2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Berlini Collegium Hungaricum bokrétaünnepe – A berlini Collegium Hungaricum elköltözik

5 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/1044"><img class="image thumbnail" src="/files/images/ungakz.thumbnail.jpg" border="0" alt="Ungaricher Akzent" title="Ungaricher Akzent" width="100" height="56" /></a></span>Jobban mondva: a Berlini Collegium Hungaricum visszatér régi történelmi lakóhelyére, Berlin szívébe, a Humboldt Egyetem és a Gorkij Színház mögötti Dorotheenstraße 12 szám alá!Az 1924-ben alapított magyar kulturális intézet 63 év után ismét saját épületbe költözik. Az 1974 óta bérelt Karl-Liebknecht-Straße 9 alatti székhelyrõl, az ún. ?Haus Ungarn-ból" való kiköltözéssel az intézet történetének egy fejezete lezárul. <p>

 ungaricher akzentJobban mondva: a Berlini Collegium Hungaricum visszatér régi történelmi lakóhelyére, Berlin szívébe, a Humboldt Egyetem és a Gorkij Színház mögötti Dorotheenstraße 12 szám alá!Az 1924-ben alapított magyar kulturális intézet 63 év után ismét saját épületbe költözik. Az 1974 óta bérelt Karl-Liebknecht-Straße 9 alatti székhelyrõl, az ún. ?Haus Ungarn-ból" való kiköltözéssel az intézet történetének egy fejezete lezárul.

 ungaricher akzentJobban mondva: a Berlini Collegium Hungaricum visszatér régi történelmi lakóhelyére, Berlin szívébe, a Humboldt Egyetem és a Gorkij Színház mögötti Dorotheenstraße 12 szám alá!Az 1924-ben alapított magyar kulturális intézet 63 év után ismét saját épületbe költözik. Az 1974 óta bérelt Karl-Liebknecht-Straße 9 alatti székhelyrõl, az ún. ?Haus Ungarn-ból" való kiköltözéssel az intézet történetének egy fejezete lezárul.

A Magyar Köztársaság 1997-ben vásárolta vissza azt a telket, ahol a régi Collegium Hungaricum állt,  és készíttette el az újjáépítéssel kapcsolatos elsõ terveket. Idõközben olyan koncepció született, mely egyszerre felel a történelmi hagyományoknak, illetve az újszerû elvárásoknak.  A Magyar Köztársaság 2003-ban írt ki erre vonatkozóan nyílt pályázatot. A Schweger Assoziierte Gesamtplanung GmbH által javasolt tervek alapján egy tiszta vonalú, funkciónak megfelelõ épület jöhet létre. Az épület egyrészt utal a ?klasszikus modernekre", illetve a  Magyarország és Németország közötti régi kapcsolatokra (Bauhaus, Moholy-Nagy).

2007. május 4-én tartjuk Berlinben az épület Bokrétaünnepét. A Bokrétaünnepen részt vesz és beszédet mond Hiller István oktatási és kulturális miniszter.

Hiller István az ünnepség elõtt részt vesz a Kultur- und Kreativwirtschaft in Europa: Kohärente Politik in einer Globalen Welt" c. berlini konferencián, ahol ?Európai értéktöbblet – Kreatív Magyarország" címmel tart elõadást.

.

Hallható Magyarország – Beharangozó Berlinben

A nagy hagyományokra visszatekintõ Schleswig Holstein Musik Festival (SHMF) vendége idén Magyarország. Április 24-én Berlinben, a tartomány képviseletén tartotta a Fesztivál beharangozó ünnepségét. A Schleswig-Holstein Musik Festival 7 héten keresztül 146 koncerten, 43 helyszínen (a professzionális hangversenyteremtõl a kastélyokon át az ipari épületig) mutatja be a magyar zenét. A rendezvénysorozat a világhírû, legnagyobb zenei legendák mellett szóhoz juttatja a fiatal tehetségeket is.

Komoly jelentõséggel bír az esemény pedagógiai szempontból is: a Salzau kastélyban a még Leonard Bernstein által alapított nemzetközi ifjúsági zenekarban fiatal mûvészek 2 hónapon át a világ vezetõ karmestereivel (Christoph Eschenbach, Fischer Iván, Kocsis Zoltán, Thomas Hengelbrock) dolgozhatnak együtt. Munkájukat a Fesztivál kórusa is segíti.

A rendezvények ideje alatt minden évben fiatal mûvészek százai vesznek részt mesterkurzusokon, s ?az oktatási folyamat" betetõzéseként egy tehetséges ?mûvészpalánta" veheti át a Leonard Bernstein díjat (2007-ben a Danubia Szimfonikus Zenekar lép fel a díjazott mûvésszel).

Schleswig-Holsteinben a kultúra és a gazdaság között napjainkig kölcsönösen gyümölcsözõ, egymást gazdagító példaértékû partneri viszony fejlõdött ki. A szponzoráció a kulturális intézmények és rendezvénysorozatok nélkülözhetetlen eszközévé vált.

Mintegy 400 meghívott vendég köszöntötte Berlinben Magyarországot. Az ünnepségen részt vett Peisch Sándor a Magyar Köztársaság berlini Nagykövete és Peter Harry Carstensen schleswig-holsteini tartományi miniszterelnök is. Mellettük Románia, Írország, Macedónia, Monaco, Málta, Észtország, Ciprus, Japán, az USA, Lettország, Oroszország berlini nagykövetei is megtisztelték a rendezvényt. Együtt ünnepeltek velük a német kormány képviselõi is és természetesen a fesztivál partnerei, a különbözõ német kulturális fesztiválok, szervezetek képviselõi. A magyar és német média mellett a nemzetközi sajtó is képviseltette magát. Peter Harry Carstensen köszöntötte elsõként a vendégeket és kiemelte, hogy ?az idei fesztivállal egy olyan ország elõtt tisztelgünk, amely országnak Németország a német egység egyik mérföldkövét köszönheti." Cartsensen felhívta arra a figyelmet, hogy társadalmunk alapja a kultúra és, hogy az ember életvitelére óriási hatással van a mûvészet, alapvetõ értékeket és véleményeket alakít ki és határoz meg. Rolf Beck, a fesztivál igazgatója röviden ismertette a programot és felhívta külön a figyelmet a Fesztiválzenekar, a Keller Quartett, a Takács Quartett a Festetics Quartett mellett a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar szereplésére. Említette még az Aura Musicale és az Orfeo Orchestra koncertjeit, továbbá Schiff András, Csalog Gábor, Bogányi Gergely és Várjon Dénes mellett Kelemen Barnabás és Perényi Miklós fellépéseit.

A magyar zenei hagyományok képviselõinek Roby Lakatos-t, a Romano Drom és Besh o droM együtteseket, a Budapest Klezmer Band zenekart és a Muzsikás együttest mutatta be még röviden. Beck úr nagyon fontosnak tartja a táncházak hagyományát Magyarországon. Végül összegzésként említette, hogy szándékuk volt a régi klisék leépítése és a magyar zene sokszínûségének megmutatása. A fesztivál igazgatója elmondta, hogy eddig még soha ilyen jó együttmûködést nem tapasztalt, mint idén a magyar fesztivál szervezés alatt és ezért külön köszönetet mondott Erdõdy Orsolyának, az Ungarischer Akzent programiroda vezetõjének.

A köszöntõ beszédek után Sebõ Ferenc és zenekara gondoskodott a hangulatról.

Az SHMF idén július 14-én kezdõdik és szeptember 2-ig tart (http://www.shmf.de/ ). A magyar kulturális nyár a német északi vidékeken idén viszont többet is ígér, mint a magyar zene: számos elõadás, kiállítás és filmek gazdagítják a tartomány kulturális kínálatát.

http://www.akzent.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.