2022.június.27. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A 20. Sziget fesztivál menetkész!

25 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63323"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image11_53.jpg" border="0" width="280" height="175" /></a></span>Az idén 20. Sziget eddigi történelmében megszámláltunk több mint 67 országból érkező, mindösszesen 5 833 000 látogatót, 1150 nemzetközi előadót és 2300 hazai fellépőt. ... és a jubileumi Szigetre várható, a kezdetektől számított 6 milliomodik látogató, aki még bármelyikünk lehet...</p> <p> 

image11 53Az idén 20. Sziget eddigi történelmében megszámláltunk több mint 67 országból érkező, mindösszesen 5 833 000 látogatót, 1150 nemzetközi előadót és 2300 hazai fellépőt. … és a jubileumi Szigetre várható, a kezdetektől számított 6 milliomodik látogató, aki még bármelyikünk lehet…

 

image11 53Az idén 20. Sziget eddigi történelmében megszámláltunk több mint 67 országból érkező, mindösszesen 5 833 000 látogatót, 1150 nemzetközi előadót és 2300 hazai fellépőt. … és a jubileumi Szigetre várható, a kezdetektől számított 6 milliomodik látogató, aki még bármelyikünk lehet…

 

1993-ban, míg a világ arra figyelt, hogy George Bush és Borisz Jelcin aláírja a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló szerződést, Müller Péter Sziámi és Gerendai Károly egy ­- azóta elfeledett – koncertről hazafelé a buszban azon gondolkodott, hogy jó volna egy olyan nagyszabású fesztivál, ami az odalátogatók számára nyaralási, koncertezési és más szórakozási lehetőségeket is kínál. Akkor még nem sejtették, hogy éppen Európa Legjobb Nagyfesztiválját találják ki. 

1994-ben – miközben tragikus körülmények között megszűnt a Nirvana és megalakult a Rammstein – a Diáksziget szervezői egy merészet álmodtak. A szervezők elhozták a legendás ‘69-es Woodstock nemzedék nagy túlélőit. A Hajógyári-szigeten zenélt: a Jefferson Starship, Eric Burdon, Frank Zappa zenekara, a Jethro Tull, a Ten Years Afther és a Blood Sweet and Tears. Az Eurowoodstock végül woodstockabbra sikerült, mint az akkor negyed évszázados amerikai Woodstock.

 

1995. augusztus 1-én az USA képviselőháza megszavazta a Bosznia elleni fegyverembargó feloldását, 17-én pedig beindult a harmadik Sziget. A baráti társaságból professzionális szervező csapat lett. Bevezették az eddigi könnyen hamisítható jegyek helyére a különböző színű karszalagokat, aminek hatására ugrásszerűen megnőtt a fizető vendégek száma. A Nagyszínpadon fellépett – többek mellett – a Stranglers, Jeff Healey, a Clawfinger és John Cale…

 

1996-ban az EBESZ képviselői a bosznia-hercegovinai választásokat felügyelték, ezért nem tudtak jelen lenni a negyedik Sziget kezdetekor. Ez a fesztivál már igazi világsztár dömpinggel készült. A Nagyszínpadon már minden napra jutott jelentős külföldi előadó. Ebben az évben a Szigeten játszott Slash, a Stone Roses, Iggy Pop, a Levellers, a Sonic Youth, a Therapy? és a Prodigy, ami nézőcsúcsot hozott.

 

1997-ben leszállt a Marsra a Mars Pathfinder amerikai űrszonda, a Szigetre pedig az egyre nagyobb sztárok landoltak. A kedvükért kizarándokolt 260 ezer látogató és volt 28 helyszínen 800 program. A fellépők között volt a Motörhead, a Rollings Band, a Faith No More, a Chumbawamba, a Foo Fighters, a New Model Army, a Cardigans és David Bowie és a III. kerületi polgármeter, aki be akarta záratni a Szigetet. Beindult a decibelbotrány.

 

1998-ban Bill Clinton beleegyezett abba, hogy 850 000 dollárt fizet Paula Jonesnak azért, hogy ejtse a szexuális zaklatás vádját, de a magyar sajtót jobban érdekelte, hogy egyre erősödött a III. kerület és a Sziget közötti hangpárbaj. Persze történtek jó dolgok is, például fellépett a Rammstein, Coolio, a Green Day, Mory Kante, Patti Smith és a retro vonalat képviselő Boney M. Ebben az évben debütált a Táncdalfesztivál sátor, aminek sikere minden várakozást felülmúlt.

 

1999-ben megszűnt az 50 filléres érme, viszont folytatódott a Sziget. A hét év alatt meghétszereződött a látogatók száma. 297 ezer látogató bulizott az egy hét alatt, őket 53 programhelyszínen összesen 4283 fellépő szórakoztatta.

 

2000. augusztus 11-én, mikor hazahozták Oroszországból az utolsó magyar hadifoglyot a Sziget már két napja bezárt. Előtte azonban ott járt Lou Reed, Susanne Vega, az Oasis, Salif Keita és sokan mások is. Született egy Guinnes Rekord is a Szigeten: egyszerre 1592 pár csókolta meg egymást, 172 párral több, mint bármikor korábban.

 

2001-ben, míg a nemzetközi és hazai lapok a G8-ak genovai csúcstalálkozóján történt  globalizációellenes tüntetésről cikkeztek, a Sziget felépítésén majd' 4000 munkás szorgoskodott. Felépítettek összesen 3000 m2-nyi színpadot és az ideiglenes város alkotóelemeit 250 kamion hozta a helyszínre. Majd a sziget végi összesítésből az is kiderült, hogy mintegy 3,6 tonna főzőkolbász, 1,4 tonna virsli, 3,5 tonna savanyúság fogyott el az azévi Szigeten. Mindehhez kb. 3,2 tonna kenyeret és 73 ezer zsemlét fogyasztottak el a szigetlakók.

 

A 2002-es labdarúgó világbajnokságot Dél-Korea és Japán rendezte, a Szigetet pedig  – mint mindig – Magyarország. Ez volt a tízedik, amin 355 ezren voltak boldogak és békések az egy hét alatt. Egy balhé azért akadt. Iggy Pop zenekara és a Kosheen bunyóztak egyet. A konfliktus úgy kezdődött, hogy a brit drumandbass formáció ittas gitárosa átdobott az amerikaiakhoz egy pillepalackot, amit az Iggy Pop basszgitárosa személyesen vitt vissza, majd egy hatalmas d'n'b-s saller után visszatért erősítésért. Ezek után a Kosheen gitárosát több száz kilós össztömegű attak érte, aminek csak egy In-Kal különítmény tudott véget vetni. A kiszámíthatatlan reakcióiról ismert Iggy Pop nem vett részt a csetepatéban – írta akkoriban az Index.

 

2003-ban népszavazás döntött Magyarország EU-tagságáról, miközben az egyöntetű vélemény az volt, hogy a Sziget már akkor európai rendezvény volt, amikor Magyarország még nem volt az EU tagja. Újabb Guinness rekordbeállítás helyszíne volt a Sziget. 2003-ban a fesztivál központjában felállított 25 méter átmérőjű, 80 méter kerületű, 390 m2-es Fesztivál Körkép kifestésére vártak aktív résztvevőket a szervezők. Ez kilencszer nagyobb felület volt, mint a korábbi csúcs, és több mint 6000 résztvevő festette ki.

2004-re, amikor megjelent az első „bluetooth"-on keresztül terjedő mobiltelefonra írt vírus, a Sziget már véglegesen kialakította arculatát és az öreg kontinens fesztiváljai között is egy egyedi, több szempontból kiemelkedő rendezvényként tartották számon. A Fesztivál negyedik napján, este köszöntötték a szervezők a Sziget történetének hárommilliomodik látogatóját. Nagy házasodási kedv is jellemezte a fesztivál vendégeit: az egy hét alatt körülbelül 2000-en esküdtek – ha nem is örök – hűséget egymásnak. A házasságkötő sátor előtt szinte mindig hosszú sor kanyargott. Volt, aki a párjával várt arra, hogy kimondhassa a boldogító igent, de olyan is akadt, aki a Nagyszínpadot vette el.

2005-ben a hosszú ideje egyeduralkodó Michael Schumacher világbajnoki sorozata megszakadt, töretlen volt azonban a Sziget sikere. Ebben az évben történt, hogy Sean Paul, aki maga is űzi a vízilabda sportot, szigetes koncertjére meghívta kedvenceit, a magyar vízilabda-válogatott tagjait. Abban az évben a Szigeten hozta össze a sors Habsburg Györgyöt és a Franz Ferdinand zenekar tagjait. Az 1914-es szarajevói merényletben megölt trónörökösről elnevezett zenekar és a Habsburg család sarja hamar megtalálta a közös hangot.

2006-ban, mikor Fidel Castro „ideiglenesen" átadta a hatalmat öccsének, Raúl Castronak, a Sziget továbbra is hatalmon maradt. Az egy hét alatt 752 hazai és nemzetközi produkció bűvölte el a látogatókat. A legtöbb külföldi produkció, összesen 44, Nagy-Britanniából érkezett, közöttük például a Placebo, a Franz Ferdinand, a Prodigy, a Radiohead vagy Robert Plant. Az Egyesült Államokból 24 csapat jött a Szigetre, így az Iggy & The Stooges, a Scissor Sisters, a Sick Of It All vagy a Living Colour. Németországból 26 csapat érkezett és Franciaországból 22 fellépő művész illetve társulat mutatkozott be azon a Szigeten.

2007-ben, mikor is a magyar származású Nicolas Sárközy lett a francia köztársasági elnök, immár a 15. Szigetet tartották a megszokott helyen, ahol a kulturális sokszínűség mellett – mint minden évben – kulináris forgatag is várta a látogatókat.  62 étkezde – a kürtöskalácsosoktól a vegetárius konyhán át a nemzetközi ételkülönlegességeket kínáló éttermekig – etette a közönséget valamint 2 narancsfacsaró, 5 borozó, 3 pálinkaház, 65 kocsma, 7 kávézó és 2 teázó adott helyet a szomjoltásra.

2008-ban megválasztják az Egyesült Államok első fekete bőrű elnökét. Bár nem kapott nagyobb hírt, de ugyanabban az évben történt a Szigeten, hogy a szervezés hevében Rhoda Scott, az örökifjú jazz-nagyasszony Hammond-orgonájához nem jutott szék. Az utolsó pillanatban a szervezők egy kerítéslábhoz szigetelő szalaggal erősített sörpaddal pótolták a hiányosságot. A kiváló billentyűst ez azonban egyáltalán nem zavarta: fergeteges koncertet adott a sörpadon és háromszor ráadást is.

2009-ben volt 200 éve hogy megszületett Charles Darwin angol természettudós, az evolúcióelmélet kidolgozója, aki nem is sejtette, hogy az emberiség egy Peti nevű suttyót is produkál majd, aki szerint 2009-ben a PRODIDZSÁJ, a FÁT NO MORE, a PRÁJMELSZKRÍM  is fellépett. Az elmúlt 20 év legjobb reklámjának választott kisfilmből az is kiderült, hogy "Senkiháziak kezében van a popszakma, érted Sanya?"

2010-ben II. Erzsébet brit királynő meghívására négynapos állami látogatást tett Nagy-Britanniába XVI. Benedek papa, a Faithless viszont a Szigetre jött és Sister Bliss ezt nyilatkozta: "Átfutottam a programfüzetet, és láttam milyen arcok vannak itt a Szigeten. Varázslatos ez a közeg! Talán ez a világ legnagyobb fesztiválja."

 2011-ben a Magyarország töltötte be az Európai Unió soros elnöki tisztét, de nem ez volt az oka, hogy Európa huszonöt legnagyobb fesztiválja közül a mi Szigetünk lett az első az öreg kontinens legjobb fesztiváljait versenyeztető megmérettetésen. Majd' 400 ezer szavazó voksolt 2011 legjobb eseményeire a legnagyobb presztízsű fesztivál elismerés,  az Európai fesztiválszövetség által életre hívott European Festival Awards szavazásán.

 

… és mindeközben szövődött félmillió szerelem, született úgy 4 millió barátság és elfogyott vagy 13 és fél millió korsó sör…

 

 

 

 

 

 

 


És elérkezett 2012, a 20. Sziget…

 

Bónusz track: Magyar Dal Napja a mínusz 2-ik napon

A magyar dal ünnepével indul az ünnepi Sziget. A Fesztivál mínusz 2-ik napján, azaz augusztus 5-én egy egész napos zenei fieszta zengi be a Hajógyári-szigetet, ahol a hazai zenei élet színe-java, legendás előadók, korunk pop-rock ikonjai hozzák el legnagyobb slágereiket. Elhangzanak majd az elmúlt évtizedek legnagyobb, legfontosabb, leginkább szerethető szerzeményei. Azért, hogy a jubileumi Sziget nyitóprogramján valóban mindenki felhőtlenül ünnepelhessen, a szervezők egy igencsak kedvezményes, 4900 forintos belépőjegy árat határoztak meg erre a napra.

