2022.szeptember.27. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fesztiválok Győrben

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78519"><img class="image image-preview" src="/files/images/gyor_0.preview.jpg" border="0" width="480" height="319" /></a></span>Nemzeti ünnepünkön, március 15-én nem csak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről emlékeztünk meg, hanem Győrben a Négy Évszak Fesztivál - Tavasz programjai is kezdetüket vették volna, benne a Győri Tavaszi Fesztivál eseményeivel. A rossz időjárás miatt elmaradt a szombat esti megnyitó, amely egyben a megyeszékhely fesztiválévének nyitórendezvénye lett volna  - közölte a városháza szóvivője.</p> <p> 

gyor 0.previewNemzeti ünnepünkön, március 15-én nem csak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről emlékeztünk meg, hanem Győrben a Négy Évszak Fesztivál – Tavasz programjai is kezdetüket vették volna, benne a Győri Tavaszi Fesztivál eseményeivel. A rossz időjárás miatt elmaradt a szombat esti megnyitó, amely egyben a megyeszékhely fesztiválévének nyitórendezvénye lett volna  – közölte a városháza szóvivője.

 

gyor 0.previewNemzeti ünnepünkön, március 15-én nem csak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről emlékeztünk meg, hanem Győrben a Négy Évszak Fesztivál – Tavasz programjai is kezdetüket vették volna, benne a Győri Tavaszi Fesztivál eseményeivel. A rossz időjárás miatt elmaradt a szombat esti megnyitó, amely egyben a megyeszékhely fesztiválévének nyitórendezvénye lett volna  – közölte a városháza szóvivője.

 

A fesztivál nagyszabású nyitó eseménye a Városház téren a Magyarock Dalszínház Klapka c. előadása lett volna, amely a rockzenét alapul vevő színpadi művek szerelmeseinek kínál színvonalas szórakozást. A fiatal szerzőpáros Másik Lehel és Vizeli Csaba rockmusicalje, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc utolsó időszakába kalauzolja el a nézőket. Hősiesség, önfeláldozás, hazaszeretet, szerelem, árulás mind megjelenik a történetben, melynek vezéralakja Klapka György és Haynau.

 

A Győri Tavaszi Fesztivál programjai közül nemcsak a győriek, de a kisalföldi megyeszékhelyre látogató turisták is kedvükre válogathatnak. A fesztivál mindenkinek színvonalas kulturális kalandozási lehetőséget kínál, korra és nemre való tekintet nélkül.

 

A Győri Tavaszi Fesztivál két hetében változatos kőszínházi produkciók között válogathatunk. Valódi csemegének ígérkezik a Római Vakáció Cole Porter dalaival.

Az örök romantikus klasszikus főbb szerepeiben Balla Eszter, Fekete Ernő, Hernádi Judit és még sokan mások. Hernádi Judit a Győri Tavaszi Fesztivál Acélmagnóliák c. előadásában is elkápráztatja a közönséget. A darab hat nő és három év története, ahol a hölgyek csak beszélnek, mesélnek, fecsegnek természetesen a szerelemről, csalódásról, férfiakról, családról. Szinte észrevétlenül bomlik ki életük, titkaik, sorsaik, vágyaik, az acélnál is erősebb összetartó kapocs, amely a női lélek sajátja. Hernádi Judit mellett Szulák Andrea viszi a prímet.

 

A zene kedvelői sem maradnak ínyencségek nélkül: a SingSingSing2 musical show látványos előadása, vagy az Eastwing Group együttes Frankie Látóval különleges szórakozást ígér. A SingSingSing 2 musical showban a Jekyll & Hide, a Macskák, A nyomorultak, az István, a király, a Mamma Mia!, a Szép nyári nap, a Diótörő és Egérkirály és az Aida legnagyobb slágerei hangoznak el. Az Eastwing Group előadásában Frankie Látó jazzhegedűs játékában ötvözi az old swing és a modern bebop elemeit, elegánsan fűszerezve a world music lehetőségeivel. Kéry Gábor jazz és klasszikus zenében egyaránt jártas gitáros az indiai zene szépségeit is beleolvasztotta játékába. Frankie Látó és Kéry Gábor hegedű- illetve gitárjátékának együttes eredménye egy különleges hangzású és dinamikájú, egyedi interpretációjú, saját kompozíciókból álló felejthetetlen koncert.

 

A Győri Tavaszi Fesztivál természetesen idén is gondolt a gyermekekre: az Inversedance társulat Vuk című zenés, táncos előadással örvendezteti meg a kicsiket, míg a Hímes tojás napján a gyerkőcök a tojásfestés technikáival és  motívumaival ismerkedhetnek meg. A győri Gyermekek házába eljönnek a tojásírók az ország különböző vidékeiről és bemutatják a karcolt, patkolt, áttört, viaszolt, levélrátétes, sárközi, gyimesi és moldvai csángó motívumokkal díszített hímes tojásokat.

 

Győr 15. alkalommal lesz az ütőszene fővárosa, ahol a világ és a hazai élvonal legjobb ütősei és dobosai lépnek a közönség elé.  

Győrben nagy hagyománya van az ütős zenei életnek. A négy évtizede működő Győri Ütőegyüttes sikereit és az ütős zenei képzés értékeit büszkén tekinti fontos alapkőnek a Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál.

 

2014-ben mérföldkőhöz érkezett a rendezvény: 15. jubileumát ünnepli a hazai ütőszenei élet meghatározó seregszemléje. Az idei jubileumi fesztivál programja izgalmas és színes keresztmetszete a kortárs és tradicionális ütős zenének. A Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál idei repertoárján megjelenik a klasszikus zene, a jazz, a világzene és a kortárs ütőhangszeres játék is. A fesztivál friss és izgalmas produkciókkal, workshopokkal, kiállításokkal várja a közönséget.

 

A fiatal nemzedék képviselői személyesen találkozhatnak, és egy színpadon zenélhetnek a szakma hazai és nemzetközi sztárjaival. Ezek a találkozások életre szóló motivációt adnak a fiataloknak, gyakran meghatározzák ütőszenei karrierjüket.

Az elmúlt években a fesztivál nemzetközi jelentőségűvé vált, elismert magyar és nemzetközi művészek, világsztárok léptek fel a seregszemlén.

Az idei Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál nemzetközi hírű sztár fellépője Brian Tichy Los Angelesből érkezik, az elmúlt 20 év során a legnevesebb zenekarokban és muzsikusok mellett – Billy Idol, Foreigner, Ozzy Osbourne – gitározott, énekelt és dalokat is írt.

A Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál garantáltan jó hangulatához idén a 40 éves Győri Ütőegyüttes különleges gálája is hozzájárul.

 

Az eseményekhez szervesen kapcsolódik a hagyományos ütőhangszeres kiállítás, ahol a legrangosabb ütőhangszereket gyártó és forgalmazó cégek hazai képviseletei mutatják be termékeiket, és a közönség meg is szólaltathatja a kiállított hangszereket.

 

18. Győri Tavaszi Fesztivál

2014. március 15 – április 1.

 

15. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál

2014. március 21-22. (péntek, szombat)

 

www.gyor.hu

www.fesztivalkozpontgyor.hu

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.