Talán még nem volt ennyire sűrű időszak a Budapest Bábszínházban, mint amilyennek március harmadik hete ígérkezik. 2014. március 17. és 20. között ötödik alkalommal rendezik meg a BÁBU Fesztivált, ennek keretében széles műfaji és életkori skálán tíz előadást láthat a közönség, majd március 21-én a Bábszínházi Világnapot ünnepeljük.

 

Talán még nem volt ennyire sűrű időszak a Budapest Bábszínházban, mint amilyennek március harmadik hete ígérkezik. 2014. március 17. és 20. között ötödik alkalommal rendezik meg a BÁBU Fesztivált, ennek keretében széles műfaji és életkori skálán tíz előadást láthat a közönség, majd március 21-én a Bábszínházi Világnapot ünnepeljük.

 

A március 17-én kezdődő BÁBU Fesztivál a teljesség igénye nélkül: lesz közöttük hagyományos vásári játék – Vitéz László afrikai rokona, Batu-tá indul el Amerikába -, a kortárs meseirodalom legszerelmesebbjének bemutatója – Gimesi Dóra Csomótündér című kötetében megjelent meséje, a Tíz emelet boldogság színpadi változata -, és a legfiatalabb bábos generáció tagjai is bemutatkoznak a műfaj határait feszegető produkcióikkal.

 

A BÁBU Fesztivál célja indulása óta változatlan: izgalmas, új utakat kereső társulatok gyerekeknek, ifjúsági közönségnek vagy felnőtteknek készült kamara-bábelőadásait bemutatni a fővárosban. Március 17. és 20. között az eddigiekhez hasonlóan több olyan produkció szerepel a programban, amely Budapesten első alkalommal látható.

 

Jól ismert mese- és történelmi hősök népesítik be a Játszó-teret és színháztermet négy napon keresztül: Hamupipőke, Babszem Jankó, Batu-tá (Vitéz László rokona Afrikából), Hunyadi János, Szilágyi Erzsébet és Mátyás király. A klasszikusok mellett kortárs irodalmi alapanyagból készült produkciók is szerepelnek a programban: Peter Bichsel izgalmas világmagyarázatot kereső történeteit Szabó Borbála írta színpadra, lesznek Kormos István-művek, Gimesi Dóra Tíz emelet boldogság című meséjének színpadi változatát pedig a BÁBU Fesztivál alatt mutatja be a Budapest Bábszínház és a Mesebolt Bábszínház.

 

Az idei meghívottak között is kitüntetett szerepet kapnak a határon túli magyar bábosok: Écsi Gyöngyi visszajáró vendég, a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata először játszik a Budapest Bábszínházban.

 

Kifejezetten a felnőtteknek szól két esti előadás, amelyet a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2013-ban végzett bábosok hoztak létre: a HUPS Crew és a Nylon Group más-más utakon, de egyaránt a báb határait feszegeti, a báb és a zene kapcsolatát kutatja.

A Nylon Group felnőtteknek ajánlott Burokja színház-performansz-vacsora-buli élmény, amelyben VJ és DJ is közreműködik.

https://www.youtube.com/watch?v=Iaz_x36fKa0

A külföldi és hazai – többek között a Sziget Fesztivál Quimby-napján is – fellépett HUPS Crew bábkoncertjén különös világok teremtődnek és alakulnak aztán át valami egészen váratlanná az élőben játszott zenére.

https://www.youtube.com/watch?v=iLrkT1quqaE

 

V. BÁBU Fesztivál programja:

 

2014. március 17. 15:00 Hamupipő

A Bóbita Bábszínház (Pécs) előadása

2014. március 17. 19:00 Burok

A Nylon Group (Budapest) előadása. Előadás után Kritikus Óra

2014. március 18. 15:00 Én vagyok én, te vagy te

A Mesebolt Bábszínház (Szombathely) előadása

2014. március 18. 19:00 Jam

A HUPS Crew (Budapest) előadása. Előadás után Kritikus Óra   

2014. március 19. 10:00 Szőlőszem

Az Árgyélus Színház (Hetény) előadása

2014. március 19. 15:00 Mátyás király szárnyai

A MárkusZínház (Pécs) előadása     

2014. március 20. 09:00 Babszem Jankó

A Ziránó Színház (Hottó) előadása

2014. március 20. 11:00 Batu-tá kalandjai

A Hepp Trupp (Debrecen) és a Vojtina Bábszínház (Debrecen) előadása

2014. március 20. 15:00 Kormos képpel mutogat

A Szigligeti Színház Lilliput Társulatának (Nagyvárad) előadása

2014. március 20. 17:00 Tíz emelet boldogság

Bemutató, közös előadás a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal

 

2014. március 17 – 20.

V. BÁBU Fesztivál

Budapest Bábszínház

1062 Budapest, Andrássy út 69.

 

http://www.budapest-babszinhaz.hu/

https://www.facebook.com/babszinhaz

http://babszinhaz.postr.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük