Január 12-13-14-én „Északi szenvedély a BFZ-vel" és Január 19-én „Vissza a természethez!"

 

Január 12-13-14-én „Északi szenvedély a BFZ-vel" és Január 19-én „Vissza a természethez!"

 

Január 12-13-14., Müpa

Északi szenvedély a BFZ-vel. Orosz klasszikusok észt felütéssel.

 

A világjáró észt sztárkarmester Paavo Järvi, bár nagy várakozással készült budapesti koncertjeire, betegség miatt nem tudja vállalni a Budapesti Fesztiválzenekarral közös fellépéseit január 12-én, 13-án és 14-én a Müpában.

A zenekart helyette a finn karmester, Pietari Inkinen vezényli.

A koncertek programja:

Sibelius: Lemminkäinen visszatérése (Lemminkäinen-szvit)

Sosztakovics: 2. csellóverseny (szólista: Truls Mørk)

Prokofjev: 6. (esz-moll) szimfónia)

A koncertek szólistája a norvég csellóművész, Truls Mørk, aki előtt nincsenek technikai akadályok. Kifejezően és sallangmentesen játszik, tele inspiráló belső feszültséggel. Őt hallgatva a lélegzetünk is eláll, főleg, ha Sosztakovicsról van szó. Mørk nem először jön Magyarországra: 2011-ben Sosztakovics I. csellóversenyét játszotta a Fesztiválzenekarral, ezúttal pedig a másodikat szólaltatja meg. A csellóversenyekből született lemeze díjnyertes. A hangversenyek záródarabja Prokofjev 1947-ben írt 6. szimfóniája, amelyben a II. világháború tragédiáinak állított emléket.

 

Január 19., BFZ Próbaterem

Vissza a természethez!

 

Januárban indul a szezon egyik újdonsága, a Vissza a természethez! című koncertsorozat a BFZ Selmeci utcai próbatermében. A sorozat keretében a muzsikusok családias környezetben, korhű hangszereken zenélnek közönségüknek. A Fesztiválzenekar egykor moziként működő óbudai próbatermében szólalnak meg először a Müpából és a Zeneakadémiáról jól ismert grandiózus szimfóniák, innen indulnak a muzsikusok a világ legtávolabbi pontjaira turnézni, itt ismertetik meg a klasszikus zenét a legfiatalabbakkal a Kakaókoncerteken, így a miliő is közelebb viszi a közönséget a BFZ-titokhoz és ahhoz a csomóponthoz, ahol minden zenei folyamat elindul. Január 19-én többek között J. S. Bach, J. Ch. Bach, Vivaldi és Telemann műveit hallhatjuk, és közvetlen közelről élvezhetjük az alt és a szoprán viola de gamba, a lant vagy a csembaló izgalmas tónusait.

 

http://www.bfz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük