2023.június.08. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Több szempontból is első a pécsi Planetárium

2 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/80012"><img class="image image-_original" src="/files/images/planetárium.jpg" border="0" width="481" height="248" /></a></span>Két év alatt 40 000 látogató, 700 csoport, 2000 előadás. Az ország első optikai planetáriuma Pécsett kezdte meg működését 1975-ben, majd a digitális korszak beköszöntével a város a Zsolnay Kulturális Negyedben nyitotta meg új, a régióban egyetlen csillagvizsgálójának kapuit.</p> <p> 

planetáriumKét év alatt 40 000 látogató, 700 csoport, 2000 előadás. Az ország első optikai planetáriuma Pécsett kezdte meg működését 1975-ben, majd a digitális korszak beköszöntével a város a Zsolnay Kulturális Negyedben nyitotta meg új, a régióban egyetlen csillagvizsgálójának kapuit.

 

planetáriumKét év alatt 40 000 látogató, 700 csoport, 2000 előadás. Az ország első optikai planetáriuma Pécsett kezdte meg működését 1975-ben, majd a digitális korszak beköszöntével a város a Zsolnay Kulturális Negyedben nyitotta meg új, a régióban egyetlen csillagvizsgálójának kapuit.

 

A most kétéves modern csillagda nyolc méteres kupolájában Európában elsőként működő Digitarium Kappa típusú vetítőberendezés fogadja a látogatókat. A közönség számára a pécsi planetárium különlegességét igazán a digitális technika és az élőszavas előadások ötvözete jelenti, amit a látogatók kifejezetten kedvelnek.

 

A 2012. április 28-i megnyitó óta összesen 40.000 látogató tekintette meg a planetárium mintegy 2000 eddig tartott izgalmas előadását. Az 700 eddig érkezett csoport jelentős része általános iskolásokból állt, kedvelt célpont az osztálykirándulók számára, de egyre népszerűbbek a csillagos égbolt titkai az óvodások, és az idősebbek körében is.

 

A negyvenöt fő befogadására alkalmas létesítmény hasznos és érdekes időtöltést kínál valamennyi korosztály számára. A planetárium elsődleges célja a csillagászati-űrkutatási-, valamint egyéb természettudományos ismeretterjesztés, de emellett a művészetek és a történelem csillagászati vonatkozásainak, összefüggéseinek szórakoztató bemutatása is.

A planetáriumi előadásokat az oktatásban, tudományos ismeretterjesztésben jelentős tapasztalattal rendelkező előadók tartják.

 

A hagyományos csillagászati-űrkutatási témák mellett különleges kérések, elképzelések is teret kapnak a planetárium programjaiban, így a művészetek csillagászati vonatkozásainak, összefüggéseinek bemutatása művészettörténet óra keretében, Állatok az égbolton címmel vetített előadás az Állatkert táborozói részére, vagy az angol nyelvű előadások.

 

Nagyon népszerű a 2013 szeptemberében indított planetáriumi gyermek szakkör, és a havonta egy alkalommal megrendezésre kerülő éjszakai távcsöves bemutatók, melyekre van, hogy százan érkeznek. Minden félévben a PTE TTK Földrajzi Intézet csillagászat oktatásához kapcsolódó rendhagyó egyetemi előadásokat is tart a pécsi planetárium.

 

http://www.zsn.hu/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.