2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Bárány Éve 2014

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79185"><img class="image image-_original" src="/files/images/b%C3%A1r%C3%A1ny%20(1).jpg" border="0" width="477" height="287" /></a></span>Hogyan kapcsolódik össze Szőke Gábor Miklós szobrászművész és a szentendrei Skanzen? A nemzetközi kiállításokat is megjárt monumentális magyar puli alkotója egy 4 méter magas, több mint 3 tonnás fa és fém hasábokból álló bárányszobrot készít a múzeumnak. </p> <p> 

Hogyan kapcsolódik össze Szőke Gábor Miklós szobrászművész és a szentendrei Skanzen? A nemzetközi kiállításokat is megjárt monumentális magyar puli alkotója egy 4 méter magas, több mint 3 tonnás fa és fém hasábokból álló bárányszobrot készít a múzeumnak.

 

Hogyan kapcsolódik össze Szőke Gábor Miklós szobrászművész és a szentendrei Skanzen? A nemzetközi kiállításokat is megjárt monumentális magyar puli alkotója egy 4 méter magas, több mint 3 tonnás fa és fém hasábokból álló bárányszobrot készít a múzeumnak.

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum idén az 5 éve futó nemzetközi Canepal (Kultúra és természet: a juhtartás és pásztorkodás európai öröksége) projekt tanulmányait bemutató tematikus évvel készül, így 2014 a Bárány éve lesz a múzeumban és sok-sok újdonságot, érdekességet tartogat a látogatóknak. 

 

„2010. szeptemberében vette kezdetét az Európai Unió Kultúra 2007-13 keretprogramjának társfinanszírozásával megvalósuló transznacionális pályázat, a CANEPAL, („Culture and nature: the european heritage of sheep farming and pastoral life", azaz „Kultúra és természet: a juhtartás és a pásztorkodás európai öröksége"), s az európai juhtartás és pásztorkodás örökségével foglalkozik."

 

A bárány és művészet kapcsolata Szőke Gábor Miklós kortárs szobrászművész alkotásában ölt testet: a múzeum felkérésére racka szobrot készít a Skanzennek, amely fémjelzi az idei Bárány évét.

Néhány nappal ezelőtt Szőke Miklós Gábor kortárs szobrászművész műhelyében jártunk, aki bemutatta az alkotását. A műhelylátogatásról készült kisfilm megtekinthető az alábbi linkre kattintva:

 

https://www.youtube.com/watch?v=zjQ_74D5LIQ&feature=youtu.be

 

A Racka szobor:

A szentendrei Skanzen miliőjének megfelelően Szőke Gábor Miklós a két legősibb anyaggal dolgozik: fával és vassal, amely tükrözi a modern ember fenntarthatósági törekvéseit és a népi tradíciók tiszteletét. A 4 méter magas, több mint 3 tonnás fa és fém hasábokból álló bárányszobor mind anyaghasználatában és technikában eltérő lesz a művész eddigi szobraitól. A könnyű megmunkálhatóság, a jól terhelhetőség, a természetessége miatt kedvelt fa mára már védjegyét képezi a Szőke Miklós Gábor brandnek, a fém viszont most debütál először Magyarországon.

Az alkotás három elemből áll: az acél vázon kívül két szarvból és a korpuszból, összesen kb. 1500 lécből és többezer csavarból, valamint fa héjszerkezetből.

A racka szobor megmunkálásán 1 hónapja, három művész, egy szobrászsegéd és egy műhely asszisztens dolgozik.

 

A bárány szobor a múzeum bejárati épülete előtt kap helyet.

2014. április 11-től megtekinthető!

 

http://skanzen.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.