2010. január 18-án a civil szerveződések és a BESZT karitatív mozgalom (Beteg és Hátrányos Helyzetű Gyermekeket Segítő Szervezetek és Támogatóik Országos Szövetsége, BESZT Szövetség) először mutatkozott be nemzetközi konferencián, ismetetve magát a szervezetet,  főbb célkitűzéseit és eddigi eredményeit.

 

2010. január 18-án a civil szerveződések és a BESZT karitatív mozgalom (Beteg és Hátrányos Helyzetű Gyermekeket Segítő Szervezetek és Támogatóik Országos Szövetsége, BESZT Szövetség) először mutatkozott be nemzetközi konferencián, ismetetve magát a szervezetet,  főbb célkitűzéseit és eddigi eredményeit.

Eszerint;  a BESZT Szövetség olyan hazai ernyőszervezetként kíván működni, amely képes több száz civil szervezetet összefogni, s közvetítőként működni a mindenkori kormányzat és a civilek között.

A konferencián megjelentek meghatározó politikai személyiségek, a Magyarországra akkreditált diplomáciai testületek nagykövetei, az EU Parlament képviselői, hazai és külföldi szaktekintélyek, a civil szféra legjelentõsebb támogatói, Magyarország legmeghatározóbb alapítványainak, egyesületeinek elnökei, a történeti egyházak és a média képviselői.

A konferencián eladást tartott
Francesco De Lorenzo professzor,  az olaszországi ernyőszervezet elnöke, Associone Italiana Malati di Cancro,

Dr. A.Sarper Diler, a törökországi ernyőszervezet, a KÖKDER (Kök Hücre Nakilleri Öncü Koordinasyon

  Dernegi)  elnöke, az Istambul University Medical Faculty  professzora,  
Mészáros László, a Képzett Fiatalokkal a Jövőért (MICE Alapítvány) elnöke (USA),
Balogh István, a BESZT Szövetség alelnöke.

Friss  Euroastat adatok szerint,  2008-ban az EU  lakosságának 17%-a él szegénységben, ezen belül a 17 év alattiak aránya mintegy 20%.  Magyarországon is a gyermekek egy-ötöde szegénysorsú.

Az EU statisztikai hivatalának adatait a hét elején hozták nyilvánosságra.

Bevezető előadásában Balogh István rámutatott, van kiútja a világnak a jelenlegi gazdasági válsággal terhelt helyzetből.  A betegséggel küzdőkért és a hátrányos helyzetűekért karitatív összefogással sokat tehetünk, ezt a feladatot vállalta a BESZT, ma már nemzetközi szinten is. Hangsúlyozta, teljes mértékben alulról jövő  kezdeményezés hozta létre ezt a hazai „ernyő"-szervezetet, s mindenféle politikai elkötelezettségtől távol kívánják tartani magukat, csak az ország javára tevékenykednek.

Sajnálatos, hogy Magyarországon ma a civil szervezetek működése akadozik, pedig az egységes fellépés teszi lehetővé az Uniós támogatások elérését. A szervezet célul tűzte maga elé a hasonló célokért küzdő civil szerveződések egybefogását, a törekvések egységes megfogalmazását, a hatékony PR és marketing tevékenység megszervezését.

Jelenleg a magyar adótörvény a szövetség által megjelölt célokra is elérhetővé teszi az adó 1%-ának felajánlását, de ezzel az adózóknak csak  35%-a él,  a szervezet ezt kívánja végső soron 100%-osra bővíteni.

A BESZT jelenlegi 24 tagja ezen célokat segíti, munkájukban neves egészségügyi szakemberekre is támaszkodva.

(A tájékoztató során további szervezetek fejezték ki csatlakozási szándékukat, pl. a Kalyi jag, Egészség.tv, stb.)

A konferencián megjelent külföldi szakemberek, s saját tapasztalatok is jelzik, szükség van a nemzetközi kapcsolatokra, az együttműködésre a hasonló feladatokat maguk elé tűző uniós szervezetekkel a hatékony munkához, ha ez megvan, nagy eredményeket lehet elérni.  Nagy jelentősége van, hogy az adományozók tudatában legyenek, amit adnak, az jó helyre kerül, hazánkban már ezideig is számos felajánlást kaptak.

Reményei szerint a csatlakozó szervezetek száma akár több százra is növekedhet. A csatlakozás a BESZT honlapján ( http://www.beszt.hu/ ) elhelyezett felvételi ív kitöltésével történhet, a tagsági díj évente 15 ezer Ft., melyet a szervezet visszaforgat a rászorulók körébe.

De Lorenzo itáliai professzor, a F.A.V.O. ernyőszervezet, a Federazione italiana delle Associazioni di Volontariato in Oncologia  részéről is az összefogás jelentőségét hangsúlyozta, csak így érhetők el az uniós források.  Az önkéntes karitatív megoldásokban nagy erő rejlik, de nagyon fontos ezek összefogása, összehangolása, a folytonosság biztosítása.

Olaszországi példákat hozott a professzor a saját területéről, a rákos betegek felkarolásáról. Korábban 50 szervezet foglalkozott ügyükkel külön-külön, kevéssé hatékonyan.  Új igények fogalmazódnak meg azonban a rákos betegek életminőségének megtartására. A rákos betegek jogainak támogatására gyakorlati útmutatón dolgoznak a kezelés után a munkába való visszatérésükre, állásuk megtartására.  A FAVO szervezetek segítik a rehabilitációt, a betegségről való információkat, s a pszichológiai támogatás megszervezését is.  Segítik a korai diagnózis felállítását, együttműködnek az itáliai National Cancer Plan 2010-2012 tervének összeállítását. Országszerte 29 információs pultot működtetnek kórházakban és más intézményekben.  Gondozzák a rákos betegekről való gondoskodás emlékeztető napját, a  National Cancer Survivers Day-t.

Dr. A.Sarper Diler professzor a törökországi tapasztalatokról számolt be. A vonatkozó tevékenységek támogatására díjat alapítottak, elsődlegesen a rákbetegek, de más szenvedők támogatására is.  A rákbetegek támogatására irányuló tevékenységükben különös jelentőséget tulajdonítanak a hagyományos médiának és a közösségi webhelyeknek. Dohányzás elleni kampányuk is a rák elleni küzdelemhez kapcsolódik, „Blue Angels against cancer" és „Young Blue Angels" címmel. Nagy szükség van a nemzetközi összefogásra!

A BESZT következő konferenciáját Isztambulban rendezik 2010. április 1-től.

Mészáros László, a BESZT-hez csatlakozott „Képzett Fiatalok a Jövőért" (MICE) alapítvány részéről a hazai felemelkedésért való elkötelezett tevékenységből adott ízelítőt. Az Amerikában alapított szervezettel a hazai társadalmi viszonyok jobbításán kíván tevékenykedni, a tehetséges fiatalokba üzleti gondolkodást ültetni, az érvényesülés útját-módját tudatosítani a saját boldogulásért, s a haza előbbre meneteléért tenni kívánók körében.  Az alapítvány 126 diák előtt nyitott már jövőbemutató lehetőséget, a határokon túli magyar fiatalok is számíthatnak támogatására.

A BESZT alelnöke köszönetét nyilvánította a nagylelkű civil támogatóknak és a megjelent kormányzati személyeknek a BESZT működését támogató nyilatkozataiért, utóbbi különös fontosságát hangsúlyozva.

A BESZT tehát most már nemzetközi, határokon átnyúló tevékenységbe kezd. Az uniós és török együttműködőkön túl,  hivatalosan meghirdetett programjába veszi a határokon túli magyarok karitatív felkarolását. Tevékenységében máris élvezheti ukrajnai, romániai és vajdasági, lengyelországi, stb. támogatói együttműködését.

http://www.beszt.hu/

http://www.aimac.it/

http://www.favo.it/

http://www.istanbul.edu.tr/english/itf.php

http://www.kokder.com/

http://mice.org/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük