségének.

 

2014. május 9-én, 19 órakor Aziz Nesin: Ölj csak meg, lelkem

Groteszk játék sok humorral, helyzetkomikummal és mély humánummal magyarországi ősbemutató a Klebelsberg Kultúrkúria és a Marczibányi Téri Művelődési Központ közös produkciója.

 

Aziz Nesin (1915-1995) Törökország egyik legjelentősebb írója, több mint 100 könyv szerzője. A krími tatár származású Mehmet Nusret édesapja neve alatt kezdett írni, de élete során több mint ötven írói álnevet használt. Köztisztviselőként kezdte pályafutását, majd egy szatírikus folyóirat szerkesztője lett.

 

A világégésekben, küzdelmekben és diktatúrákban nem szűkölködő XX. század szülötte. Szemtanúként tekinthetünk rá, hiszen szinte a teljes XX. századot átélte. Nem csak hazájában jelentek meg művei, a világ számos nyelvére lefordították azokat (néhányat magyarra is). Írásaiban az átlagember életét ábrázolta. A lelketlen bürokráciát, gazdasági visszaéléseket és az emberi butaságot gúnyolta ki humoros történeteiben. Művei ezért a mai napig aktuálisak.

 

A színdarabot Prof. Dr. Balázs Judit, a Nyugat-magyarországi Egyetem egyetemi tanára fordította le magyar nyelvre 2011-ben, így téve lehetővé a magyarországi ősbemutatót.

 

A történet két idősödő hölgyről szól, akik magányosan élik az életüket egymás szomszédságában. Álmodoznak, ábrándoznak a múltról, a jelenről és a jövőről. Különös függésben élnek egymással, játékaik furcsa, groteszk világot tárnak elénk, amely a magányukból fakad. Apró-cseprő gondjaik között sorozatgyilkosság hírét hallják a rádióban. A hírek szerint a gyilkos gázszerelőnek öltözve szedi női áldozatait, miután erőszakot követ el rajtuk. A hölgyek fantáziáját felcsigázza a hír. Csöngetnek egyikük lakásán, és megjelenik egy magát gázszerelőnek mondó figura. A bizarr helyzetben elkezdődik a még bizarrabb komédia…

 

Szereplők:

Császár Angéla

Hűvösvölgyi Ildikó

Harsányi Gábor.

Rendező: Juhász Róza

Díszlet, jelmez: Libor Katalin

 

Jegyár: 2200 Ft

Diák jegyár: 1100 Ft

 

Klebelsberg Kultúrkúria

1028 Budapest, Templom u. 2-10.

 

www.kulturkuria.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.