 

Nulla és Mínusz egy – Csíkos, Ákos, metálos napok

Már nem újdonság, hogy vadonatúj feldolgozásain alapuló Daloskönyvével lép fel a Csík zenekar a jubileumi Sziget mínusz 1-ik napján, augusztus 6-án. A majd' három órás megakoncerten a magyar beat- és rocktörténelem olyan legendáival közösen adják elő feldolgozásaikat, mint Szörényi Levente, Bródy János, Presser Gábor, Földes László és Kovács Kati – de természetesen a Csík-koncertekről szinte „elmaradhatatlan" Kiss Tibor, Lovasi András és Ferenczi György is színpadra lép.  Azért, hogy ez az ünnepi koncert mindenki számára elérhetővé váljon, a Sziget szervezői erre a napra szintén egy kedvezményes, 6900 forintos jegyárat vezetnek be. Az „ottalvós" bérletet váltóknak pedig ez a koncert ajándék.

 

Az sem titok, hogy Ákos „2012-es szintirock" koncertprogramja – az új dalok mellett a legizgalmasabb Ákos- és Bonanza-szerzeményeket vonultatja fel teljesen megújult formában: az év egyik legnagyobb magyar zenei eseményeként egy egész estés, önálló Ákos-koncert várja a rajongókat. Erre a napra is a rendes napijegynél olcsóbb, 7900 forintos kedvezményes jegy lesz érvényes, s az „ottalvós" hetijegyesek ezt a koncertet is ingyen élvezhetik.

 

Bár az önálló szabadtéri Rock-Metál Nagyszínpad a költségcsökkentés sűrűjében elvérzett, a műfaj rajongói nem maradnak kielégítetlenül. Túl azon, hogy számos helyszínen zúz majd keményebb csapat, a nulladik napon egy egész napos, úgynevezett Metál Nap várja a rajongókat. A délután 2-kor kezdődő és 11-ig hegesztő monstre bulin a műfaj nemzetközi sztárjaival találkozhatnak a rockerek. A Hammerfall, a Dimmu Borgir, a Lacuna Coil, az Ignite és a Moonspell egyetlen napba belesűrítve csalogatják a Szigetre a metálosokat, akik hasonlóan Ákos rajongóihoz, 7900 forintért csápolhatnak kedvenceik koncertjein.

 

Újdonságok, változások

Az biztos, hogy idén a rutinos szigeteseknek is újra kell tanulni majd a Sziget térképet, hiszen számos helyszín költözik új helyre, nagyon sok minden átalakul, megújul, néhány programhelyszín – a költségvetés szorításában – megszűnik, de közben új helyszínek is megjelennek a kínálatban, s lesz olyan színpad is, ami átadja a helyét másnak, viszont programkínálata felbukkan egy másik helyszín új programsávjában. Egy dolog, ami állandó: a Sziget programjainak sokszínűségét tekintve még mindig a legváltozatosabb fesztivál lesz Európában.

 

Költözik…

… a Világzenei Nagyszínpad a korábbi Nagy Utcaszínház helyszínére (ahol a kezdetekkor még a Nagyszínpad állt), s immár kibővülve, napi 5 programsávval OTP Bank World Music Party Színpad néven várja rajongóit. A Nagy Utcaszínház a tavalyi Rock-Metal Nagyszínpad helyére kerül. A rendkívül népszerű Roma Sátor a „domb" mellé kerül, vele szembe költözik az European Meeting Point, míg a Logikai Játékok Sátra az Octopus helyét foglalja el. Az összművészeti helyszín a tavalyi MR2 színpad helyén lesz, míg a Petőfi Rádió Magyar Zenei Nagyszínpad a korábbi világzene helyszínre költözik. Az Afro-Latin Színpad & Világfalu a Blues Színpad helyére lesz áttelepítve. Az A38 Színpad a Nagyszínpad mögötti rétre kerül és immár 7 sávban ontja a zenét, a korábbi helyét pedig a Sporthelyszín foglalja majd el. És végül visszamegy eredeti helyszínére a Magic Mirror.

 

Nagyobb lesz…

…az Arena, és immár két új sávot is befogad, történetesen a korábbi Európa Színpad programsávjait.

 

Új helyszín…

… a Szigeten a Holland Meets Hungary, ami a régi Afro-Latin Színpad & Világfalu helyén lesz látható és az olasz kemping csücskénél üti fel a fejét a szintén idén debütáló Mambo Színpad.

 

Megújul …

… az összművészeti helyszín. A 20. fesztivál apropóján izgalmas újításokkal és a Sziget legemblematikusabb sajátosságának, a multikulturalitás szem előtt tartásával kap új dimenziót a korábbi MR2 Magyar Nagyszínpad területe. Itt terül el 2012-ben az új összművészeti helyszín, az új nevén KultúrZóna, és találnak új otthonra egymást erősítve a különböző művészeti ágak.

 

Látványos elemek…

… is tarkítják, színesítik a jubileumi Sziget arculatát. „Talán a legjelentősebb fejlődés, ami reményeink szerint a Sziget nemzetközi versenyképességét is tovább erősíti, hogy jelentős összegeket fordítunk a rendezvény helyszíneinek a dekorációjára és az általános vizuális megjelenésére" – állítja Gerendai. Így a közösségi tereken felbukkanó installációk, speciális térvilágítások, a programhelyszínek külső és belső dekorálása, jelentősen feldobják majd a 2012-es Sziget képi világát.

 

Ilyen látványos elem lesz például…

 

 …a Nagyszínpaddal szemben felállított óriáskerék, azaz a Sziget Eye. A hatalmas, 42 méter magas kerék egyszerre 180 embernek ad helyet. A kerék középső felülete pedig gigantikus (500 négyzetméteres) vetítővászonként is funkcionál majd sötétedés után.

 

… a Nagyszínpad mögé költözött A38 Színpad. A megújult helyszín egy csodálatos, eddig még itthon sehol nem látott sátorépítménybe költözik. A Sziget legnagyobb sátra 4050 m2-en fogadja be a változatos programokat.

 

…a Luminárium: Három év kihagyás után, idén 8. alkalommal látogat egy újabb Luminárium Magyarországra. Mindenki, aki járt benne, az tudja, aki nem, az első látásra elhiszi: az élmény, amit a Luminárium bejárása okoz, megéri a fél-egy óra sorban állást. A 800 m2-en elterülő lufi labirintus, színes buborékok, alagutak, termek hálózata. Látványbarlang.  Bebarangolása heveny vizuális élményt okozhat.

 

az ARC Antiteátrum: a 60 férőhelyes nézőterű amfiteátrum formát követő építmény már önmagában is figyelemfelkeltő, különleges helyszíne lesz a Szigetnek, a környezettudatosság fontosságára felhívva a figyelmet, ezért is választották az építmény alapanyagául az újrahasznosított raklapot. A sok befogadói attitűdöt igénylő program mellett az Antiteátrum a sziget-látogatók kreatív, aktív energiáit mozgósítja. Ebben a színészekből és stylistból álló stáb segíti a kellő exhibicionizmussal rendelkező szigetlátogatót, aki egy profi színész oldalán, páros jelenetben szórakoztathatja a nagyérdeműt.

 

Látványban erősít a Sziget a Hello Wood alkotóival is…

 

A Hello Wood egy összművészeti műhely, ahol építész, formatervező, filmes, fotós, tipográfus, animációs, tájépítész és újmédiás diákok dolgoznak együtt szakmájuk sikeres képviselőivel, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból.

 

…Colosseum: Igazi Hello Wood-szemléletmódról tanúskodik az ókori colosseumok inspirálta faépítmény. Az izgalmas teret Pozsár Péter építész, a Hello Wood kurátora raklapokból és fából tervezte. Az építéshez a Jaf Holz Ungarn Kft. közel 4 m3 fát biztosított. Az építmény struktúrája 700 db raklapból áll. Az 5 méter magas Colosseum elnevezésű tér külső átmérője 20 méter, belső átmérője 18 méter. Becslések szerint az installáció súlya közel 20 tonna. A nem mindennapi látvány Szőke Gábor Miklós szobrászművész hatalmas állat-szobraival egészül ki. A Colosseumban különleges fénymechanikai élménnyel készül a Demo Node és a Drót Egyesület. Az alkotók Moholy, Paik, Malina és Kepes nyomán elindulva kezdtek el foglalkozni az analóg létrehozható látványok világával. A Colosseum-projekthez mini, kinetikus installációkat terveztek diavetítőkre és írásvetítőkre.

 

…Tojások: A Sziget vizuális kultúráját gazdagítják a Huszár András és Mechle Balázs tervei alapján falécekből készült Tojások, amelyekben szabadon meditálhatnak az OTP Bank Világzene Party Nagyszínpadhoz látogatók. Az 5 kontinenst szimbolizáló pihenő pavilonok 6 méter magasak és 5 méter átmérőjűek, egyszerre körülbelül 15-20 személy tartózkodhat bennük. Az alkotók az építéshez 10m3 fát használtak és körülbelül 10000 különböző méretű csavart. A tojás inspirációját a Sziget 20. születésnapja adta, avagy a tervező szavaival élve: "Mi volt előbb? Tyúk? Tojás? Sziget?"

 

…Tornádó: Építészeti csodának ígérkezik a Pozsár Péter tervei alapján készült Tornádó a Sziget összművészeti helyszínén, a KultúrZónában. Az installáció 4 m3 fából készült, körülbelül 8 méter magas és 9 méter átmérőjű. A 7 konzolos karon körülbelül 40 fúvóka van, amely a hőségben és bulizásban kimelegedett fesztiválozókat vízpárával hűsíti a Tecnocooling Kft. jóvoltából.

 

… Lounge: A Tornádó közelében épült fel Huszár András és Mechle Balázs építész alkotása, a Lounge pihenőhely, amelyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett hallgatók alkotásai egészítenek ki lampionokkal és szalag installációval. A szatén szalagos installáció alkotóinak, a Prehuman Syndicate csoport tagjainak, Mindák Gergelynek és N. Iván Katának célja az igényes művészet becsempészése a hétköznapi élet tereibe. A fás ligetben stilizált csermelyként különböző irányokból érkező színes szalagkötegek áramlanak a lombok között, egyszerre mozduló, áramló, lélegző mintázatként, természetközeli, letisztult formákkal. A szalagok jelképezik a különféle emberek, kultúrák párhuzamosan zajló, egyéni, mégis közös történetet alkotó, egy irányba mutató útját, az egymásra találást, az együtt áramlást, az egy közegként rezdülést. A Lounge kényelmes, kellemes tartózkodóhely lesz a bor, fröccs és pálinka szerelmeseinek.

 

… a Hintapark az ország első ART játszótere, vidámparkja, ahol Szőke Gábor Miklós szobrász és Huszár András építész közös munkái értelmezik újra a klasszikus hinták, hintalovak világát. Ezen a helyszínen lesz az ország hivatalosan is legnagyobb méretű, emberi erővel hintáztatható Hintalova, amelyen a bejegyzett rekord szerint 2696-an tudnak hintázni egy nap alatt.

 

…. Hypnotype: A Szigetre költözik Katyi Ádám tipográfus, Ertsey Donát és Karcis Gábor újmédiás csoportvezetők tervei alapján, a Hello Wood alkotótáborban készült Hypnotype spirál anamorfózis, ami felismerhetetlenné torzított képeket jelent, amelyek csak egy különös nézőpontból válnak láthatóvá. Az elemeire bontott WOOD betűk szemből nézve válnak olvashatóvá. Az installációt az újmédia workshop speciális mapping vetítés showjának keretében mutatják be a Szigeten.

 

… Hello-mászóka: Szintén a Szigetre szállítják a Hello Wood alkotótáborban Jancsó Áron és csapata által épített Hello-mászókát, ami – ahogy a neve is mutatja – egy birtokba vehető felirat, ülőhelyekkel az egyes elemeken.

 

Látványosságban a Hungarikum Faluban sem lesz hiány…

 

Kenyérszobrok: Tukacs Roland pékmester péksüteményből készült installációi, kifli-zsömle-buci szobrai itt lesznek láthatók

 

Korona Teátrum, mely az ország egyetlen „mobil színháza", egy renkívül látványos fából készült épület, szintén a Hungarikum Faluban.

 

Before I Die… – A valaha látott legkreatívabb közösségi projektek egyike" – The Atlantic

… A vietnámi származású Candy Chang desinger-művész munkásságával arra törekszik, hogy a várost, a közvetlen környezetet ábrándozásra, több érzelemre sarkallja. Aktiválja a társadalmat az elmélkedésre és minél több lehetőséget adjon, hogy az emberek megosszák egymással a vágyaikat, reményeiket, félelmeiket, történeteiket.  Ez az interaktív, nyitott, művészeti projekt vár mindenkit, aki megosztaná a gondolatait vagy éppen keresne egyet. Most az egész fal a látogatók rendelkezésére áll, hogy kifejezzék, mi az, amire vágynak még az életben. A Sziget  közössége a hét folyamán gondolataival építheti ezt a végtelen bakancslistát. Az először New Orleans-ban felépített fal Candy Chang művészeti projektje, a Sziget és a Banner Casting közös együttműködésével érkezik a Sziget fesztiválra.

 

Sziget  történelem képekben…

… a rég és közelmúlt Sziget képeit vonultatja fel a Nagyszínpad mögötti réten felállított 12 hirdetőoszlop, melyeken több mint 100 fotográfia idézi a Sziget elmúlt 19 évét. Ugyanígy – ha nem is ennyire látványosan – de tartalmas történelmi visszatekintéssel lesz jelen a Szigeten a nemrég megjelent Sziget könyv – a Kossuth kiadó gondozásában – és egy vadiúj fotóalbum – angol nyelvű Sziget-, és kultúrtörténeti magyarázattal – az elmúlt 19 év válogatott fotóillusztrációival.

 

Te vagy a fény…

a látványos elemek sokaságát szaporítja az is, hogy a Sziget több területe és útvonala izgalmas kivilágítást kap. Több száz lampion és egyéb egyedi világítótest segíti a sötétben a tájékozódást úgy, hogy közben különleges hangulatvilágítást adnak az éjszaka forgatagában. A világítási projekt részeként mintegy 6000 méternyi fénysort is feltekernek a fákra, de lesz bevetített erdő és egyébb különleges hangulatvilágítások is. Különleges fényárban úszik majd a Szigetre vezető „K" híd és a hajóállomás is.

 

Újrahasznosított Totem fal…

… a Coca-Cola idén nagy dobásra készül a Szigeten. Ahogy többek között az idei Olimpián is, a márka a fenntarthatóságot szem előtt tartva minden programelemével az újrahasznosításra ösztönzi a szigetlakókat a Coke Gyűjtő Pont helyszínen. A visszahozott palackokat különleges, újrahasznosított anyagokból készült fesztivál-ajándékokra válthatják be a látogatók, ráadásul műanyag palackokból felépítenek egy hatalmas Totem falat is. A Coke színpad zenei kínálatát is az újrahasznosítás jegyében alakították ki; a DJ-k újraértelmezik a régi, jól ismert slágereket, amelyekre tombolhat a közönség és másnap egyedi, részben vagy teljesen újrahasznosított bútorokon pihenhetik ki a fáradalmaikat a chill out zónában

 

YouTube-on is jön a Sziget…

A jubileumi, huszadik Sziget idén először a világ legnagyobb „Nagyszínpadán" lép fel. A fesztivált a YouTube – a világ legnagyobb videomegosztó oldala – élőben fogja közvetíteni. Válogatott programját így az egész világon követni lehet majd az interneten keresztül – akár mobiltelefonról is – a Sziget hivatalos YouTube csatornáján. Ez az első rendezvény, amelyet a YouTube élőben közvetít Magyarországról. Az élő közvetítés a Sziget első napján, augusztus 8-án indul a youtube.com/szigetofficial oldalon. A Nagyszínpad, az OTP Bank Világzenei Party Nagyszínpad és az A38 Színpad műsorából összeállított élő közvetítés a fesztivál végéig minden nap délután 3 órától késő éjszakáig lesz látható. A közvetítést ismétlik, hogy fesztiválról a más időzónákban élők se maradjanak le. A koncertek legjobb pillanatai pedig a fesztivál után még további 3 hónapig megtekinthetőek lesznek annak YouTube csatornáján. 

OTP – Pay and Pass…

Az OTP Bank és a Sziget a kerek évforduló alkalmából különleges kedvezménnyel kedveskedett a törzsszigeteseknek. Mindazok, akik legalább háromszor jártak már a fesztiválon és a mienkasziget.hu weboldalra feltöltötték három különböző évből származó bizonyítékukat, valamint rendelkeznek az OTP Bank által kibocsátott saját névre szóló OTP Maestro© vagy MasterCardTM PayPassTM kártyával 50%-os kedvezménnyel vásárolhatták meg ottalvós vagy hazamenős heti bérletüket. Az 50%-os kedvezményes bérlet beváltásán kívül idén a PayPass kártyákat a fesztivál teljes területén fizetésre is lehet használni. Ennek előnye, hogy a kártyát nem kell külön kiváltani, feltölteni és a rendezvény végén nem kell gondolni arra, hogy a kártyán maradt összeget vissza kell váltani. Emellett, mivel ez egy teljes értékű bankkártya, a fesztivál területén kívül országos szinten is számos elfogadóhelyen használható. A bank azon kívül, hogy a számos ismert és elismert magyar és külföldi előadót felvonultató OTP Bank Világzenei Party Nagyszínpad névadója a következőkkel készül a PayPass fizetési eszközöket használó fesztiválozóknak: a világzenei színpad mellett található OTP vendéglátóhelyen gyors sorral, valamint PayPass kártyával működő ital-automatával. Emellett egy kétszintes szórakozó- és pihenőhellyel, ahol akár kisebb baráti társasággal lehet szórakozni, vagy a főműsor időn kívül nagyobb baráti társasággal akár az egész helyet is le lehet foglalni. Mindehhez pedig csupán egy, az OTP vendéglátóhelyén végzett PayPass tranzakcióra és egy regisztrációra van szükség.

 

 

Természetesen az előző évhez hasonlóan idén is lehet majd Metapay fesztiválkártyával is fizetni és ugyanúgy a fesztivál órával is, melynek nagy előnye, hogy mindig kéznél van és az időjárás viszontagságainak is ellenáll.

 

Az 50%-os „hűségkedvezmény" mellett idén is él az elmúlt években nagy sikert aratott csoportos diákkedvezmény, ami szintén akár 50%-os kedvezményt is nyújtó akció.

 

Az eddig említett és csak a bérletekre érvényes kedvezményeken túl a jubileumi Sziget is kínálja azt a lehetőséget, hogy az este 23 óra után a fesztiválra érkezők már féláron vehetik meg a napijegyüket. Szintén a korábbiakban már sikerrel vizsgázott fejlesztés a Szigeten a mobiltelefonos percalapú belépő. Ennek lényege, hogy a bejáratnál egy smssel lehet aktiválni a rendszert és távozáskor pedig le lehet azt állítani, így a látogatónak, ha csak egy-két koncertet akar megnézni, nem kell napijegyet váltania, elég csak benntöltött percek után fizetnie.

 

Pizzabár és Michelin csillag…

A már megszokott nemzetközi konyhák, az indiai, kínai, erdélyi, thai, görög, olasz, francia és szerb ízek mellett főttkukoricások, lángososok, pizzások, kenyérlángososok, óriáspalacsintások, bio- illetve vegakonyhások, és hotdogosok várják az éhezőket a Szigeten. Természetesen a hurka, a kolbász, a sonka, a grillnyárs, a sült zöldségek és a sült húsok is ott vannak a menükártyán. S hogy az ételekre ne szomjazzunk: több tucatnyi pub, több mint két tucat boros pavilon, 4 pálinkaház és megannyi sörlelőhely található a fesztiválon. De ezzel nincs vége a kulináris kalandozásoknak. Izgalmas ízek, így például a sokácbab és pljeskavica mellett különböző halételeket is talál az éhes fesztiválozó: tintahal, ponty, hekk, nameg rák és békacomb is ott a listán, ízesen elkészítve, s lesz halászlé szegediesen. A VIP szektorban pedig ott lesz Óbuda legjobb étterme, a Pastrami, és Magyarország első Michelin csillagos étterme, a Costes, ami a VIP közönség kiszolgálásán túl a Nagyszínpad nemzetközi sztárjait is eteti. Idén hozzájuk társul még a DiVino Borbár is a VIP-ben. És persze lesz a Szigeten több ABC, zöldség- és gyümölcsárus, pékség, a teljesség kedvéért.

 

Biztonság, egészség

A Szigeten 400 fős egészségügyi szolgálat látja el feladatát, köztük az ambulancián 16 orvos, 50 nővér, 12 fős motoros- és 110 fős gyalogos járőr, ápolók és betegkísérők valamint 1 rohamkocsi, 4 esetkocsi és 2 mentőkocsi. (Ez egy közepes magyar város egészségügyi intézményi személyzetének, a mentőszolgálat pedig egy nagyobb magyar város mentőközpontjának felel meg). A Szigeten lesz természetesen gyógyszertár is, azonban a szervezők kérik, hogy azok a szigetlátogatók, akik betegségük okán folyamatosan gyógyszert szednek, hozzák magukkal saját gyógyszerüket, melynek tárolását, igény esetén az egészségügyi bázison megoldják.

Az idei Szigeten a rendőrökön túl 1300 biztonsági őr, valamint több száz jegyellenőr és belső forgalomirányító segíti a rendfenntartást. Idén is érkeznek angol, francia, német és holland rendőrök.

 

A Sziget ahol tud, segít…

A Sziget továbbra is kiemelt figyelmet fordít a segítséggel élő látogatóira. Alapvetően a Sziget útvonalai akadálymentesen vannak kialakítva.  A mozgássérült fesztiválozókat idén a belvárosból, illetve a Sziget bejáratától buszjárat hozza be a Sziget belső parkolójába. A Szigeten – idén már – egy mozgássérültek számára kialakított kemping is áll rendelkezésre, túl azon, hogy speciális wc-k és tusolók is be lettek állítva, mint mindig. Az Ability Parkban – ahol a kemping is lesz – adatik mód a kerekesszékek esetleges szervízelésére és az akkumlátorok töltésére. Ugyanitt működik – igény szerint – vakkísérő szolgálat is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.