Greg Dorey, az Egyesült Királyság magyarországi nagyköveteGreg Dorey, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete

Greg Dorey, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete felesége társaságában Sopronbánfalvára látogatott. Magyar fiatalok is részt vettek Károly walesi herceg Alapítványának nyári képzésén Sopronbánfalván egy újabb híd született, mely a több évszázados múltra épülve a jövőbe vezet

 

Greg Dorey, az Egyesült Királyság magyarországi nagyköveteGreg Dorey, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete

Greg Dorey, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete felesége társaságában Sopronbánfalvára látogatott. Magyar fiatalok is részt vettek Károly walesi herceg Alapítványának nyári képzésén Sopronbánfalván egy újabb híd született, mely a több évszázados múltra épülve a jövőbe vezet

 

Greg Dorey-val, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetével, Graham Bell-lel, a Magyar Reneszánsz Alapítvány Kuratóriumának elnökével, Gólya Szilvia tájépítésszel, Bársony István építésszel, Kovács Gáborral, a KOGART alapítójával és Karsai Gáborral, a Sopronbánfalvi Kolostor igazgatójával találkoztak ma a hazai és a nemzetközi sajtó képviselői a patinás és csodálatosan felújított Sopronbánfalvi Pálos-karmelita kolostor épületében.

Kovács Gábor filantróp üzletember támogatásának köszönhetően két fiatal magyar építész vett részt Angliában a Károly walesi herceg által létrehozott alapítvány nyári képzésén. A The Prince's Foundation for the Built Environment nyári kurzusa nemzetközi kitekintésű képzés, amelyen a hallgatók a hagyományos művészi kifejezőeszközöket és mesterségeket is tanulmányozzák. Az Alapítvány a Károly herceg által támogatott értékekkel összefüggésben számos képzést szervez, amelyek keretében a résztvevők megtapasztalhatják a fenntartható tervezés és kivitelezés alapelveit és gyakorlatát. A nyári kurzus programja Londonban és Walesben zajlott, és ötvözte a vizuális tantárgyakat (rajzolás, geometria, klasszikus építészet) a hagyományos építkezés gyakorlati tudnivalóival és valódi csoportos tervezési gyakorlatokkal. Idén a nyári képzésen 26 hallgató vett részt, többségük az Egyesült Királyságból, de Kanadából, az Egyesült Államokból, Olaszországból és Hollandiából is érkeztek fiatalok.

Kovács Gábor személyes élményeiről beszélt és annak jelentőségéről, hogy milyen jó dolog fiatalkorban megtapasztalni más ország, más világrész szakmai, emberi hozzáállását egy témához. Örömére szolgált, hogy a két magyar fiatal a közreműködésével a világ különböző részéről érkezett emberekkel, szakmákkal párbeszédet folytathatott.

Greg Dorey, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete magyar nyelven elmondta: „Rendkívüli öröm, hogy Őfelsége Károly herceg és a magyar kulturális szervezetek között tavaly, Pécelen elindult párbeszéd ilyen kézzel fogható együttműködést eredményezett. Érdeklődéssel hallgattam a magyar résztvevők beszámolóját tapasztalataikról, illetve az ehhez hasonló további kezdeményezéseket." Gratulált Kovács Gábornak, hogy a budapesti Ybl Villát követően egy ilyen csodálatos helyen, Sopronbánfalván is hozzájárult a történelmi értékek megőrzéséhez.

Ezt követően a két fiatal ösztöndíjas, Gólya Szilvia tájépítész, és Bársony István építész prezentációja következett:

Részletek a beszámolóból:

„Július 17-én érkeztünk meg Londonba vasárnap délután. A szállás egy egyetemi kollégium épületében volt. Hétfő reggel egy bemutatkozással indult. A résztvevők többsége az alapítvány támogatásával vett részt a nyári iskolában. Ők elsősorban szakmájuk elején illetve azt már régebb óta gyakorló ácsok, asztalosok, tetőfedő-, kovácsoltvas-, ólomüveg-készítő-, kőfaragó-szakemberekből állt. A többiek egy része (fiatal, pályakezdő ügyvéd, geográfus, közgazdász, tájépítész, építész) pedig leendő munkatársként az alapítványnál képzeli a jövőjét. A résztvevők kisebb hányada szakmai továbbképzésként, a szabadidő hasznos eltöltésének céljából vett részt a programon (építészek, tájépítészek). A résztvevők döntő többsége angol anyanyelvű volt (USA, Kanada, Nagy-Britannia,) és ezen kívül voltak hallgatók Hollandiából, Olaszországból és Magyarországról is.

Az első héten az alapítvány tevékenységével ismerkedtünk meg, részben előadások formájában, részben egy építészeti innovációs parkban felépített mintaház bejárásával szerezhettünk ismereteket az alapítvány elméleti tevékenységének gyakorlati megvalósításáról. Az alapítvány küldetésének (tradicionális anyagok, építészeti értékek felhasználása a kortárs építészetben és városfejlesztésben) alátámasztására több vezetet sétán vehettünk részt London különböző városnegyedeiben. Az első hét fontos eleme volt a tervezési feladatokra felkészítő készségfejlesztés is. Ez részben szabadkézi rajzórákból (élő modellek), részben geometriai alapismeretekből (szerkesztés és modellépítés) állt, valamint építészeti skiccelés a városi séták során. Az első hétvégét Walesben, Cardiffban töltöttük.

A hétvégén még St Fagan szabadtéri néprajzi múzeumában volt lehetőségünk a hagyományos walesi építészettel megismerkedni. Vasárnaptól pedig a következő két hét otthonául szolgáló Breconba érkeztünk meg. Ezen a héten a Ty Mawr nevű farmon dolgoztunk. Ez egy farm a Brecon Baecon Nemzeti Parkban, ahol családi vállalkozásban tradicionális építészeti anyagokat (mész, mészhabarcs, mész alapú festékek, kő-, zsúp-tetőfedés, asztalosműhely, kőfedés, kőburkolat) előállító manufaktúra-gyár működik. A kisebb csoportokra osztott résztvevőkkel minden nap az egyik szakágban (vályog, asztalosmunkák, kőburkolat-fedés, zsúp- és nád-fedés) próbálhattuk ki magunkat egy nyári menedékház felépítése során.

Az utolsó hét egy tóparti madárles megtervezésével telt. A résztevőket 8 csapatra osztották, akik egymással versenyezve alkották meg koncepciójukat a helyi lakosok, a Nemzeti Park vezetősége és szakemberek instrukciói, vágyai, elképzelései és konkrét büdzsé alapján. A csapatokat arányosan osztották fel, így mindenhol volt három különböző területről érkezett ifjú szakember. A koncepcióterveket a hét közepén prezentálták a helyi lakosok, közösségi vezetők előtt, akik a négy legjobbat juttatták tovább."

 

A fiatalok külön csapatban alkottak, Bársony István csapatának munkája lett a második, de mindketten egyhangúlag kiemelték, hogy a győztes madárházterv jogosan végzett az első helyen. Összességében sok személyes élménnyel és szakmai kapcsolattal lettek gazdagabbak.

 

Graham Bell arról tájékoztatta a médiát, hogy mielőtt a nonprofit területre került, ő is az üzleti szférában, építészmérnökként dolgozott az 1990-es években. Nagy öröm számára most a Magyar Reneszánsz Alapítvány kuratóriumának elnökeként részt venni a két ország kulturális kapcsolatainak építésében. Beszámolt a következő projektről, amely Kőszegen fog megvalósulni.

Összességében ma Sopronbánfalván egy újabb híd született, mely a több évszázados múltra épülve a jövőbe vezet.

 

www.banfalvakolostor.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük