2023.február.05. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A béke szigete

3 perc olvasás

 

balatonrendes

Több szállal kötődöm Balatonrendeshez, a legkisebb balatonmenti településhez. Állandó lakóinak száma a 2015. évi felmérés szerint 121 fő. (Népsűrűség 18 fő/km2, ez a szám Budapesten 3347.) Balatonrendes az északi parton található Badacsony és Révfülöp között. Fiatal házasként nyaraltunk ott több éven át. Elhelyezkedése, panorámája vetekszik a Balaton parti városokéval. Még hegye is van, a Rendesi-hegy, kedvelt kirándulóhely. Nem számoltam össze, de legalább 200 nagyobb nyaralót építettek a pihenni vágyók, elsősorban a közeli kőbányáról elnevezett Pálköve nevű területrészre. Makovecz Imrének, a külföldön is elismert organikus építészeti iskola alapítójának van ott egy saját tervezésű zsindelytetős háza, amelyet nyaralóként használt.

A honfoglalás után Balatonrendes az egyik fejedelmi törzs szállásbirtoka volt. A hegyoldalban megtelepülők számára a szőlő, a tóban szép számban fellelhető halak, a partmenti nádasok és az állattartás jelentették a megélhetést később is a középkor századaiban.

A “Rendes” falunév első írásos említése 1328-ból való. Az elmúlt századok során a népesség többször cserélődött, a békesség a törökök kiűzésével köszöntött be. Ezután a község fejlődésnek indult, 1755-től már iskolája is volt.

Míg ott nyaraltunk, többször is változott a területe, hol Ábrahegyhez, hol Kisőrpusztához, hol Kővágóörshöz csatolták egyik-másik részét. Teljes önállóságát a rendszerváltáskor kapta meg.

Az otthont adó házunktól pár perces séta a strand. Egy akadály áll csak előttünk, a vasúti sín. Udvariasan megadjuk az elsőbbséget a vonatnak és máris úszhatunk a Balatonban. Közben elcsodálkozunk. Jé, ez a takaros kis csónak kikötő tavaly még nem volt itt. A Bajcsy-Zsilinszky villa helyén emlékház, valamelyik nap majd megnézzük. Visszafele jövet megtöltjük palackjainkat az útba eső savanyúviz-forrás kútjából, Pompás az íze, lekörözi az összes gyárilag dúsított vizet. Hazaérve ebéd, alvás, nyugalom, csend, gépkocsik nemigen járnak Pálkövén.

Balatonrendesen ismerkedtünk meg a káprázatosan művelt és barátságos László Gyula régész-történész professzorral, a „kettős honfoglalás” elméletének kidolgozójával. Sikeres régészeti feltárásokkal bizonyította, hogy a 896-os honfoglalás előtt, a VII. században, az akkori Avarországban már éltek magyarok a Kárpát-medencében, Ennek részletei nem tartoznak ide. László Gyula mondta nekünk, hogy Balatonrendes a béke szigete.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.