2022.október.01. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Rapid randitól a flashmobig

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78521"><img class="image image-preview" src="/files/images/bábV.preview.jpg" border="0" width="449" height="640" /></a></span>Több mint húsz településen mintegy negyven résztvevő bábszínház, független társulat, oktatási intézmény, csoport, szakmai szervezet ünnepli 2014. március 21-én a Bábszínházi Világnapot. Lesznek programok városi főtereken és könyvesboltokban, piacokon és tömegközlekedési eszközökön. </p> <p> 

bábv.previewTöbb mint húsz településen mintegy negyven résztvevő bábszínház, független társulat, oktatási intézmény, csoport, szakmai szervezet ünnepli 2014. március 21-én a Bábszínházi Világnapot. Lesznek programok városi főtereken és könyvesboltokban, piacokon és tömegközlekedési eszközökön.

 

bábv.previewTöbb mint húsz településen mintegy negyven résztvevő bábszínház, független társulat, oktatási intézmény, csoport, szakmai szervezet ünnepli 2014. március 21-én a Bábszínházi Világnapot. Lesznek programok városi főtereken és könyvesboltokban, piacokon és tömegközlekedési eszközökön.

 

Március 21. nem csupán a meteorológiai tavasz kezdete, hanem a bábszínházak világnapja is. 2014-ben a magyar nyelvű bábosok első alkalommal, hagyományteremtő módon, a határon innen és túl a műfaj sokszínűségét szokatlan körülmények között mutatják be. A világnapi ünnep kezdeményezője és koordinátora a Budapest Bábszínház.

 

Az eseménysorozat célja az, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar nyelvű bábművészetre, annak sokszínűségére, intézményeire és független társulataira, a régóta pályán levőkre és a legfiatalabb generációra, így ez a nap az összes magyarországi és határon túli, kő- és független bábszínház közös ünnepévé válhat.

 

A hagyományteremtő szándékkal életre hívott programsorozat – a figyelemfelkeltés mellett – arra is törekszik, hogy megerősítse a bábszínházak helyét, fontosságát a közvélemény szemében, növelje az adott település lakóinak a helyi intézmény iránti elkötelezettséget, új nézőket nyerjen meg, és bizonyítsa: a báb nem korosztály, hanem műfaj. Mivel ehhez a váratlanság és a szokatlanság a legjobb eszköz, ezen a napon a bábszínházak falain kívül mutatják meg magukat a bábosok.

A kezdeményezéshez határon innen és túl több mint húsz településről mintegy negyven társulat, csoport, oktatási intézmény, szakmai szervezet csatlakozott. Mivel a bábszínházak nem csupán közönségükért, de közösségükért is dolgoznak, a résztvevők maguk találták ki és alakították saját városukhoz a programokat. A Bábszínházi Világnap fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök, a budapesti események, amelyek védnöke Tarlós István főpolgármester, a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapi rendezvényei közé tartoznak.

A főváros több pontján lehet majd találkozni a Budapest Bábszínház művészeivel.

A főváros több gyógyfürdőjében láthatnak vízi etűdöket a vendégek, bábturisták érkeznek a MÁV-val, bábok bukkanhatnak fel a BKV tömegközlekedési eszközein, klasszikus muzsikára elevenednek meg az Operában, a Budapest Bábszínház előcsarnokában pedig délután és este várják kézműves programokkal az érdeklődőket, akik egy bábos rapid randin is részt vehetnek, hogy maguk is kipróbálják a különböző technikákat.

A Mikropódium ezúttal a Vörösmarty téren nyílik meg, ebédidőben pedig érdemes lesz a Jókai tér környékén lenni, ahol a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színháznál megnyílik a Vitéz László Bábautomata, a Jókai téren a HUPS! Crew ad bábkoncertet.
A báb is ember! címmel lesz térperformansz a Gutenberg téren, a Trambulin Színház vezetésével. Az eseménysorozatból nem marad ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész és bábrendező szakos osztálya, az Írók Boltja kirakatában lesz ESZME, a Stúdió K színészei a Weöres-évhez kapcsolódva báb-operát mutatnak be, de Tárnok Marica és Sarkadi Bence jóvoltából Bethlen Téri Színházat és a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeumot se hagyják ki a nap folyamán a báb rajongói és a műfaj csodáival még csak ismerkedők.

Az összes vidéki kőbábszínház részt vesz a programban.

Ízelítőül néhány esemény: Békéscsabán Pocakmesével várják a szülőket és a gyerekeket, Debrecenben villamoson, a városházán és plázában, Szombathelyen vasúti váróteremben, Kecskeméten pedig a piaccsarnokban fognak bábozni. Miskolcon az előadások – köztük a friss bemutató – mellett vetélkedőt rendeznek, Egerben különleges, az újcirkusz műfajából is építkező premierre kerül sor, Pécsen bábos flashmob lesz a Széchenyi téren, Győrben pedig Báb on Air címmel egy egész utcában mutatják be a műfaj izgalmait. Zalaegerszegen, Veszprémben a város különböző pontjain váratlanul jelennek meg a bábosok.

 

A független alkotók sem maradnak ki a rendezvénysorozatból: Szegeden vásári bábjáték lesz a Dugonics téren, Kaposváron a Bábszíntérben, Pécsen a MárkusZínben, Hottón pedig a faluházban előadással és kézműves foglalkozással várják a közönséget.

A határon túli magyar bábosok is bekapcsolódtak a bábszínházi világnapi eseményekbe: Szatmárnémetiben fordított előadásra kerül sor, a temesváriak három napig a szórványban játsszák A Hétfejű Tündért, Marosvásárhelyen a Csipike bemutatót tartják és flashmobot szerveznek, Kolozsváron a Váróterem Projekt színészei bábos hétvégét rendeznek, a Babes-Bolyai Tudományegyetem, Színház és Televízió Kar MagyarSzínházi intézetének hallgatói pedig premierrel készülnek.

Az amatőr csoportok közül a nyergesújfalui Pinocchio Bábcsoport és a Palánta Egyesület vesz részt a világnapi eseményekben.

A márciusi bábhónap további fesztiváljai:

BÁBU Fesztivál (március 17 – 20., Budapest Bábszínház, 10 előadás), DESZKA Fesztivál (március 21 – 29., Debrecen, Csokonai Nemzeti Színház, báb- és gyerekszínházi fókusszal).

A kezdeményezés mellé állt a Libri Média, így a Libri könyvesboltjaiban is felbukkannak bábok, a Bábszínházi Világnap alkalmából pedig a Fidelio különszámaként megjelent egy műsorfüzet, amelyben a programokon túl a résztvevők bemutatkozása olvasható.
További támogatók: BKV Zrt., MÁV Zrt., Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., Jurányi Produkciós és Inkubátorház, Írók Boltja, Hopp Ferenc kelet-ázsiai Múzeum, Magyar Állami Operaház, Ablon.
Médiatámogatók: Fidelio, Port, 7óra7, Revizor, Pesti Műsor, Szinház.hu, Spiritusz Online.

 

Helyszínek:
Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Eger , Győr, Hottó, Kaposvár, Kecskemét, Kolozsvár, Marosvásárhely, Miskolc, Nyergesújfalu, Pécs, Szatmárnémeti, Szeged, Szombathely,
Temesvár, Veszprém, Zalaegerszeg.

 

Naprakész információk a Facebookon, illetve weboldalon találhatóak.

 

https://www.facebook.com/babszinhazivilagnap

http://babszinhazivilagnap.wordpress.com/


Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.