2023.február.05. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Békéscsabai Jókai színház a Szigeten

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63292"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image9_57.thumbnail.jpg" border="0" width="70" height="100" /></a></span>Budapesten a Sziget Fesztivál nulladik napjának néhány eseményéről tájékoztatták a sajtót.

image9 57.thumbnailBudapesten a Sziget Fesztivál nulladik napjának néhány eseményéről tájékoztatták a sajtót.

image9 57.thumbnailBudapesten a Sziget Fesztivál nulladik napjának néhány eseményéről tájékoztatták a sajtót.

Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) titkárától megtudtul.hogy: először működik együtt a társaság és a Sziget. A színházi szerveződés és a Békéscsabai Jókai Színház két produkciót mutat be a fesztivál közönségének, a Születtem Magyarországon című, Bereményi Géza rendezte Cseh Tamás-emlékestet, valamint a Fekete Péter rendezte La Mancha lovagja című musicalt. 
    

Szép Fruzsina, a Sziget fesztivál programigazgatója kiemelte: a fesztivál mintegy ezer programjának 70 százaléka zenei produkció, 30 százalék pedig egyéb művészeti ágaké 

előadások láthatók, éjféltől pedig jazzkoncerteket hallgathat a közönség. 

Fekete Péter rendező, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója a Porondszínház kezdeteit felidézve elmondta: a cirkuszi sátor célja, hogy a teátrum produkcióit bemutathassák a kőszínházon kívül is, például fesztiválokon Fekete Péter arról is beszélt, hogy az előadás eredetileg két óra hosszú, de a Szigeten rövidített másfélórás változatot adnak elő. A produkciót a rendező "monumentális képek" sorozataként jellemezte. 

 A főszereplő Cervantest Cserna Antal alakítja. A színész aki jelen volt a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a La Mancha lovagja népszerű műnek számít, bár sokan közhelyesnek találhatják mondatait Kiemelte hogy a mű nem közhelyeket, hanem örök igazságokat mondat ki a színészekkel, amelyeket nem lehet elégszer elismételni. 

A Man of La Mancha című musicalt 1965-ben mutatták be a Brodway-n, majd eljátszották még kettőezer. Háromszázhuszonnyolc alkalommal. Ez idő alatt öt Tony díjat  söpört be, benne a legjobb musical díját is.  Maga a  mű  musicalt játék a játékban szerkezetű, Cervantes meséli el nekünk és cellatársainak a búsképű lovag történetét. A világhírű musicalt 2011-ben tűzte műsorára a Békéscsabai  Jókai Színház, Fekete Péter rendezésében. Az eredeti történet az inkvizíció börtönében indul, ebben a produkcióban a tér átalakul egy 50-es évekbeli gyűjtőtáborrá, ahol a fogság, a kegyetlenség, megaláztatás és a kilátástalanság szedi áldozatait. Ide érkezik meg Cervantes, hogy rögtönzött játékával újra hitet és reményt adjon társainak az összefogás, az együtt alkotás jegyében.

Fekete Péter így foglalja össze a sajtóanyagban a művet.. „ Cirkuszsátorba álmodtuk darabunkat, s kerestük, milyen történelmi helyzet illeszkedik egyidejűleg a sátor által körbezárt térhez és a darab helyzetéhez. A kitelepítések időszakát találtuk meg magunknak, ahol sok ember, önhibáján kívül, külső hatalom szorításában került kilátástalan helyzetbe, amikor valóban szükség volt egy különös, bolondos, tiszta megváltóra, aki erőt , de legfőképpen hitet adhatott a kiszolgáltatottaknak. A kitelepítés időszaka párhuzamot is kinál. Másodpercek választanak el bennünket attól, hogy több ezer honfitársunk házatlanul, bőröndjein és összecsomagolt motyóján ülve, az utcán találja magát egy másik hatalom, a pénz, a bankrendszer, a fogyasztói társadalom csapdájától elveszejtve."

.

Szarvas István

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.