2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2014. március 20. – Gyermek- és Ifjúsági Színházi Világnap

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78523"><img class="image image-_original" src="/files/images/assi%20(1).jpg" border="0" width="470" height="328" /></a></span>Az ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházak Nemzetközi Szövetsége művészi, kulturális és pedagógiai céljai között szerepel a nemzeti határokon átívelő együttműködések, tapasztalatcsere, kölcsönös megértés és fejlődés megvalósítása az egyenlőség és a gyermekek művészethez való joga jegyében. </p> <p> 

assi%20(1)Az ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházak Nemzetközi Szövetsége művészi, kulturális és pedagógiai céljai között szerepel a nemzeti határokon átívelő együttműködések, tapasztalatcsere, kölcsönös megértés és fejlődés megvalósítása az egyenlőség és a gyermekek művészethez való joga jegyében.

 

assi%20(1)Az ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházak Nemzetközi Szövetsége művészi, kulturális és pedagógiai céljai között szerepel a nemzeti határokon átívelő együttműködések, tapasztalatcsere, kölcsönös megértés és fejlődés megvalósítása az egyenlőség és a gyermekek művészethez való joga jegyében.

 

Minden év március 20-án, a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Világnapon az ASSITEJ közzé teszi jeles színházi alkotók világnapi üzenetét.


Az ASSITEJ International üzenete: Vigyél egy gyereket színházba!
„Elfogadjuk és hirdetjük, hogy bár a gyerekeknek iránymutatásra van szükségük, elidegeníthetetlen joguk, hogy azok legyenek, amik lenni szeretnének. Ezt csak úgy érhetik el, ha teret adunk az álmaiknak és az álmaik megvalósításához – mondta Nelson Mandela.
Mi, a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Nemzetközi Szövetségének tagjai, őszintén hisszük, hogy a színház a lehető legjobb közeget teremti meg ahhoz, hogy a gyerekek álmodhassanak, és valóra válthassák az álmaikat. De vajon kellő emberséggel, tisztelettel, játékossággal, bizalommal és humorral fordulunk feléjük? Biztosítjuk, hogy a színházba látogató gyerekek – származástól, nemtől, osztálytól, anyanyelvtől stb. függetlenül – elég teret kapjanak az álmodozáshoz és álmaik megvalósításához?
2014-ben lesz 25 éve, hogy elfogadtuk a Gyermekjogi Nyilatkozatot. De vajon komolyan vesszük-e a benne foglaltakat? Hány nemzet érti meg a 31. paragrafus jelentőségét, miszerint "minden gyereknek elidegeníthetetlen joga a pihenés, a játék, a szabadidős, a kulturális és a művészeti tevékenység"? Hány nemzet tesz azért, hogy ezek a jogok megvalósuljanak?
Mindez persze nem csak a nemzetek, országok, kormányok felelőssége. Mindannyian tehetünk érte! Március 20-án, a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Világnapon arra kérünk, vigyél egy gyereket színházba, vagy a színházat vidd el neki – adj esélyt, hogy a varázslat megtörténjen!
Ahogy Mandela mondta: „A történelem az alapján ítél felettünk, hogy sikerült-e megváltoztatnunk a gyerekek mindennapjait."
Yvette Hardie, az ASSITEJ International elnöke

Az ASSITEJ Magyar Központ üzenete:
„A Gyermek- és Ifjúsági Színházak Nemzetközi Szövetségének, az ASSITEJ Magyar Központjának elnöksége, a Magyar Színházi Társasággal, Teátrumi Társasággal és a Magyar Bábművész Szövetséggel egyeztetett közös törekvése, hogy Magyarországon is minden gyermek számára megteremtődjön a lehetősége annak, hogy diákévei alatt évente legalább egyszer élő színházi előadással találkozzon. Kérjük a szülőket, a pedagógusokat, a színházi és előadó-művészeti műfajok jeles képviselőit, hogy segítsenek abban, hogy a jövő generációk egész emberré nevelésének érdekében ez az álmunk valóra váljon!"
Novák János, az ASSITEJ Magyar Központ elnöke.

 

http://www.assitej-international.org/

https://hu-hu.facebook.com/magyarkozpont.assitej

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.