Mely hírek és események fogják az elkövetkezendő hónapokban az arany árfolyamát a leginkább befolyásolni? Az alábbi 15 tényező lehet a legnagyobb kihatással a sárga nemesfém jegyzésére. A www.aranypiac.hu azt vizsgálta, hogy ezek milyen irányú hatást gyakorolnak az árfolyam alakulására, és mekkora a szubjektív valószínűsége ezek bekövetkezésének illetve a már meglévő tendenciák fennmaradásának.

Mely hírek és események fogják az elkövetkezendő hónapokban az arany árfolyamát a leginkább befolyásolni? Az alábbi 15 tényező lehet a legnagyobb kihatással a sárga nemesfém jegyzésére. A www.aranypiac.hu azt vizsgálta, hogy ezek milyen irányú hatást gyakorolnak az árfolyam alakulására, és mekkora a szubjektív valószínűsége ezek bekövetkezésének illetve a már meglévő tendenciák fennmaradásának.

1. Ázsia folyamatos aranyétvágya
Ázsiai nagybefektetők, nem utolsó sorban a jegybankok már egy ideje folyamatosan vásárolják az aranyat. Főként a kínaiak aranyéhsége domináns, ami jól látszik az európai és amerikai tőzsdék zárása után, az ázsiai kereskedésben tapasztalt árfolyammozgásokon. Ebben az időszakban rendre emelkedni képes az arany és az ezüst árfolyama bizonyos fokig függetlenítve magát a nyugati világ tőzsdei folyamataitól. Az Arany Világtanács legfrissebb adatai is ezt igazolják. Eszerint India és Kína együttesen az idei első negyedévben a világszerte fogyasztott arany több mint a feléért feleltek.

Hatása: emelkedő aranyár
Valószínűsége:
nagy

2. Kínai infláció megfékezése
Áprilisban 5,3%-kal növekedett a kínai fogyasztói árindex éves összehasonlításban, ami kissé meghaladta az 5,2%-os elemzői várakozásokat. Ugyanakkor, ha kis lépésekben is, de egyre távolodik a kínai infláció az idei évre tervezett 4%-os irányszámtól. Holott Kína központi bankja az utóbbi fél évben már nyolcszor növelte a bankok kötelező tartalékrátáját és az irányadó alapkamatot is négyszer megemelte, eddig csak fékezni volt képes az árak növekedésének ütemét, megállítani nem tudta azt. Az inflációs cél elérésének érdekében a kínai jegybank erélyesebb intézkedések mellett dönthet az év hátralévő részében.

Hatása: csökkenő aranyár
Valószínűsége:
közepes

3. Elhúzódó euró-válság
Az elmúlt hónapok eseményei láttán úgy tűnik, hogy az euróövezeti tagországok állandósuló pénzügyi mentőmechanizmus bevezetésére kényszerülnek. Az ismét felerősödött befektetői aggodalmak ki is húzták a szőnyeget a közös európai deviza alól, minek következtében az euró-dollár keresztárfolyam gyorsan 1,40-ig mérséklődött. Miután az Európai Uniós kötődése miatt a magyar deviza jellemzően együtt mozog az euróval, a forint szintén gyengült a dollárral szemben. Az euró-gyengülés eredményeként az euróra átszámított aranyár máris történelmi rekordra emelkedett, és ott tartózkodik ebben a pillanatban is. Forintban számítva szintén a korábbi rekord felé tart az arany árfolyama.

Hatása: euróban és forintban emelkedő aranyár
Valószínűsége:
nagy

4. Amerikai adósságproblematika
Már áprilisban negatív kilátással látta el a Standard and Poor's hitelminősítő az Egyesült Államok adósbesorolását számolva azzal, hogy május közepére az amerikai államadósság elérheti a kongresszus által korábban megállapított plafont, a 14.294 milliárd dollárt. Azzal, hogy az USA a bruttó nemzeti összterméke (GDP) száz százalékáig eladósodott, súlyos pénzügyi helyzetbe került. Amennyiben a plafon nem kerül hamarosan megemelésre, a kormány hiteltörlesztési kötelezettségeinek megszegésére kényszerülhet. Egyelőre időt nyerhet Obama elnök azzal, ha felfüggeszt bizonyos kifizetéseket, de hosszabb távon csak következetes takarékossági programmal lehetne urrá az adóssághegyen. A döcögve haladó amerikai gazdaság azonban jó ideig nem hagy még teret a megtakarításokra.

Hatása: emelkedő aranyár
Valószínűsége:
nagy

5. Mennyiségi lazítás leállítása
Az amerikai Federal Reserve Bank és az Európai Központi Bank által jelenleg folytatott mennyiségi lazítás politikája voltaképpen pénz pumpálását jelenti a gazdaságba, például kötvények felvásárlásával. Ennek következtében a piacokat hatalmas pénzbőség árasztja el, amely áttételesen megjelenik az egyes befektetési eszközök, többek között a nyersanyagok piacán is, növelve a keresletet, és ezáltal feljebb hajtva az árakat. A mennyiségi lazítás nagy nyertesei eddig az árupiacok voltak, de ennek a monetáris eszköznek a bevetése lassan a végéhez közeleg.

Hatása: csökkenő aranyár
Valószínűsége:
nagy

6. Globális infláció felerősödése
Az emelkedő élelmiszer-, nyersanyag- és energiaárak költségoldali inflációt idéznek elő az egész világban. A nyersanyagárak, különösen az energiahordozók árának emelkedése az olyan gyorsan növekvő gazdaságok egyre csak növekvő fogyasztásának az eredménye, mint amilyen például Kína, India és Brazília. Miután ezek az országok egyre nagyobb étvággyal habzsolják nem csak a nyersanyagokat, de a belőlük megtermelt fogyasztási cikkeket is, az alapanyagok iránti kereslet világszerte egyre csak növekszik, ezért semmi nem utal arra, hogy az inflációs nyomás a jövőben érdemben csökkenhetne.

Hatása: emelkedő aranyár
Valószínűsége:
nagy

7. Gazdasági növekedés megtorpanása
Az OECD szerdán ismertetett legújabb előrejelzése szerint az idén a tavalyihoz képest kisebb ütemben folytatódik a globális gazdaságnövekedés. A párizsi székhelyű szervezet 4,2%-os globális növekedéssel számol az idén a tavalyi 4,9% után, jövőre pedig 4,6% lehet az ütem. Az USA idei növekedése 2,6% lehet, az eurózóna elérheti a 2%-ot, a kínai gazdaság pedig 10%-ot megközelítően bővülhet. Japánban azonban a természeti katasztrófa miatt az idén 0,9%-os is lehet a gazdaság visszaesése. Ugyanakkor törékeny marad a világgazdaság addig, amíg a gazdaságok nem tudnak elég új munkahelyet teremteni, de az inflációs kockázatok, a fennálló nemzeti adósságproblémák és a globális egyensúlytalanságok miatt is. A stagfláció veszélye ezért nem teljesen kizárható.

Hatása: emelkedő aranyár
Valószínűsége:
közepes

8. Geopolitikai válságok, Közel-Kelet
Geopolitikai események a tapasztalatok szerint többnyire csak átmenti hatással vannak a nyersanyagok, és így az arany árára. Leginkább az események adott esetben váratlan jellege képes kilengéseket okozni az árfolyamokban. Politikai feszültségek az arab világban és azok átterjedése más régiókra, a terrorizmus elleni harc kihatásai, az iráni vagy Észak-koreai atomprogram okán kialakuló krízishelyzetek, vagy akár a természeti katasztrófák bekövetkezése azonban kiszámíthatatlan események. A bizonytalanság ugyanakkor alapvetően a biztos menedéknek számító arany felé tereli többnyire a befektetőket.

Hatása: kiszámíthatatlan
Valószínűsége:
közepes, nagy

9. Növekvő spekuláció
Miután az arany a talán legkevésbé korreláló eszköz a többi befektetési alternatívával szemben, kézenfekvő lehetőség kínálkozik rajta keresztül a diverzifikációra. Ezért egyre több portfoliómenedzser kényszerül arany-pozíciók felvételére a kockázatok mérséklése céljából. Csak erősítik ezt a tendenciát a jellemzően optimista elemzői megítélések is, amelyek a kedvező fundamentális környezet eredményeként 1.600-1.800 dolláros célárakat is rendre megjelölnek még az idei évre. Kétségtelenül fennáll egy buborék kialakulásának a veszélye, de a jelenlegi árfolyamnál messze vagyunk még ettől.

Hatása: emelkedő aranyár
Valószínűsége:
nagy

10. Határidős tőzsdék
Nagybefektetők jelentős short-pozíciók felvételével a határidős tőzsdéken számottevő nyomást tudnak gyakorolni az arany árfolyamára. De a kereskedési szabályok szigorítása is, mint például a letéti biztosítékok megemelése, eredményezhet hirtelen negatív hatást.

Hatása: rövidtávon újra meg újra csökkenő aranyár
Valószínűsége:
nagy

11. Politikai beavatkozás az aranypiacba
A politika oldaláról (akár csak lokálisan) sokféle, pillanatnyilag mégoly abszurdnak tűnő beavatkozás is elképzelhető a jövőben. Luxus- és egyéb adók, egy újfajta aranystandard bevezetése, forgalmazási és vásárlási korlátozások. Volt ezekre már mind példa a történelemben, még ha a mostaninál sokkal válságosabb környezetben.

Hatása: kiszámíthatatlan
Valószínűsége:
elenyésző

12. Jegybanki aranyvásárlások
A 90-es évek vége óta a jegybanki aranyeladások egy fontos elemét adták az aranypiaci kínálatnak. Azt megelőzően a 70-es évek aranyár-robbanása nem kis mértékben a központi bankok aranyvásárlásának is volt köszönhető. Hasonló következménye lehet most annak, hogy a jegybankok két évtized után tavaly vásároltak először több aranyat, mint amennyit eladtak a tartalékaikból. Ugyanakkor a nemzeti pénzintézetek képesek piaci intervenciókon keresztül rövidtávon továbbra is nyomást gyakorolni az árfolyamra.

Hatása: közép-, hosszútávon emelkedő aranyár
Valószínűsége:
nagy

13. Kamatok emelkedése
A gazdasági válság miatt rekordalacsony szintre csökkent jegybanki alapkamatok kedveztek eddig az aranynak. Az OECD előrejelzése szerint az Egyesült Államokban a következő hónapokban azonban már megkezdődhet a kamatemelés. Az alapkamat 1%-ig növekedhet az év végére a jelenlegi 0-0,25% után. Az Európai Központi Bank (EKB) vélhetően kivár a további kamatemeléssel, amire legkorábban jövőre kerülhet sor. A jelenlegi 1,25%-os kamatszint 2012 végére 2,25 százalékra emelkedhet. Az aranyárfolyam számára fontos reálkamatok (alapkamat mínusz infláció) ellenben még jó ideig a negatív tartományban maradhatnak.

Hatása: a jelenlegi alacsony szinteken még nem számottevő
Valószínűsége:
nagy

14. Ékszeripari kereslet növekedése
Az ékszeripari aranyfelhasználás a befektetési arany térnyerésének ellentétpárjaként az elmúlt tíz évben folyamatos csökkenésen ment keresztül. Ennek a folyamatnak a gazdasági válságot követő 2009-es év jelentette a mélypontját. Azóta ismét növekszik az ékszerek iránti kereslet a világban, amelynek kétharmada Indiából és Kínából származik. Miután ebben a két országban a vagyonosodó rétegek lélekszáma dinamikusan növekszik, velük együtt nő az arany ékszerek iránti keresleti potenciál is.

Hatása: emelkedő aranyár
Valószínűsége:
közepes, nagy

15. Kitermelés drágulása
Az arany kínálati oldalának legfontosabb eleme a bányák kitermelése, amely döntő hatással van az aranyár jövőbeni alakulására. A fél évszázaddal ezelőtti kimagaslóan nagy hozamú lelőhelyek ma már egyre ritkábban fordulnak elő. A bányatársaságok kitermelése pedig csak jelentős többletráfordítással növelhető, amire csak a mostani magas aranyár mellett van egyáltalán lehetőség. Egy csökkenő aranyár bányabezárásokat és következésképp csökkenő kínálatot eredményne.

Hatása: hosszútávon emelkedő aranyár
Valószínűsége:
nagy

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük